Pretraga

Evo na što studenti troše najviše novca

A- A+

Ugledni poslovni časopis Forbes napravio je istraživanje o potrošačkih navika studenata te je došao do zanimljivih podataka. Lovu najviše troše na edukaciju, tehnologiju i tulumarenje. I nije baš neko iznenađenje, zar ne?

Novinari američkog časopisa Forbes poznatog po uvijek željno iščekivanim listama najbogatijih građana svijeta dali su si truda i istražili potrošačke navike studentske populacije. Iako financijski ne pretjerano stabilni, studenti su u fokusu brojnim velikim kompanijama kao target skupina te su njihove tržišne preference zanimljive i ovom prestižnom poslovnom časopisu, a nama su interesantni zaključci do kojih je Forbes došao.


Izdvojeni članak

Studenti imaju sve manje novaca, ali bar imaju popuste

Znanje i tehnologija

Usprkos krizi i sve manje radnih mjesta, mladi uvijek pronađu koji novčić za potrošiti, a kao što je bilo i za očekivati najviše love troše na bogat društveni život.

Na vrhu Forbesove liste nalaze se prijenosna računala te razne poduke.

Ovakav rezultat je razumljiv jer danas sve više obrazovnih programa zahtjeva intenzivnu uporabu računala i interneta. Osim za potrebe studiranja računala su i primaran izvor zabave. Što se tiče poduka one obuhvaćaju širok pojam. Pripreme za prijemne ispite i instrukcije studentima sišu najviše novca, a osim toga sve veći broj studenata pohađa i tečajeve stranih jezika kako bi bili što konkurentniji na tržištu.

Izdvojeni članak

MZOS nema osnovu za dizanje cijena studentima, jer danas novac vrijedi manje

Život i društvo

Osim u znanje i tehnologiju populacija između 18 i 25 godina većinu svojeg novca daje na troškove stanovanja i prijevoza. Upravo ove dvije stavke najviše muke zadaju studentima jer cijene stanova, režija ali i javnog prijevoza sve su više. Taj globalni trend prate i hrvatski gradovi, a prednjači naša metropola u kojoj su troškovi života višestruko narasli u odnosu na prije pet godina.

Društveni život odnosno izlasci su jedna od ključnih točaka u studentskom financijskom planu. Često tulumarenje su uglavnom ključan razlog zbog kojeg ova populacija konstantno ima propuh u novčaniku te redovito krpa kraj s krajem.

Neodgovorno trošenje

Poslovična nestrplivost i nezrelost prilikom upravljanja novcem također studente dovodi u financijske probleme. U ovu kategoriju spadaju nekontrolirano korištenje kartica i plaćanje pune cijene proizvoda.

Iako kreditne kartice mogu uvelike olakšati kupovinu, a ponekad vas i izvući iz teških situacija također se zna dogoditi da budu vaš put u propast. Ukoliko ne postoji posebno dobar razlog za njihovo ‘peglanje’ bolje je plaćati gotovinom jer na taj način ćete lakše kontrolirati troškove.

Nestrpljenje i neiskustvo prilikom samostalne kupovine su razlog zbog kojeg studenti često bace u vjetar veće količine novca. Traženje sniženja nije u omiljenim hobijima ove populacije, pa se prilikom kupovine često vode logikom ‘ako mi odgovara, kupujem bez obzira na cijenu’

Iako su ovi podaci dobiveni analizom potrošačkih navika američkih i britanskih studenata postoje naznake da slična pravila vrijede i za mlade Hrvate.