Pretraga

[FOTO] Studenti Prava baš su glasno prosvjedovali ispred HNK: Pogledajte najupečatljivije poruke

A- A+

Revoltirani odlukom o povećanju cijena školarina za one koji studiraju vanredno, studenti zagrebačkog Prava organizirali su prosvjed. Na Trgu Republike Hrvatske, ispred zgrade HNK, danas se tako okupilo 500-injak prosvjednika. Izrazili su svoje nezadovoljstvo prema upravi Pravnog fakulteta i artikulirali četiri jasna zahtjeva. Bili smo na terenu. U nastavku teksta donosimo glavne poruke i transparente prosvjeda. Galeriju fotografija s prosvjeda možete vidjeti ispod.

– Smanjite školarine, smanjite školarine. Hoćemo pravdu. Uprava odlazi, odjekivalo je danas Trgom Republike Hrvatske.

Prosvjedovali su studenti zagrebačkog Pravnog fakulteta. Povod prosvjedu odluka je Fakulteta o povećanju cijena ECTS-a sa dosadašnjih 100 na 120 kn za sve one koji studiraju vanredno. No, bila je to samo kap u moru nezadovoljstva koja je prelila čašu. Od ljeta se studenti zagrebačkog Pravnog fakulteta sukobe s dekanatom, a nailaze, uglavnom, ili na šutnju ili na otpor.

Izdvojeni članak
pravni fakultet zagreb

Pravni fakultet trese baš ozbiljna kriza. Studenti nam pričaju kako je tamo, uopće, studirati

Četiri jasna zahtjeva

Oko 500 prosvjednika, koliko ih se danas skupilo na Trgu Republike Hrvatske kako bi izrazili nezadovoljstvo prema upravi Pravnog fakulteta, jasno je artikuliralo četiri zahtjeva studenata. Neke od tih zahtjeva spominjali su već i prije, no nisu uspjeli pronaći zajednički jezik s upravom Fakulteta.

  1. Tražimo povratak školarine za izvanredne studente na stari iznos od 100kn po ECTS bodu
  2. Tražimo kvalitetniju i pravedniju organizaciju ispita, nastave i upisa – ne želimo se više suočavati s kratkim rokovima, obavijestima u zadnji čas, kaosom u ustroju turnusa, preopterećenom referadom koja nam ne odgovara na upite, nejasnim uputama za upise i s mnogo drugih poteškoća koje zagorčavaju iskustvo studiranja. Dosta nam je da odgovor Uprave na svako pitanje bude „saznat ćete sve pravovremeno“. Prijedlog rješenja problema je osnivanje radne skupine i/ili odbora na kojima bi profesori i studentski predstavnici imali priliku raspraviti o problemima trenutne organizacije te predložiti izmjene sustava koje bi zadovoljile i profesore i studente.
  3. Tražimo da Uprava uključi studente i profesore u proces donošenja svih bitnih odluka – tražimo da svaka bitna odluka bude predstavljena i raspravljena na Fakultetskom vijeću kako bi osigurali kvalitetu i legitimitet svih odluka. Izrazito je pogubno i nedopustivo za studente da se bitne odluke donose isključivo na razini Uprave bez uključivanja ili čak informiranja studenata i profesora o tome.
  4. Tražimo da Uprava poboljša komunikaciju prema studentima i djelatnicima Fakulteta – tražimo da Uprava održava redovne sastanke sa studentskim predstavnicima i profesorima na dvotjednoj osnovi na kojima bi svaki student i djelatnik Fakulteta imao priliku dobiti odgovore od članova Uprave o svim aktualnostima na Fakultetu. Ignoriranje e-mailova studentskih predstavnika kao i odnos Uprave koja smatra da je studentima samo dužna priopćiti odluke bez rasprave, želimo ostaviti u prošlosti. Nedopustivo je da Uprava prešuti povećanje školarina i onda odbije ponoviti glasovanje čak i kad je postalo očito odluka ne održava pravu volju Vijeća.

‘Nisam broj’

Tijekom prosjveda, okupljenima se obratilo nekoliko studenata. Prvi od njih problematizirao je razliku između prava i pravde.

– Dopustite da vam postavim jedno pitanje – koja je razlika izmefju prava i pravde – naucili su nas to u teoriji nai profesori, a uprava nam je servirala primjer iz prakse, rekao je okupljenima predsjednik Studentskog zbora Prava Boris Rajić.

– Je li pravedno da nam 17 dana ignorirate mailove? Je li pravedno da naše upite i žalbe nazivate ‘mladalačkim aktivizmom’? Je li pravedno da na naše apele odgovorite s poskupljenjem školarine? Je li to pravda, upitao je Rajić upravu Pravnog fakulteta u ime okupljenih prosvjednika.

U nekome trenutku okupljenima na prosvjedu se obratila studentica po imenu Lana.

– Dosta nam je da sve saznamo u zadnji čas i dosta nam je sustava u kojem nitko ništa ne zna. Neki mediji su ovo nazvali ratom studenata protiv fakulteta. Mi nismo u ratu niti da rušimo sustav. Mi smo ovdje da tražimo minimum poštovanja i razumijevanja koji nam nisu dani. Mi smo ovdje skupa s profesorima protiv jedne uprave koja nema sluha ni za naše probleme ni za probleme fakulteta, rekao je jedan od studenata.

– Nećemo odustati i nećemo biti pasivni studenti Pravnog fakulteta na koje ste navikli, jer naša borba je pravedna, rekao je student nakon čega je odjeknuo glasan aplauz okupljenih.

– Šta želimo, pitao je okupljene student s megafonom.
– Pravdu, vikali su okupljeni prosvjednici.

– Možemo mi to i jače, ‘ajde poludi, orilo se Trgom Republike Hrvatske.

– Nije normalno da školarina poraste za 600 kuna po semestru. Nije normalno da saznamo to preko noći. Ovaj fakultet mora smisliti bolji način upravljanja fakultetom jer mi zaslužujemo bolje. Dosta nam je da se odluke o našoj budućnosti donose iza zatvorenih vrata, i da mi na njih ne možemo utjecati, istaknula je studentica Lana tijekom prosvjeda.

– Ja mislim da nas ne čuje uprava tamo u dekanatu. Trebamo bit glasniji, rekla je studentica nakon čega je nastupio glasni ‘boo’ prema zgradi rektorata.

Pred kraj prosvjeda jedan je student uzeo megafon i rekao kako postoji još jedna stvar koju moraju poručiti upravi, a to je – “nisam broj”!

Nakon toga, studenti su zahvalili svim profesorima koji su studente podržali u njihovoj inicijativi s nadom da će ih sutra biti još više. Sutra se naime održava izvanredno sazvana sjednica Vijeća Pravnog fakulteta na kojoj bi se trebalo ponovno raspravljati o povećanju cijena školarina za izvanredne studente.