Pretraga

Filozofski ide online, a nema dopusnicu? MZO kaže da se to ne može, a studenti pokrenuli peticiju

Filozofski fakultet u Zagrebu nema dopusnice za online izvođenje svih studija, a ipak će na tri mjeseca prijeći na online nastavu. Potvrdio je to sada i dekan Domagoj Tončinić u dopisu prema studentima. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kažu da se bez dopusnice AZVO-a ne može donijeti takva odluka jer bi bila nezakonita. Studenti su i dalje nezadovoljni pa su pokrenuli peticiju kojom poručuju – NE online nastavi na Filozofskom.

FFZG online nastava

Foto: Screenshot HRT | srednja.hr

Kako smo prvi izvijestili sredinom tjedna, studenti Filozofskog fakulteta, kojima nastava u ljetnom semestru počinje za svega desetak dana, neće ju dočekati uživo. Uprava faksa donijela je odluku da će se, zbog početka radova na obnovi fasade zgrade, prije svega zbog sigurnosti studenata, nastava održavati online. Planirani završetak radova je 30. svibnja pa bi do tada, puna tri mjeseca, studenti trebali nastavu slušati na daljinu.

Studenti su bili poprilično bijesni jer su za tu vijest saznali tek usputno, od svojih predstavnika u Fakultetskom vijeću. Za srednja.hr njih dvoje nam se požalilo, osim na kvalitetu nastave, upravo i na činjenicu da su u zadnji tren saznali za tako važnu odluku koja će im kompletno promijeniti narednih nekoliko mjeseci. Mi smo se odmah po objavi teksta poslali upit Domagoju Tončiniću, dekanu Filozofskog fakulteta, i dali mu rok za odgovor jučer u 12 sati.

Izdvojeni članak
laptop tipkanje online nastava

Studente jednog od najvećih fakulteta obavijestili da prelaze na online nastavu: ‘Ovo je užasna odluka’

Nije nam odgovorio, ali se obratio studentima

Odgovor nismo dobili, ali se sinoć putem maila obratio studentima.

– Poštovane kolegice, poštovani kolege, Filozofski fakultet dobio je iznimnu mogućnost obnoviti prostorne kapacitete, što uključuje energetsku obnovu i obnovu od potresa, bez trošenja vlastitih sredstava. Ključna je činjenica da se sve mora odviti do 30. svibnja 2023. godine da bi bespovratna sredstva bila u potpunosti iskorištena i opravdana, piše dekan pa napominje da je faks za to dobio 17.158.000 kuna bespovratnih sredstava.

Da bi mogli iskoristiti te novce, radovi moraju biti dovršeni do 30. svibnja. Do danas su obavljeni, ističe dalje, svi pripremni radovi, a na online nastavu se ide, pojašnjava u nastavku maila, zbog sigurnosti studenata.

– Budući da odvijanje kontaktne nastave može ugroziti studente i zaposlenike zaključili smo da je jedina odgovorna i sigurnosno opravdana odluka – privremeno uvođenje online nastave u ljetnom semestru ak. god. 2022./2023. u razdoblju od početka, pa najkasnije do završetka radova. Pritom smo se vodili činjenicama da ne postoji mogućnost privremenog izmještanja nastave u druge dijelove fakulteta, da su studiji dvopredmetni i da fakultet ima veliki broj studenata s invaliditetom. Nakon okončanja radova nastava i ispiti odvijat će se na Fakultetu, stoji u mailu dekana.

‘Sve okolnosti su nas primorale na odluku koja nije ishitrena’

U nastavku maila Domagoj Tončinić, dekan FFZG-a osvrnuo se i na negativne aspekte online nastave. Svima su već poznati efekti, znanstvenici i psiholozi o njima pričaju godinama. U kratkim crtama, online nastava nije dobra ni za socijalizaciju, ni za mentalno zdravlje ni za znanje studenata. Njena provedba je, pokazalo se, upitne kvalitete i konsenzus je stručnjaka da ništa ne može zamijeniti nastavu uživo.

– Svjesni smo da online nastava kao najvećoj društveno-humanističkoj visokoškolskoj ustanovi u Republici Hrvatskoj nije najprihvatljivije rješenje, a što smo pokazali i tijekom pandemije, ali i svjesno suočeni s činjenicom da prostorima Filozofskog fakulteta i knjižnice tijekom dana fluktuira više od 4000 osoba kojima ne možemo jamčiti minimalne sigurnosne uvjete i koje ne želimo izložiti nikakvom riziku. Sve navedene okolnosti primorale su nas na odluku koja nije ishitrena nego donesena nakon niza konzultacija sa stručnjacima iskusnima u ovakvim radnim pa i životnim okolnostima. Ovo privremeno rješenje pridonijet će bržem završetku radova i povratku u obnovljene fakultetske prostore, navodi dekan u mailu.

Izdvojeni članak
učenik piše u bilježnicu u razredu

Veliko istraživanje o učenicima u Hrvatskoj: Zbog korone se srozale radne navike i motivacija za učenje

Prema njegovim riječima, nastava u prvom tjednu ljetnom semestra, od 27. veljače do 3. ožujka trebala bi se odvijati kontaktno u prostorima Fakulteta. Referada i knjižnica će raditi prema svom radnom vremenu. O mogućnostima kontaktne nastave prije radova, za vrijeme radova i prije završetka radova, kaže dekan, izvijestit će ih ‘pravovremeno’.

– Obavijesti o tijeku radova slat ćemo redovito. Nakon provedenih radova, naš Fakultet će biti energetski efikasniji, zeleniji i ugodnije mjesto za sve studente i nastavnike, zaključuje u pismu dekan Tončinić koji se potpisuje sa svojim najbližim suradnicima, prodekanima.

Ministarstvo kaže da za online nastavu treba posebna dopusnica

Osim što su studenti i profesori s kojima smo razgovarali nezadovoljni ovakvim raspletom događanja, pitanje je koliko je prelazak na online nastavu – zakonit. Naime, svi fakulteti koji se odluče znatniji dio nastave izvoditi online, za svaki pojedini studij moraju dobiti posebnu akreditaciju Agencije za znanost i visoko obrazovanje. O tome je AZVO nakon povratka s online nastave tijekom pandemije poslao dosta strogo upozorenje fakultetima vezano za prelazak na online nastavu i za to potrebnu dopusnicu. Drugim riječima, struka mora potvrditi da su ispunjeni uvjeti da se određeni studij, kvalitetno i obuhvatno, može izvoditi online.

To su nam potvrdili i iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. Pitali smo ih mogu li fakulteti na studijima, gdje nemaju za to potrebnu dopusnicu, prebaciti nastavu online na razdoblje od tri mjeseca zbog, primjerice, obnove fasade ili nekog dijela zgrade. Njihov odgovor je, kratko i jasno, bio – ne. Dalje su nam potvrdili da svi moraju od AZVO-a ishoditi posebnu dopusnicu za online izvođenje studija, a na naše pitanje tko je odgovoran za obustavljanje takvih, potencijalno nezakonitih odluka, uputili su nas na rektora.

– Rektor nadzire zakonitost rada sastavnica sveučilišta u skladu s Ustavom zajamčenom autonomijom sveučilišta, stoji u dopisu MZO-a za srednja.hr.

Nedugo nakon kontaktirali smo i rektora zagrebačkog sveučilišta Stjepana Lakušića. Pitali smo ga hoće li i što će konkretno poduzeti po pitanju odluke FFZG-a da nastavu prebaci online, u trajanju od tri mjeseca, zbog obnove fasade, i to bez dopusnice za svaki studij koji će ta odluka obuhvatiti. Njegov odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Izdvojeni članak

AZVO upozorio fakultete da sva nastava treba ići uživo, a za online trebaju posebno odobrenje

Studenti pokrenuli peticiju protiv online nastave

Da su studenti i dalje nezadovoljni pokazuje i peticija koju su pokrenuli naslova – NE online nastavi na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Sve koji se ne slažu s odlukom uprave faksa o prebacivanju na online nastavu pozivaju da potpišu ovu peticiju jer biti student, napominju, ne znači samo nešto studirati.

– Biti student ne znači samo studirati te s razlogom postoji izraz ‘studentski život’ koji podrazumijeva i društveni aspekt studiranja, a koji je istom ovom odlukom nekima onemogućen ili sveden na minimum. Također, važno je uzeti u obzir i one koji nemaju osobna računala i vlastiti internet, i kojima će studiranje prelaskom na online nastavu biti izrazito teško, ističu u tekstu peticije.

Zahtjev organizatora peticije je, ističu. minimalan, a to je izvedba hibridne nastave u onim prostorima Fakulteta koji nisu zahvaćeni renovacijom, ili pak, ako je to moguće, kontaktna nastava na drugim lokacijama. Tu je peticiju do sada potpisalo gotovo 400 studenata, a pristupiti joj možete ovdje.

Nadopuna teksta 17.2.2023. u 16:30 sati

Rektor zagrebačkog sveučilišta Stjepan Lakušić oglasio se oko prelaska fakulteta na online nastavu, njegov odgovor možete pogledati ovdje.