Pretraga

Filozofski fakultet iz Mostara s plakata uklonio džamije, a umjesto njih stavio – crkvene zvonike?

A- A+

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru izazvao je kontroverzu objavom promotivnog plakata za ljetnu školu, prikazujući vizual Mostara s uklonjenim džamijama iza Starog mosta. Džamije su zamijenjene oblikom sličnim zvonicima crkvi, što je potaknulo raspravu o promjenama na kulturnom pejzažu grada. Filozofski fakultet iz Mostara odlučio je ne komentirati ovu temu.

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru objavio je promotivni plakat za ljetnu školu koju će u srpnju održati u ovom gradu na rijeci Neretvi. Na plakatu je vizual Mostara na kojem dominira Stari most i prepoznatljiva vizura grada. Međutim, uklonjene su džamije koje se u stvarnosti vide iza Starog mosta.

Izdvojeni članak
Sveučilište u Mostaru osvijetlilo zgradu s izraelskom zastavom u znak podrške i dobilo ozbiljne prijetnje

Prijetnje Sveučilištu u Mostaru zbog potpore kolegama u Izraelu: Podnijet će kaznenu prijavu protiv govora mržnje

Džamije su tako pretvorene u nešto nalik tornjevima. Zapravo, najviše nalikuju crkvenim zvonicima pa bi se moglo zaključiti da se u Mostaru, na mjestu gdje se u stvarnosti nalaze džamije, na plakatu Filozofskog fakulteta nalaze crkve. Kako god bilo, uspoređivanjem fotografije Starog mosta i plakata evidentno je kako na plakatu više nema džamija.

Isti plakat objavljen je na stranici Filozofskog fakulteta i na njihovoj Facebook stranici, ispod koje se našlo više od 250 komentara. ‘Tko god da vam je radio ovaj vizual je napravio veliku sramotu’, ‘Namjerno ili nenamjerno izostavljanje džamija je promašaj! Ali svakako najveći promašaj je FFMO kada su dozvolili da ovkava slika izađe u eter’, ‘Gdje je džamija?’, samo su neki od brojnih komentara koji su u najvećem broju kritizirali ovakav odabir izgleda plakata.

O svemu se Fakultet iz Mostara, pak, nije oglasio, a sporna objava još uvijek nije uklonjena s društvenih mreža, unatoč brojnim kritikama.