Pretraga

Odlučeno je: Ogorčeni studenti Pravnog kreću s prosvjedom, poznato kada će se održati

A- A+

Revoltirani povećanjem cijena školarina, studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu organiziraju prosvjed. Održat će se u utorak od 16 do 17 sati ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta. Vrhunac je to oštrih odnosa na relaciji dekanat-studenti koji datiraju još od ljeta.

foto: Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

– Pozivamo sve studente da nam se pridruže kako bismo izrazili nezadovoljstvo načinom vođenja Fakulteta, ali također kako bismo prosvjedovali protiv svih drugih nepravdi koje smo pretrpjeli ove akademske godine, a i duže, stoji u objavi Studentskog zbora zagrebačkog Prava.

Usred koronakrize udarili na studentski džep

Podsjetimo, glavni povod prosvjedu studenata odluka je Fakulteta o povećanju cijena ECTS boda za izvanredne studente sa 100 na 120 kuna. Drugim riječima, izvanredni studenti od iduće bi akademske godine, koja kreće za nekoliko dana, školarinu trebali plaćati 7.200 kuna, umjesto prijašnjih 6.000 kuna.

Izdvojeni članak
rektorat sveučilište u zagrebu

Predsjednik Studenskog zbora Pravnog fakulteta otkrio koji su im daljni koraci: Nanesena nam je nepravda

Studenti su se, nakon što je sporna odluka prošla potvrdu Fakultetskog vijeća, pokušali sastati s upravom ne bi li došlo do ukidanja odluke. No, na sastanku se nije pojavio najvažniji čovjek – dekan Igor Gliha – pa velike rasprave ni pregovaranja o tom pitanju nije ni bilo. Studenti su imali tri zahtjeva: ukidanje odluke o povećanju školarina, produljenje zadnjeg roka za uplatu školarina te upis predmeta pete godine za sve studente pod jednakim uvjetima. Dekan je rezolutno odbio njihov glavni zahtjev o ukidanju povećanja školarina.

– Vezano uz rok plaćanja školarine, dekan je rekao da “će svi studenti imati mogućnost urednog upisa više godine, neovisno o tome podmire li svoju obvezu do 23. rujna ili ne”. Kod našeg trećeg zahtjeva, dekan je rekao da će Uprava razmotriti svaki individualni zahtjev koji oštećeni studenti pošalju Upravi te da će ih riješiti po okolnostima slučaja, istaknuli su iz Studentskog zbora.

Valja naglasiti da je ovo tek vrhunac oštrih odnosa na razini dekanat-studenti. Ovog ljeta, prisjetimo se, studenti su se pobunili zbog toga što im iz uprave nitko nije odgovarao na upite vezane za održavanje ispitnih rokova u rujnu, kao ni na pitanja o početku nove akademske godine. Kada su iz dekanata konačno dobili odgovor, njihovi su napori etiketirani kao “mladalački aktivizam”.

Tražit će i izvanrednu sjednicu Vijeća

Prosvjed, doduše, nije jedina stvar koju studenti ovih dana pokušavaju organizirati. U skladu s važećim propisima, pokrenuli su postupak sazivanja izvanredne sjednice Vijeća Fakulteta kako bi na njoj dodatno problematizirali odluku o povećanju školarina te ju, eventualno, ukinuli.

– Ako 1/4 članova Vijeća podrži inicijativu, dekan će biti dužan sazvati sjednicu Fakultetskog vijeća unutar 8 dana.
Uz 23 studentska predstavnika, potrebno je još da oko 25 članova Vijeća podrži inicijativu, ističu iz Studentskog zbora Pravnog fakulteta.

Što se tiče prosvjeda, studenti će uskoro kreirati event na Facebooku u kojem će navesti upute za sudionike. Unaprijed mole sve koji će prisustvovati da se tih uputa pridržavaju kako bi prosvjed bio uspješan.

Dopuna tekstu 25.9.2020 u 14:47 sati

Studentski zbor Pravnog fakulteta javio je kako su uspjeli skupiti potreban broj potpisa za sazivanje izvanredne sjednice Fakultetskog vijeća. Dobit će tako priliku ponovno raspravljati o povećanju cijena ECTS-a za izvanredne studente.

– Studentska inicijativa za izvanrednim sazivanjem sjednice Fakultetskog vijeća je uspješno skupila dovoljan broj potpisa te je dekan, sukladno svojoj zakonskoj dužnosti, sazvao sjednicu za srijedu u 13 sati na kojoj će se glasovati o smanjenju školarine za izvanredne studente nazad na 100 kn po ECTS bodu. Inicijativu je ukupno podržalo 30 profesora, što uz studentske predstavnike (23) čini oko 30% članova Vijeća. Ovim putem želimo od srca zahvaliti svim profesorima koji su nas podržali, istaknuli su u svojoj objavi.