Pretraga

Evo koja je razlika između redovnih i izvanrednih studenata

A- A+

Ulazak u svijet visokog obrazovanja sa sobom nosi mnoštvo novih pojmova koje treba naučiti. Oni koji se tek upisuju na fakultet često mogu čuti da se priča o takozvanim redovnim i izvanrednim studentima, pa ćemo u ovom tekstu objasniti upravo razliku među njima.

Studenti na predavanju | Foto: Pixabay

Studenti prema Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju mogu biti redoviti ili izvanredni.

Izdvojeni članak

10 stihova koje možeš otpjevati starcima kada te krenu pilati oko upisa faksa

Redoviti studenti studiraju prema programu koji se temelji na punoj nastavnoj satnici, a troškovi studija im mogu biti dijelom ili u cijelosti financirani iz državnog proračuna, sukladno općim aktom sveučilišta, veleučilišta ili visoke škole.

S druge strane, izvanredni studenti su, prema Zakonu, oni koji obrazovni program pohađaju uz rad ili neku drugu aktivnost, pa imaju posebno prilagođene termine i načine izvođenja nastave u skladu s izvedbenim planom. Troškove studija dijelom ili u cijelosti plaća sam student. Bitno je naglasiti da ne nude svi studijski programi mogućnost izvanrednog studiranja.

Iako svi studenti dijele neka opća prava, redovni studenti imaju i neka koje izvanredni nemaju. To su pravo na zdravstveno osiguranje, pravo na subvencionirano studiranje, pravo na subvencioniranu prehranu, pravo na subvencionirani smještaj i pravo na popuste na usluge prijevoza. Iako su do nedavno samo redovni studenti mogli raditi preko student servisa, to se promijenilo krajem prošle godine kada su i izvanredni studenti dobili mogućnost rada preko Studentskog servisa.