Pretraga

Studenti imaju sve manje novaca, ali bar imaju popuste

A- A+

Iako su studenti obično oni koji nemaju dovoljno novaca i krpaju kraj s krajem, a uz posljednje novosti o povećanju participacija džepovi su im prazniji nego ikad, nije sve tako sivo. Bar status redovnog studenta donosi neke beneficije. To su popusti na razne aktivnosti i proizvode, a razlikuju se od grada do grada. Najpovoljnije žive zagrebački studenti, što nije neobično, jer ipak je u tom gradu studentska populacija najbrojnija.

Karte za kazališta, muzeje i izložbe studenti mogu dobiti i po 50 posto nižoj cijeni od one za obične smrtnike. Također mnogi dućani obuće i odjeće, ali i frizerski i kozmetički saloni nude popuste od 5 i više posto uz predočenje studentske ‘zlatne’ kartice, iksice.

Izdvojeni članak

Povisili im školarine jer nemaju novca od novih studenata

16 lipa za kopiranje

Upisnina za knjižnice je u većini gradova snižena za studente, a cijena fotokopiranja na mnogim mjestima je izuzetno niska. Student će platiti oko 16 lipa po jednoj stranici u fotokopiraoni, ako zna gdje treba otići. Takve kopiraone se u Zagrebu nalaze u blizini većine fakulteta.

Splitski studenti također imaju popuste, no ne kao njihovi zagrebački kolege. Tako u Splitu student može otići na izložbu, u kino ili pak kazalište uz popust od 30 do 50 posto, prenosi danas.hr.

Taksi, vlak i bus – bar malo jeftinije

U Rijeci studenti nemaju velikog izbora, ali zato imaju jedan specifičan popust, onaj za vožnju taksijem.
Osim toga, studenti se mogu i HŽ-om voziti jeftinije. Tako će svaki redovni student povratnu kartu vlakom od Zagreba do Splita platiti 180 umjesto 360 kuna.

No, ‘kvaka’ je u tome da popust ne mogu ostvariti tijekom sezone, odnosno kroz ljeto kad bi im i najviše koristio.
Što se tiče vožnje autobusom, tek poneki autoprijevoznici nude popuste, no to su zanemarivi iznosi na popust od svega par posto.