Pretraga

Fakultet studentima dogovorio praksu u Zakladi koju je osnovao HDZ, dio studenata zbog toga negoduje

A- A+

Fakultet političkih znanosti potpisao je sporazum o suradnji sa Zakladom hrvatskog državnog zavjeta. Tim sporazumom studenti politologije imat će priliku odrađivati stručnu praksu, ali još nije konkretno definirano kako će ona izgledati. No, još i prije nego li je praksa počela, neki studenti su negodovali zbog ove suradnje jer se radi o Zakladi čiji je osnivač Hrvatska demokratska zajednica.

Kada je na društvenim mrežama Fakulteta političkih znanosti objavljena vijest da je potpisan sporazum sa Zakladom hrvatskog državnog zavjeta (ZHDZ) kojime se omogućuje stručna praksa studentima politologije, neki od njih nisu bili oduševljeni ovom suradnjom. Zašto bi studentima smetalo što im je faks omogućio praksu tijekom studija? Razlog je u tome što je osnivač ZHDZ-a – Hrvatska demokratska zajednica.

– Zaklada hrvatskog državnog zavjeta utemeljena je u listopadu 1995., a počela je sa radom u travnju 1996. Kao takvi prva smo politička zaklada u Hrvatskoj. Zakladnik je Hrvatska demokratska zajednica, a zakladnika zastupa Središnji odbor Hrvatske demokratske zajednice, stoji na stranicama ZHDZ-a.

‘Mi bismo surađivali i sa zakladama drugih političkih stranaka da takve postoje’

Svoje nezadovoljstvo studenti su izrazili u komentarima na društvenim mrežama, da bi im nakon nekog vremena komentiranje bilo privremeno onemogućeno. U vezi toga smo se obratili dekanu FPZG-a, Andriji Henjaku.

– Što se tiče društvenih mreža, kada smo saznali da je komentiranje onemogućeno, odmah smo tražili da se komentiranje ponovno omogući. Mi ćemo stvoriti stručnu praksu u što je moguće više organizacija i surađivat ćemo sa svima koji su voljni surađivat s nama. Ovo nije političko djelovanje, ovo je ostvarivanje stručne prakse. Mi bismo surađivali i sa zakladama drugih političkih stranaka – da takve postoje, jer stranke su ipak javne orgnazicaije, a mi smo fakultet koji se bavi analizom političkih procesa. Ako se nekima ne sviđa ideološka orijentacija organizacije s kojom surađujemo, mi na to ne možemo utjecati, poručio je dekan Henjak.

Izdvojeni članak
studenti transparenti

Zbog vijesti o mogućem osnivanju novog studija, studenti FPZG-a opasno opleli po rektoru Borasu

‘Ispada da ni profesori nisu bili upućeni u situaciju, a još veći problem je što se radi o udruzi koja je utemeljena od strane vladajuće stranke’

Javili smo se i studentima FPZG-a kako bi nam rekli koje su im stvari u vezi ovog sporazuma sporne.

– Obzirom kako je ta vijest došla tek nakon potpisa ugovora sa udrugom ZHDZ, dobar dio mojih kolega je bio ogorčen i ljut na upravu fakulteta radi takvog poteza upravo radi manjka komunikacije između uprave i cijelog fakulteta. Ispada da ni profesori nisu bili upućeni u situaciju, a još veći problem je upravo u činjenici što se radi o udruzi koja je utemeljena od strane vladajuće stranke, objasnio nam je student FPZG-a koji je htio ostati anoniman.

‘Osjećao sam se kao da mi se tim potezom govori da je moja diploma beskorisna te da je najbolje da uzmem člansku iskaznicu’

Dodao je i kako smatra da je osoba koja vodi društvene mreže fakulteta reagirala burno i nepromišljeno te da su se u komentarima studenti izrugivali sa situacijom, ali da nije bilo nikakvog govora mržnje zbog kojega je komentiranje trebalo na neko vrijeme onemogućiti.

– Ja osobno sam se osjećao kao da mi uprava tim potezom govori da je moja diploma beskorisna te da je najbolje za mene da uzmem člansku iskaznicu. Iskreno smatram kako dekan radi vlastite poluzainteresiranosti za ovom materijom nije ni proučio postoje li druge opcije. Iskreno, nisam ni ja, no ja nisam dekan fakulteta. Teško mi je za povjerovat da je ZHDZ jedina udruga koja je zainteresirana za pružanje stručne prakse politolozima, zaključio je student FPZG-a.

Izdvojeni članak
mihovil mioković

Studentskog predstavnika mogli bi izbaciti iz HDZ-a: Cijeli slučaj komentirao i Plenković

Zaklada pod stručnu praksu navodi i ‘pretrage po internetu’

Inače, ZHDZ se bavi organiziranjem stručnih javnih skupova i događaja te znanstveno–nastavne i stručne djelatnosti. Na njihovim stranicama pod ‘Studentska praksa‘ stoji kako praksa kod njih uključuje – razne uredske poslove, pretrage po internetu, sudjelovanje u kreiranju programa seminara, sudjelovanje u radu seminara te pisanje izvješća o seminarima.

– Zaklada hrvatskog državnog zavjeta potpisivanjem ovog Sporazuma uspostavlja okvir suradnje s Fakultetom političkih znanosti u Zagrebu, kao uglednom visokoobrazovnom ustanovom, koji predstavlja važnu odrednicu rada Zaklade, s ciljem jačanja kulture dijaloga te podržavanja izgradnje i nadogradnje demokratskog društva, rekao je Srećko Prusina, ravnatelj Zakladne uprave tijekom potpisivanja ugovora o suradnji s FPZG-om.

Osim ovih zadataka koje su naveli pod ‘Studentsku praksu’, postoji i mogućnost studentske prakse u Bruxellesu.

– Od tri do šest mjeseci, rad u međunarodnom okruženju u stalnom doticaju s europskim institucijama, naknada 800 eura mjesečno. Obavezno dobro poznavanje engleskog jezika, navode na stranicama ZHDZ-a.