Pretraga

Nakon Borasa, još jedan rektor dobio počasni doktorat iz Mostara: ‘Ovo je sveučilište posebnost hrvatskog naroda’

Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever dobio je počasni doktorat. Dodijelilo mu ga je Sveučilište u Mostaru za ‘izniman međunarodni ugled’. Uvijek je bio tu da im pomogne, kazali su, a otvorio je i put njihovoj internacionalizaciji. Milković, podsjetimo, nije prvi koji je primio ovu počast. Bivši zagrebački rektor Damir Boras prije pola je godina od kolega u Mostaru također dobio počasni doktorat.

Marin Milković

Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever
Foto: Sveučilište Sjever, press

Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever, može se pohvaliti da je upravo dobio počasni doktorat. Dodijelilo mu ga je Sveučilište u Mostaru.

‘Izniman međunarodni ugled’

Milković je počasni doktorat dobio za ‘izniman međunarodni ugled’ i to, ističu iz mostarskog rektorata, osobito kao znanstvenik u području tehničkih znanosti, ali i za suradnju s akademskom i znanstvenom zajednicom u Mostaru. Ugledu, razvoju i što većoj vidljivosti tamošnjeg Sveučilišta, kažu, Milković neprestano pridonosi.

Izdvojeni članak

Sveučilište u Mostaru dodijelilo počasni doktorat Borasu: ‘Da nije istinita vijest, bila bi odlična parodija’

Promovirao ga je službeno mostarski rektor Zoran Tomić kazavši za Milkovića kako je riječ o iznimno kvalitetnoj osobi s ‘izraženim vrijednostima našega društva’.

– Najizravnije je utjecao na osnivanje nekoliko studija, ali i na pokretanje digitalne tiskare na Sveučilištu u Mostaru. To je osoba s izraženom empatijom prema svakomu čovjeku. Osoba je to koja ima suportivan pristup i želju da uvijek bude od pomoći. Nebrojeno puta trebali smo pomoć ili mišljenje prof. dr. sc. Milkovića, njegova tima i Sveučilišta i uvijek smo bili podržani na sve načine, rekao je rektor Tomić.


BORAS SJEDI U POVJERENSTVU

Povjerenstvo za ocjenu prijedloga o dodjeli počasnoga doktorata činili su, uz rektora Tomića, predsjednik Povjerenstva doktor umjetnosti Svetislav Cvetković, docent Ivo Čolak, profesor Damir Boras i profesorica Jadranka Lasić Lazić.


‘Ovo je sveučilište posebnost hrvatskoga naroda’

Mostarski je rektor pun lijepih riječi za svog kolegu sa Sjevera. Marin Milković je, kazao je, jedan od prvih rektora koji se odazvao na bilateralni susret sa Sveučilištem u Mostaru. Stavio je na raspolaganje sve kapacitete. Sveučilište Sjever povezalo ih je, kazao je Tomić, s Međunarodnim združenim doktorskim studijima u Austriji i otvorilo im tako prostor za internacionalizaciju.

– Ovo je Sveučilište posebnost hrvatskoga naroda i jedino Sveučilište na hrvatskome jeziku koje djeluje izvan prostora Republike Hrvatske i koje jasno artikulira hrvatsko naslijeđe, znanje i kulturu. U sveučilišnoj zajednici europskoga prostora obrazovanja jasno je pozicionirano i prepoznato svojom izvrsnošću i uključivošću te načelima kojima se vodi, što smatram posebno bitnim u multietničkoj zemlji kao što je BiH. Njegove su zasluge za dobrobit i opstanak našega naroda u Bosni i Hercegovini nemjerljive. Zbog toga je shvatljivo i moje osobno zadovoljstvo kao i emocije zbog dodjele titule Doctor Honoris Causa upravo od Sveučilišta u Mostaru, rekao je počasni doktor Marin Milković.

Izrazio je čvrsto uvjerenje, ističu iz mostarskog rektorata, da unutar jednoga naroda ne bi trebalo biti podjela i razlika.

– Ipak smo mi jedan narod, istina, nevelik po broju, ali narod bogate tradicije, jasna identiteta i kulture, s pomalo različitim sudbinama. Za mene je Sveučilište u Mostaru ‘moje’, bilo je i uvijek će ostati jednakopravna i nedjeljiva sastavnica hrvatske sveučilišne zajednice i ogledalo našega naroda izvan granica RH, zaključio je Milković.

Izdvojeni članak
zoran tomić i zlatko dalić

Sveučilište svečano otvorilo sportsku dvoranu: Nazvali je po izborniku reprezentacije Zlatku Daliću

Boras ima počasni doktorat iz Mostara

Marin Milković nije prvi hrvatski rektor koji je dobio počasni doktorat Sveučilišta u Mostaru. Bivši rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras, u samoj završnici svog mandata od kolega iz Mostara dobio je tu počast.

Tom prilikom je, kako smo pisali, bivši rektor Boras istaknuo da počasni doktorat nije samo njemu na čast, nego i cijelom Sveučilištu u Zagrebu koje je kroz povijest nosilo razna imena i imalo različit ustroj, no uvijek je bilo ‘hrvatsko sveučilište’.

– Danas se, stoga, osjećam ispunjeno i sretno, nadajući se da sam kao profesor, nastavnik i znanstvenik, kao rektor i dekan, ali i kao prijatelj Sveučilišta u Mostaru, svoju misiju dobrim dijelom i ostvario, istaknuo je tom prilikom Boras.