Pretraga

Rektor Boras ne želi reći za koji je istraživački projekt dobio novac

A- A+

Jučer je u javnosti objavljena odluka Senata Sveučilišta u Zagrebu od 19. srpnja prošle godine iz koje je vidljivo kako je rektor Sveučilišta u Zagrebu potpisao spomenutu odluku, a kojom su, između ostalih, i rektoru Damiru Borasu dodijeljena novčana sredstva za istraživački projekt. I dok se vode rasprave radi li se ovdje o sukobu interesa, i dalje ne znamo za koji je istraživački projekt Senat rektoru dodijelio iznos od 68.500 kuna.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Prema odluci Senata Sveučilišta u Zagrebu iz lipnja 2016. godine, iz Zajedničkih sveučilišnih sredstava predviđeno je pola milijuna kuna „za potporu znanstvenim i umjetničkim istraživanjima u interdisciplinarnom području, u Centru za istraživanje i prijenos znanja u biotehnologiji te ostalim istraživanjima prijavljenim izravno preko Sveučilišta“.

Izdvojeni članak

Bivši rektor Bjeliš demantira izjave rektora Borasa: UniZG nije bilo nadležno za slučaj Barišić

Sredstva od pola milijuna kuna raspodijeljena su na 12 prijavitelja, a jedan od njih je i sam rektor zagrebačkog sveučilišta, Damir Boras. Njemu je dodijeljen daleko najveći iznos od 68.500 kuna. Najsporniji dio odluke Senata jest to što ju potpisuje – sam rektor. Tako imamo situaciju da je rektor istodobno i prijavitelj projekta, ali i potpisnik odluke kojom mu se sredstva dodjeljuju.

Boras je za Dnevnik Nove TV izjavio kako sukoba interesa – nema.

– Ja sam jako ponosan da i dalje dobivam potpore i to kroz procedure koje su potpuno zakonite. Potpisao sam isključivo odluku Senata, dakle nikako sebi nisam dodijelio novac, nego sam donio odluku Senata koji je to, nakon temeljitog izvještaja povjerenstava, prihvatio, kazao je rektor za Novu TV.

S druge pak strane, s njime se ne slaže bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu, Aleksa Bjeliš. On je za tiskano izdanje Jutarnjeg lista rekao da se iz njegova kuta gledanja radi o neuobičajenoj praksi te da se u ovom slučaju radi o sukobu interesa. Bjeliš za Jutarnji dodatno pojašnjava kako on, za vrijeme svojeg rektorskog mandata, nije koristio sredstva potpore za znanstvena istraživanja.

Pokušali smo saznati o kojem se istraživačkom projektu radi, a za koji su rektoru Borasu dodijeljena sredstva u iznosu od 68.500 kuna. Sa Sveučilišta u Zagrebu, nisu odgovorili na naš upit.

Rektor Boras ne želi reći za koji je istraživački projekt dobio novac
Share via
Copy link
Powered by Social Snap