Pretraga

Filozofski prodisao: Nakon 7 mjeseci održana maratonska sjednica Vijeća

A- A+

Nakon nešto više od sedam mjeseci nefunkcioniranja Vijeća Filozofskog fakulteta i svojevrsne blokade institucije, jučer je konačno održana maratonska, skoro osmosatna sjednica. Na taj je način Filozofski profunkcionirao pod svojim krovom na način da je odluke o fakultetu donosilo Vijeće, a ne Senat, kako je to bila praksa proteklih mjeseci.

foto:srednja.hr

Izdvojeni članak

Propala sjednica Vijeća FFZG-a: Da rektor ima interes na drugim fakultetima, i tamo bi se raspuštali zborovi

Na samom početku sjednice, prijepore je opet stvarao dnevni red. Predloženi dnevni red o.d. dekana Holjevca niti na prošloj, neuspješnoj sjednici, većina članova Vijeća nije htjela prihvatiti pa je sjednica prekinuta. Ovaj put, usvojen je predloženi dnevni red većine u Vijeću, složen na način da se prvo raspravlja o samom funkcioniranju fakulteta, a tek potom o 400 napredovanja koja već mjesecima stoje.

Vijeće konstituirano nakon izglasavanja povjerenja o.d. prodekana

Profesorica Meri Tadinac s Odsjeka za psihologiju, ujedno i članica Fakultetskog vijeća, rekla nam je kako je dalje tekla sjednica.

– Vijeće je konstituirano nakon duge rasprave jer je postojao veliki otpor od strane o.d. dekana da prihvati našu ideju kako je za potpuno konstituiranje Vijeća potrebno izabrati prodekane na samom Fakultetskom vijeću. Citirali smo mu i što je rekao sam rektor Boras na sjednici Senata, tj. da je izbor v.d. prodekana na Senatu samo privremena mjera jer se Vijeće Filozofskog ne sastaje, no kada se jednom sastane, ako bude potrebe, ono to može promijeniti, kazala je Tadinac.

Uz to, argumenti Vijeća oko v.d. prodekana proizlazili su i iz savjetovanja sa sindikatom koji je jasno rekao da v.d. prodekana ne postoji ni u zakonu ni u Statutu. Upravo su se tom argumentacijom članovi Vijeća jučer izborili za to da Vijeće potvrdi, odnosno, izabere jednog po jednog prodekana.

– Nakon rasprave u kojoj je bilo različitih tonova kao što možete i pretpostaviti, i kao što se moglo predvidjeti, Vijeće je izabralo dvoje prodekana, a to su oni prodekani koji su već davno na ovom Vijeću i bili izabrani. To su prodekan Tončinić i prodekanica Franić. Ostalih troje v.d. prodekana nisu dobili naše povjerenje, rekla nam je profesorica Tadinac. Prodekani koje Vijeće nije potvrdilo su prodekanica Posavec te prodekani Turković i Alerić.

Izdvojeni članak

Rektor Boras napustio brod koji tone: Nemirno more FFZG-a zamijenio mirnom lukom Učiteljskog fakulteta

Konstruktivna sjednica – pokrenut i postupak izbora novog dekana

Profesorica Tadinac posebno nam je naglasila kako je o.d. dekana Holjevac u par navrata na sjednici upozoravao i tražio da se to zapisnički konstatira, da je v.d. prodekane postavio Senat pa da ih samo Senat može i razriješiti.

– Nekolicina nas, najmanje nas petero, reklo je da postoji vrlo jednostavan način da se spriječi ikakav problem oko toga na Senatu, a to je da od Senata oktroirani prodekani, koji nisu dobili povjerenje, podnesu ostavku, čime bi napokon učiniti uslugu ovom Fakultetu. Nitko od njih to nije učinio, dapače, v.d. prodekana Alerić je ostao sjediti do kraja sjednice, a drugi su otišli, pojašnjava Tadinac.

Osim v.d. prodekana, na sjednici se raspravljalo i o o.d. dekanu, dapače, pokrenut je postupak za izbor dekana Filozofskog fakulteta. Na sjednici Vijeća 23. ožujka kandidati će izlagati svoje kandidature, o tim će se kandidaturama glasati, a oni koji dobiju većinu glasova idu na potvrdu na Senat. Do izbora novog dekana, na čelu Filozofskog fakulteta ostaje o.d. dekana Holjevac.

Izdvojeni članak

Rektor, Senat i ministarstvo ismijali studentsko predstavništvo i izbore

Presedan na Sveučilištu: pokrenut i postupak opoziva predstavnika FFZG-a u Senatu

Na vrlo konstruktivnoj sjednici, pokrenut je i postupak opoziva predstavnika Filozofskog fakulteta u Senatu. Kako nam prepričava profesorica Tadinac, o.d. dekana dobio je tumačenje pravne službe Sveučilišta koja je utvrdila da Statutom FFZG-a nije predviđeno kako se opozivaju predstavnici u Senatu. Dapače, nitko to nikad dosad nije ni učinio pa ne postoji ni presedan te da bi u ovoj situaciji bilo najbolje primijeniti isti postupak koji se primjenjuje kod postupka razrješenja dekana.

– Mi smo na to pristali, čini nam se to jednom relativno čistom opcijom, izglasali smo pokretanje tog postupka i iznijeli smo svoje argumente. O.d dekana je zatražio da te argumente dostavimo u pisanom obliku u roku od sedam dana i dogovorili smo se da će se na sljedećoj sjednici dosadašnji predstavnici u Senatu imati prilike očitovati. Nakon toga, Vijeće se glasovati, priča Tadinac.

Na sjednici koja je trajala sedam sati i 45 minuta, riješeno je i 400 predmeta o napredovanjima, a koja su također posljednjih mjeseci bila stopirana zbog nefunkcioniranja Vijeća.

Izdvojeni članak

Uživo: Plenum Filozofskog odbacio prijedlog suradnje s KBF-om!

Vijeće poslalo profesora Ježića u mirovinu: ‘Uništili ste Katedru za indologiju!’

Odlučivalo se i o nastavku radnih odnosa profesora koji u ovoj akademskoj godini pune 65. godinu života. Tako profesoru Mislavu Ježiću radni odnos nije produljen. Naime, u materijalima za Vijeće što se tiče Ježićeva predmeta nisu bili uvršteni rezultati studentske evaluacije.

– Pogotovo je puno rasprave nastalo zbog toga što je jedan član povjerenstva rekao da u izvještaju za profesora Ježića piše da su njegove ocjene izvrsne, a da se iz evaluacije vidi da to baš nije tako. I oko toga je bilo dosta rasprave i studenti su odmah rekli da oni ne mogu glasati za nekoga, ako kao studenti nisu upoznati što njihovi kolege misle o tom profesoru, objašnjava nam Tadinac i dodaje kako je Vijeće zamjerilo profesoru Ježiću i upitan podmladak koji može nastaviti raditi na Katedri za indologiju.
Nakon rasprave, Vijeće je tajnim glasovanjem odlučilo da neće produljiti radni odnos profesoru Ježiću. Naime, nije dobio potrebnu, natpolovičnu većinu glasova.

– 34 glasa bila su za produljenje njegovog radnog odnosa, 45 protiv i 5 suzdržanih. S krajem ove akademske godine on bi trebao u penziju. Njegov asistent rekao je na sjednici da nas može biti sram i da smo uništili Katedru za indologiju, kaže nam Emirat Asipi, studentski predstavnik u Vijeću FFZG-a.

Izdvojeni članak

Rektor Boras ne želi reći za koji je istraživački projekt dobio novac

Čeka se sljedeći potez rektora i Senata, studenti i profesori i dalje spremni na štrajk i blokadu

Kako su nam rekli i profesorica Tadinac i studentski predstavnik Asipi, sljedeće očekuju neki manevar Senata i rektora Sveučilišta kako bi održanu sjednicu i donešene odluke pokušali diskreditirati.

– Kaže se pametan čovjek uči i na tuđim greškama, a budala ni na svojima. Mi smo napravili dosta vlastitih grešaka, a i kad nismo griješili, s Rektorata smo dobili po nosu. Ekipa oko rektora Borasa je već više puta pokazala da je spremna na sve, da im nije strano ni kršenje zakona ni kršenje statuta. Oni si to jednostavno mogu priuštiti. Zašto si to mogu priuštiti? Zato jer Ministarstvo koje je odgovorno za nadzor nad zakonitošću rada Sveučilišta, jednostavno svoj posao ne radi, kaže profesorica Tadinac, a studentski predstavnik Asipi dodaje kako su studenti i profesori 99,9% spremni za blokadu i štrajk ako Senat poduzme bilo kakav diskreditirajući potez prema održanom Vijeću i donesenim odlukama.

Podsjetimo i da se posljednja sjednica Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta održala 14. srpnja 2016. godine, na kojoj je izglasano nepovjerenje tadašnjem dekanu Previšiću.