Pretraga

Fakulteti ekspresno ukidaju COVID potvrde za studente: Neki ih usput pozivali na cijepljenje

A- A+

Ustavni sud odbio je jučer većinu prijedloga zastupnika i drugih podnositelja tvrdili da uvođenje COVID potvrda u javnom sektoru nije ustavno i zakonito. No, jedan dio odluke proglasili su protuustavnim – onaj koji se odnosi na studente. Naime, fakulteti, nakon što se jednom objavi odluka i rješenje Suda, više ne mogu od studenata zatražiti COVID potvrde. Dio zagrebačkih fakulteta već je danas objavio da se ukidaju obvezne potvrde za studente, a neki su ovu priliku iskoristili da još jednom pozovu studente da se cijepe.

covid potvrda

Ilustracija: Unsplash

Ustavni sud donio je rješenje kako je dio odluke stožera o obaveznim COVID potvrdama, koji se odnosi na studente, protuustavan. Konkretno, ukinuta je odredba prema kojoj visoka učilišta mogu autonomno donijeti odluku da uz zaposlenike i studenti za ulazak u prostorije fakulteta moraju predočiti COVID potvrde. Sud smatra da takva odluka ne može imati veze s autonomijom sveučilišta te da je utvrđeno i da različita visoka učilišta imaju različitu praksu po ovom pitanju. Nakon što se objavi odluka Ustavnog suda, fakulteti više ne mogu od studenata tražiti COVID potvrde, jasno je rekao predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Nakon što protekne rok propisan Poslovnikom Ustavnog suda Republike Hrvatske za izradu izdvojenih mišljenja sudaca, ta će Odluka i rješenje zajedno s izdvojenim mišljenjima biti dostupna javnosti putem internetske stranice Ustavnog suda.

U Zagrebu je tek nekoliko fakulteta od studenata uvjetovalo COVID potvrde, ali nakon priopćenja Ustavnog suda te se odluke već od danas na nekima ekspresno ukidaju.

Veterinarski: Ukidamo COVID potvrde za studente ‘ne ulazeći u znanstvenu i stručnu opravdanost odluke te posljedice’

Među prvim fakultetima koji su donijeli odluku da COVID potvrde moraju imati studenti je Veterinarski fakultet u Zagrebu. Kako kažu – oni od početka slijede upute državnih tijela u primjeni protuepidemijskih mjera u skladu sa zakonskim odredbama i znanstvenim spoznajama.

COVID potvrde za studente su, ističu, uveli kako bi se u najvećoj mjeri spriječilo širenje zaraze te omogućilo nesmetano izvođenje nastave i rad klinika i ambulanti s vanjskim korisnicima. Ove srijede ta je odluka na veterini ukinuta.

– Ne treba zaboraviti da studij veterinarske medicine zahtijeva poučavanje studenata u malim skupinama, na klinikama Fakulteta i na terenu, u izravnom kontaktu sa životinjama i njihovim vlasnicima, u laboratorijima i praktikumima te boravkom u različitim institucijama. Zahvaljujući visokoj procijepljenosti zaposlenika i studenata Veterinarskoga fakulteta, kao i primjeni COVID-potvrda, na Fakultetu od početka pandemije nije bilo zaražavanja većeg broja djelatnika ni studenata kao ni otežanog izvođenja nastave i drugih djelatnosti. Kao što je i dosad poštovao odluke Stožera civilne zaštite RH i drugih tijela, tako će Veterinarski fakultet poštovati i ovu odluku Ustavnog suda te ukinuti provjeravanje COVID-potvrda za studente, ne ulazeći u znanstvenu i stručnu opravdanost odluke te posljedice koje bi mogle nastati njezinom primjenom, odgovaraju nam na upit iz uprave Veterinarskog fakulteta.

Izdvojeni članak

Ustavni sud odlučio: Fakulteti ne mogu tražiti COVID potvrde od studenata

PMF ukinuo odluku, pozivaju studente da se cijepe

Mislav Planinić, dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta koji je također tražio COVID potvrde od studenata, kaže nam – nije pravnik pa ne može komentirati odluku ustavnog suda.

– Na web stranicama je obavijest da od studenata od danas nećemo tražiti COVID potvrde na ulazu u Fakultet. Samu odluku koju je donijelo Fakultetsko vijeće formalno ćemo ukinuti na sljedećoj sjednici Vijeća 24. veljače, kaže nam kratko dekan Planinić.
Uz obavijest o ukidanju COVID potvrde na webu PMF-a, objavljena je i grafika putem koje fakultet poziva studente da se cijepe i poštuju neka druga epidemiološka pravila, poput distance, nošenja maski, ostanka kod kuće i testiranja u slučaju pojave simptoma.
Na KiF-u nema COVID potvrda za studente, ali moraju na ulazu pokazati x-icu
Upit oko toga hoće li ukinuti COVID potvrde za studente i kako komentira odluku Ustavnog suda poslali smo i dekanu Kineziološkog fakulteta u Zagrebu. Odgovor do zaključenja teksta nismo dobili, ali je na webu fakulteta osvanula nova odluka o COVID potvrdama.
Prema toj odluci samo zaposlenici i vanjski suradnici te drugi korisnici usluga fakulteta trebaju pokazivati COVID potvrde na ulazu. Odluka na to više ne obavezuje studente KiF-a, ali oni su i dalje dužni predočavati x-ice na ulazu u fakultet te su dužni za ulazak koristiti glavni ulaz fakulteta.

Pravo: Analizirat ćemo odluku i rješenje Ustavnog suda nakon objave

Djelomično su COVID potvrde bile propisane i studentima Pravnog fakulteta u Zagrebu. Dekan Ivan Koprić, kojemu smo poslali isti upit za komentar na odluku suda uputio nas je na reakciju objavljenu na webu fakulteta.

– Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu će i ubuduće, kao što je i dosad, poštivati zakone i druge propise Republike Hrvatske, odluke nadležnih državnih tijela, statut i opće akte Sveučilišta u Zagrebu te statut i druge opće akte Pravnog fakulteta u Zagrebu. Nakon što odluka i rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske o kojima je riječ budu učinjeni dostupnima javnosti pažljivo ćemo analizirati njihov sadržaj, postupiti u cijelosti po odluci te ćemo je moći detaljnije javno komentirati, piše na stranicama Pravnog.
Ističu da fakultet nije ni do sada ‘COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti COVID-19 činio obvezujućim za ulaz studenata u prostore Fakulteta.’

– Potvrde su bile potrebne za sudjelovanje u nastavi u taksativno određenim većim dvoranama u kojima se održava nastava te za usmeni dio ispita koji se po prirodi stvari održavaju u uvjetima relativno bliskog kontakta s ispitivačima i drugim studentima, a sve radi omogućavanja kontaktne nastave i usmenih ispita i osiguranja da će radno i službeno okruženje u kojem rade nastavnici Fakulteta biti zaštićeno od povećane mogućnosti zaraze virusom SARS-CoV-2. Za sve studente koji u posebno određenim većim dvoranama nisu bili u mogućnosti priložiti EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti COVID-19 nastava je bila organizirana online. Također, studenti su sudjelovali u predavanjima u ostalim dvoranama, seminarima i vježbama bez EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti COVID-19. Pisani dio ispita iz svih predmeta održava se online, piše u reakciji Pravnog.

Izdvojeni članak
učionica

Sindikati otkrili koliko je nastavnika dobilo otkaz zbog COVID potvrda, a koliko ih ga još očekuje

I dekan Pravnog pozvao studente da se cijepe

U izjavi koju potpisuje dekan Koprić, podsjećaju i da su u su radnji s uglednim stručnjacima medicine organizirali seriju edukativnih razgovora o potrebi, prednostima i rizicima cijepljenja protiv bolesti COVID-19.

– Kao dekan na čelu Uprave Pravnog fakulteta u Zagrebu izražavam veliko zadovoljstvo činjenicom da je izrazito velik dio naših studenata cijepljen, što pokazuje visoku razinu njihove osobne i društvene odgovornosti. I ovom prilikom pozivam one studente koji se još nisu cijepili da se što prije cijepe i tako zaštite svoje zdravlje te pokažu razumijevanje i solidarnost s nastavnicima i drugim zaposlenicima Fakulteta, koji također – kao i ostali koje Ustavni sud spominje u svojem današnjem priopćenju – spadaju u zaposlenike javnog sektora kojima bi, kako se tvrdi, njihovo radno i službeno okruženje trebalo biti zaštićeno od povećane mogućnosti zaraze virusom SARS-CoV-2, poručuje Koprić.

Upit oko toga kako komentira odluku Ustavnog suda i hoće li ukinuti COVID potvrde i obvezu testiranja za studente smo još poslali dekanu Medicinskog fakulteta, Slavku Oreškoviću, koji komunicira preko tajnice, ali nikakav odgovor do zaključenja teksta nije nam stigao.