Pretraga

Faks o nestanku džamija s vizuala: ‘Nevjerojatno je kako šovinistički pogled zamuti perspektivu’

A- A+

Kontroverzna objava promotivnog plakata za ljetnu školu koja prikazuje vizual Mostara s uklonjenim džamijama iza Starog mosta izazvala je brojne reakcije, a obrazloženje takvog plakata je da ga je radio – program umjetne inteligencije. Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru oštro je osudio govor mržnje i prijetnje vezane uz plakat, ističući da je prikaz bio potpuno benigan, a da je pritom izazvao mržnju, prijetnje, dezinformacije i difamiranje Filozofskoga fakulteta, ali i Sveučilišta u Mostaru.

Nakon kontroverzne objave promotivnog plakata za ljetnu školu koji prikazuje vizual Mostara s uklonjenim džamijama iza Starog mosta o kojoj smo pisali jučerFilozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru oglasio se oštro osuđujući govor mržnje i upućene prijetnje vezane uz recepciju plakata. Na tom su plakatu, podsjetimo, džamije zamijenjene oblikom sličnim zvonicima crkvi, što je potaknulo raspravu o promjenama na kulturnom pejzažu grada.

Plakat radio program – umjetne inteligencije

Kako Fakultet navodi u priopćenju, plakat ljetne škole u organizaciji Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i IPSA-e (International Political Science Association) generirao je program umjetne inteligencije sa središnjim motivom grada Mostara – Staroga mosta. Plakat je, kako navode, ‘izazvao histeriju dijela medija i politika u BiH’. Ističu kako je prikaz bio ‘potpuno benigan’, ali i odobren od strane IPSA-e, a da je izazvao ‘mržnju, prijetnje, dezinformacije i difamiranje Filozofskoga fakulteta, ali i Sveučilišta u Mostaru’.

– Nevjerojatno je kako šovinistički pogled zamuti perspektivu, kako olako imputira tendenciozne namjere i motive koji tobože stoje u pozadini. Još više razočaravaju pokušaji da se Filozofski fakultet diskreditira kod partnera iz IPSA-e kao obrazovna institucija koja promiče međunacionalnu i međuvjersku netrpeljivost. Posebno obeshrabruju silne količine izljeva mržnje, kako od dijela medijskih i političkih djelatnika, tako i od građana izrečenih u komentarima na različitim medijskim portalima. Među tim komentarima su i oni u kojima se poziva na rušenje i uništenje Filozofskog fakulteta i Sveučilišta u Mostaru kao jedinog javnog sveučilišta na hrvatskom jeziku u BiH. Takve prijetnje Filozofski fakultet prijavio je MUP-u HNŽ-a, naveli su u priopćenju.

Izdvojeni članak

Svaki peti student Sveučilišta u Mostaru je iz Hrvatske: Evo zašto tamo na studij hrle Hrvati

‘Hajka koja je pokrenuta je izravan udar na autonomiju Sveučilišta’

Filozofski fakultet, kao i Sveučilište u Mostaru, ističu u priopćenju, mjesta su dijaloga i razvijanja vrijednosti multikulturalizma. Tvrde kako tomu svjedoče njihovi nastavnici, studenti, bivši studenti, kao i partnerske institucije, a napominju i kako se na Filozofskom fakultetu izvodi kolegij Interkulturalno razumijevanje. U sklopu navedene ljetne škole, uz potporu grada Mostara, svim će sudionicima osigurati MostarPass, u sklopu kojega će studenti iz cijeloga svijeta moći obići znamenitosti Grada Mostara, koje između ostaloga uključuju i džamije, poručuju s Filozofskog fakulteta u Mostaru.

– Hajka koja je pokrenuta je izravan udar na autonomiju Sveučilišta. Ona predstavlja i udar na slobodu izražavanja što su osnovne europske vrijednosti. Jasno je da mnogi spomenuti medijski i politički djelatnici žive upravo od stalnoga potpirivanja međunacionalne i međuvjerske nesnošljivosti, pa i eksplicitne mržnje. O njihovim nacionalističkim motivima dovoljno govori činjenica da se niti jednom rečenicom nisu oglasili prilikom izostavljanja katedrale Srca Isusova u Sarajevu u vizualnom prikazu adventa u glavnome gradu, poručuju u priopćenju.

Za kraj, navode kako se ova ljetna škola, u organizaciji IPSA-e, po prvi puta u povijesti Bosne i Hercegovine održava u Mostaru, što mostarski Filozofski fakultet ‘stavlja na globalnu kartu zajedno s Antalyom, Caprijem, Mexico Cityjem, Sao Paulom, Singapurom i Montrealom’. Sam događaj predstavlja izuzetan uspjeh Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru jer će u naredne tri godine svakoga ljeta svoje kompetencije usavršavati i stjecati studenti iz cijeloga svijeta.