Pretraga

Ustavni sud odlučio: Fakulteti ne mogu tražiti COVID potvrde od studenata

A- A+

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović upravo je održao konferenciju za medije čija je tema bila ustavnost uvođenja COVID potvrda u javnom sektoru. Izvijestio je da je Ustavni sud ukinuo dio odluke stožera vezan za COVID potvrde na fakultetima i kada se ta odluka Suda objavi, fakulteti više neće moći tražiti COVID potvrde od studenata.

Foto: Unsplash

Nakon što je sredinom studenog Stožer uveo mjeru prema kojoj je za ulazak u javne i ustanove državnih službi obavezno predočiti COVID potvrdu, nekolicina fakulteta tu je obvezu propisala i za studente. Naime, u odluci Stožera pisalo je da COVID potvrde nisu obavezne za studente prilikom ulaska na fakultet, osim ako visoka učilišta odluče drugačije.

Šeparović: Dio odluke oko fakulteta je protuustavan

Predsjednik Ustavnog suda, Miroslav Šeparović, danas je izvijestio da je Ustavni sud odbio zahtjev 35 oporbenih saborskih zastupnika i prijedloge još 28 drugih podnositelja koji su tvrdili da uvođenje COVID potvrda u javnom sektoru nije ustavno i zakonito. No, ukinut je dio odluke koji se odnosi na COVID potvrde za studente – sud smatra da je on protuustavan.

– Stožer je propisao iznimke od primjene COVID potvrda. Iznimka se odnosi i na studente koji nisu morali pri ulasku na fakultet predočiti potvrde – osim ako drugačije ne odluči pojedino učilište. Međutim, daj dio smo ukinuli, smatramo da je to protuustavno. To nema veze s autonomijom Sveučilišta. Tu se radi o epidemiološkim mjerama koje se moraju primjenjivati na sve, naglasio je Šeparović, prenosi HRT.

Izdvojeni članak

Skoro 16 tisuća studenata reklo što misli o COVID potvrdama na fakultetima, pogledajte rezultate

‘Sveučilišta više neće moći tražiti od studenata da predočuju COVID potvrde’

Podsjetimo, COVID potvrde bile su obavezne, među ostalima, za studente Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, Medicinskog, Veterinarskog fakulteta, Kineziološkog fakulteta u Zagrebu…

– Provjerom kod fakulteta utvrdili smo da pojedina sveučilišta traže COVID potvrde, a druga sveučilišta ne traže. Čak u okviru istog sveučilišta, pojedini fakulteti traže, pojedini ne traže. Prihvatili smo razloge zašto studenti ne trebaju imati COVID potvrde, ali nismo prihvatili da bi pojedina učilišta mogla drukčije odlučivati, zaključio je Šeparović.

Rekao je i da se procedura odužila jer su, između ostaloga, podatke morali tražiti od fakulteta i sveučilišta.

– Nakon što se naša odluka objavi, sveučilišta više neće moći tražiti od studenata da predočuju COVID potvrde, niti će moći tražiti da pojedini fakulteti na pojedinim sveučilištima odlučuju. Studenti su svi izuzeti od primjene odluke stožera i tako će ostati, kaže Šeparović, prenosi HRT.