Pretraga

Rektor Boras napustio brod koji tone: Nemirno more FFZG-a zamijenio mirnom lukom Učiteljskog fakulteta

A- A+

U novijoj povijesti Sveučilišta u Zagrebu, ali i drugih u Hrvatskoj, nije se dogodilo da rektor Sveučilišta prelazi s jednog fakulteta na drugi. Upravo to je napravio rektor i profesor FFZG-a Damir Boras koji je danas saznao da je kao jedini kandidat dobio posao na Učiteljskom fakultetu. Ove godine bi silom zakona rektor morao otići u mirovinu, ako ne dobije dozvolu za produžetak rada od matičnog fakulteta, a kako nema podršku na Vijeću Filozofskog, izlaz je bio prebaciti se na drugi fakultet. Simbolično, danas je prekinuta još jedna sjednica Fakultetskog vijeća na FFZG-u s čime se kriza koju je započeo rektor Boras prelila i u 2017. godinu.

Izdvojeni članak

Kozmička providnost: Oglas za posao koji idealno odgovara rektoru Borasu

Studenti su rektoru Borasu prije nekoliko mjeseci urudžbirali tortu za simbolični 65. rođendan s kojim je trebao u mirovinu. Rektor nikako nije imao potporu na svojem matičnom FFZG-u od kojeg je trebao dobiti dozvolu za produžetak rada zbog čega mu je prijetio prekid rektorskog mandata. Rješenje za problem dobio je danas kada je Fakultetsko vijeće Učiteljskog fakulteta tajnim glasovanjem dalo zeleno svijetlo rektoru za novo radno mjesto na njihovom Odsjeku u Petrinji.

Dekan Učiteljskog Prskalo ponosan na novo pojačanje

– Na temelju raspisanog natječaja za redovitog za znanstveno područje društvenih znanosti, polje informacijske znanosti, grana informacijski sustavi posao je dobio aktualni rektor Damir Boras kao jedini kandidat. Potvrdu je donijelo Fakultetsko vijeće značajnom većinom tajnim glasovanjem što je praksa koju inače nemaju drugi fakulteti, vidno ponosan na novo pojačanje komentirao nam je dekan Učiteljskog fakulteta Ivan Prskalo.

Dekan Ivan Prskalo objasnio je kako je Učiteljski fakultet do Bolonje bio stručni studij da bi potom postao sveučilišni. Fakultetu je imperativno raditi na povećanju kvalitete i većem broju profesora s višim zvanjima, a aktualni rektor će u tome pomoći. Zanimalo nas je kako je rektor reagirao na vijest da je dobio posao na Učiteljskom fakultetu.

– Rektor je bio na putu, koliko sam shvatio izvan granica, a pretpostavljam da je zadovoljan. Odluka je tek potpisana, a kada se vrati moramo se dogovoriti s kojim danom će biti prijavljen kod nas, rekao nam je dekan Prskalo.

Već smo pisali o natječaju na Učiteljskom fakultetu, uz preporuku rektoru da se javi na njega, jer mu uvjeti natječaja sasvim slučajno posve odgovaraju. Rektoru smo i preporučili kako je najbolje putovati do Petrinje na predavanja, a 70 posto naših čitatelja je kroz anketu zaključilo kako će rektor tajnim putevima svemira dobiti posao.

Kontaktirali smo i ured o.d. dekana FFZG-a Željka Holjevca, ali nismo uspjeli dobiti komentar je li razočaran što rektor napušta svoj matični fakultet. Holjevac je danas imao druge brige na pameti, nakon dugo vremena se trebala održati sjednica Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta sa 1.200 stranica dugim dnevnim redom i 400 točaka na rasporedu koji možete pogledati na kraju teksta.

Jedna od posljednjih točaka u II. dijelu rasprava trebala je biti pokretanje postupka izbora dekana i Rasprava o prijedlozima dijela članova i zamjenika članova Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Skupina profesora htjela je te točke staviti na početak dnevnog reda, većinom glasova su odbili predloženi dnevni red, nakon čega je o.d. Holjevac s Upravom otišao sa sjednice Fakultetskog vijeća. Izjavu članova Fakultetskog vijeća FFZG-a prenosimo u cijelosti.

Studenti nezadovoljni reakcijom uprave na vrata dekanata zalijepili su simbolične poruke među kojima se ističe ona ‘Zadnji dani lažne uprave’.

Izdvojeni članak

Domino efekt na Sveučilištu: Osim Filozofskog, još 10 fakulteta krši zakone o studentskom predstavništvu

foto: Facebook Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Izdvojeni članak

Propala sjednica Vijeća FFZG-a: Da rektor ima interes na drugim fakultetima, i tamo bi se raspuštali zborovi

Priopćenje članova Vijeća Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Današnja sjednica Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja je trebala okončati višemjesečnu krizu upravljanja ovom akademskom ustanovom, završila je nepredviđeno jer su obnašatelj dužnosti dekana i obnašatelji dužnosti prodekana napustili sjednicu odmah pošto dekanov prijedlog dnevnog reda nije prihvaćen (od 91 člana vijeća, 52 je bilo protiv, 6 je bilo suzdržanih).

Glasanju, do kojeg je došlo oko 13 sati (sjednica je počela u 11:15), prethodila je rasprava o alternativnom prijedlogu dnevnog reda. U tom su alternativnom prijedlogu članovi Vijeća FF predložili da sjednica počne – umjesto izborima u zvanja – sljedećim četirima točkama: konstituiranjem vijeća (zbog izmjene dijela članova), pokretanjem postupka izbora dekana, verificiranjem obnašatelja dužnosti prodekana (koje je, suprotno statutarnim odredbama, postavio Senat sveučilišta umjesto Vijeća fakulteta), te raspravom o povjerenju predstavnicima Fakulteta u Senatu Sveučilišta.

Pošto, nakon rasprave i demokratskog izjašnjavanja, prijedlog o. d. dekana nije prihvaćen, privremena uprava — umjesto da na glasanje stavi alternativni prijedlog — ustala je i napustila sjednicu, bez obzira na opće neodobravanje članova fakultetskog vijeća.

Ovaj je ružan događaj pokazao da, usprkos neprestanom pozivanju na demokraciju, privremena uprava Filozofskog fakulteta nema želje poštivati volju većine; nema želje steći povjerenje onih kojima upravlja; naposljetku — usprkos pozivanju na stotine sudbina onih o čijem se napredovanju i zapošljavanju trebalo danas raspravljati — privremena uprava ne želi omogućiti Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu da normalno funkcionira.

Pokazalo se da se nametnuta privremena uprava bezobzirno igra ljudskim sudbinama i radnim mjestima, demokracijom i vladavinom zakona. Nametnuta se uprava ovim činom definitivno stavila u službu privatnih interesa — istih onih koji klijentelizmom truju i razdiru Sveučilište u Zagrebu, izlažući riziku ugled i vjerodostojnost ove ustanove.

Vijeće Filozofskog fakulteta smatra da je ovakvim prekidom sjednice ugrožen sam demokratski ustroj akademske zajednice. Očito je došao čas kada ovakav ustroj treba braniti. To je borba na koju smo spremni.

Dnevni red Fakultetskog vijeća FFZG-a 31.3.2017. by srednja.hr on Scribd