Pretraga

Zbog vijesti o mogućem osnivanju novog studija, studenti FPZG-a opasno opleli po rektoru Borasu

A- A+

Klub studenata Fakulteta političkih znanosti opasno je opleo po zagrebačkom rektoru Damiru Borasu nakon vijesti da želi osnovati nove studije koji se već izučavaju na FPZG-u.

studenti transparenti

Studenti s transparentima uoči sjednice Senata na kojoj se trebalo raspraviti o opozivu Borasa
Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Ovih dana detaljno smo izvještavali o namjeri osnivanja novog faksa na zagrebačkom sveučilištu. “Diplomatski, europski i međunarodni studiji” bili bi sveučilišni odjel, potpuno odvojen od, recimo, Fakulteta političkih znanosti na kojima se takvi studiji i njima istovjetni sadržaji već dugi niz godina podučavaju. Štoviše, čini se da nitko nije ni kontaktirao FPZG pa su s tog fakulteta već unisono reagirali istaknuvši kako osnivanje nove sastavnice nije potrebno. Isto mišljenje dijele i studenti tog faksa. Jučer je slučaj komentirala glavna studentska predstavnica, a danas su reagirali i iz Kluba studenata Fakulteta političkih znanosti. Njihovu reakciju u nastavku teksta prenosimo u cijelosti.


Samovoljan (prid.) – koji postupa po svojoj volji protivno općenito prihvaćenom običaju, dogovoru, razlozima ili općoj volji.

Kako saznajemo, rektor Damir Boras planira osnovati novi sveučilišni odjel naziva „Diplomatski, europski i međunarodni studiji“, dok na Fakultetu političkih znanosti postoji Odsjek međunarodnih odnosa i sigurnosnih studija na kojem se isto već godinama poučava. Za odluku o osnivanju nove sastavnice sveučilišta, odnosno sveučilišnog odjela, trebala bi postojati stvarna društvena potreba, jasno definiran strateški cilj koji time Sveučilište želi postići i trebaju postojati kadrovski i drugi resursi potrebni za osnivanje istog.

„Samovoljan. Koji postupa po svojoj volji, protivno razlozima.“

Početkom svake godine, pa tako i 2021., Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja. Unutar Preporuke navedena su suficitarna i deficitarna zanimanja odnosno ona kojima bi trebalo povećati ili smanjiti upisne kvote. U toj preporuci, oba preddiplomska studija Fakulteta političkih znanosti spadaju u suficitarna zanimanja i prema HZZ-u valja smanjiti kvote na istima. Smatramo kako je iz ovog veoma jasno da ne postoji stvarna društvena potreba za osnivanjem već postojećeg programa. Voljeli bismo znati koji su to tržišni razlozi koji nalažu povećanje broja studenata za već sada suficitarno zanimanje. Unutarnja logika ovog poteza, gledajući iz ekonomske perspektive, ne postoji.

„Samovoljan. Koji postupa po svojoj volji, protivno općenito prihvaćenom običaju.“

Glede kadrovskih i drugih resursa koji bi trebali postojati pri osnivanju nove sastavnice, zanimljivo je da se u elaboratu o osnivanju sveučilišnog odjela spominje preuzimanje zaposlenika s drugih sastavnica sveučilišta i korištenje postojećih prostornih i ljudskih resursa. Možemo zaključiti kako sveučilišni odjel neće pružiti nove sadržaje koje ne osigurava već postojeća sastavnica fakulteta ili studijski programi. Zašto, ako postoji određena praksa kod osnivanja novih sastavnica, u ovom slučaju dolazi do donošenja odluka mimo uobičajenog protokola, odnosno bez da su zadovoljeni uvjeti koji se tiču potrebnih resursa?

„Samovoljan. Koji postupa po svojoj volji, protivno dogovoru.“

Kako saznajemo iz medija, zbog ove odluke neopozivu ostavku na dužnost rektorove pomoćnice podnijela je prof. Lidija Kos-Stanišić, bivša dekanica Fakulteta političkih znanosti i redovita profesorica koja dolazi upravo s Odsjeka međunarodnih odnosa. Zar ne bi bilo logično da se, pri donošenju ovakve odluke, rektor konzultira upravo sa svojom pomoćnicom koja se, između ostalog, bavi područjem na koje se odnosi novi sveučilišni odjel? Možemo samo zaključiti kako nikakvog dogovora nije bilo, jer da jest – bi li zaista postojala potreba za ostavkom? Osim toga, rektor se također nije konzultirao ni sa kime s Fakulteta političkih znanosti.

Jesmo li zaista zadovoljni situacijom u kojoj pojedinac na poziciji moći opetovano istu iskorištava kako bi donosio odluke koje su interesu, očito, samo njemu, i iz razloga koji su poznati, opet, samo njemu? Zar je to zaista pojedinac koji bi trebao voditi Sveučilište u Zagrebu, najstarije i najveće te u akademskom i istraživačkom smislu vodeće sveučilište u Hrvatskoj?

Mi smatramo da ne.

Jer sveučilište mora bolje.

KSFPZG

https://www.facebook.com/ksfpzg/posts/3986699528050116