Pretraga

FER-ovci na Svjetskom studentskom natjecanju u Maroku osvojili srebro

A- A+

Na Svjetskom studentskom natjecanju u programiranju FER-ovci su u žestokoj konkurenciji osvojili sedmo mjesto i srebrnu medalju za Sveučilište u Zagrebu. Svoj nastup u Marrakechu, od 16. do 21. svibnja, izborili su prvim mjestom na prošlogodišnjem Srednjoeuropskom regionalnom studentskom ACM natjecanju u Poljskoj, koje će se iduće tri godine održavati u Zagrebu.

foto: www.hsin.hr

Predstavnici Sveučilišta u Zagrebu su na Svjetskom studentskom natjecanju u programiranju, koje se od 16. do 21. svibnja održalo u marokanskom glavnom gradu Marrakech, osvojili sedmo mjesto.

S obzirom na to kako zlato dobivaju prva četiri, srebro druga, a broncu treća četiri mjesta, naši su se predstavnici u Hrvatsku, s najstarijeg natjecanja u algoritamskom programiranju, vratili s medaljom oko vrata.

Izdvojeni članak

[Video] Hrvatski srednjoškolci na međunarodnom natjecanju pomeli konkurenciju

Zlata osvojila dva ruska i dva japanska sveučilišta

Na ovom prestižnom studentskom natjecanju u Maroku sudjelovalo je čak 128 sveučilišnih timova, a u žestokoj konkurenciji zlata su uzela dva ruska i dva japanska tima.

– Svake godine je sve teže izboriti nastup i medalju na ovom natjecanju. Konkurencija je bila vrlo jaka, ali nama nije puno nedostajalo do vrha. Mi smo riješili jednak broj zadatak kao i četvrti tim (posljednje mjesto koje donosi zlato), ali su oni bili dosta brži od nas pa su zasluženo uzeli zlato, objasnio nam je Ivan Katanić, student Fakulteta elektrotehnike i računarstva, koji je s kolegama Stjepanom Glavinom i Gustavom Matulom predstavljao Sveučilište u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Nakon pobjede na Elektroboju FER-ovci krenuli u izradu još pametnijeg robota

U kvalifikacijama sudjelovalo više od 38 tisuća studenata

U kvalifikacijama za ‘Svjetsko u programiranju’ sudjelovalo je više od 38 tisuća studenata s oko dvije i pol tisuće sveučilišta. Nastup u finalu FER-ovci su osigurali uvjerljivim prvim mjestom na Srednjoeuropskom regionalnom studentskom ACM natjecanju, koje se u studenom prošle godine održalo u Poljskoj.

– Posebno za ovo svjetsko natjecanje pripremali smo se posljednjih nekoliko mjeseci i to nije bilo u sklopu nastave, ali istaknuo bih veliku pomoć profesora Ante Đereka, koji predaje na našem fakultetu, prisjetio se student Katanić, kojem je ovo već drugo svjetsko natjecanje zaredom, te nam ukratko prepričao da im je najvažnije bilo izvježbati kako što bolje iskorištavati ograničene resurse, ali i funkcionirati kao tim pa su uglavnom vježbali simulacijom zadataka sa starih natjecanja.

Ovo je do sada treći put da neki hrvatski tim prolazi do finala, a sljedeće tri godine možemo se nadati novim nastupima i medaljama sa Svjetskog studentskog natjecanja u programiranju, jer se kvalifikacije za srednjoeuropsku regiju u periodu 2015-2017 održavaju u Hrvatskoj pa će naši studenti imati prednost domaćeg terena.