Pretraga

U 2022. mijenjaju se propisi važni učenicima, studentima te nastavnicima, Ministarstvo objavilo koji

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je ovih dana Plan savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u 2022. On sadržava popis zakona i pravilnika koji će se mijenjati te odluka koje će biti donesene, a svi ti propisi trebali bi se naći u javnom savjetovanju kroz ovu godinu. Riječ je o propisima koji se odnose na školstvo, dakle bitni su i učenicima i nastavnicima, kao i na visoko školstvo, dakle važni su i za studente te zaposlenike visokoškolskih institucija.

Foto i obrada: Screenshot HRT | srednja.hr

Prije desetak dana, Vlada Republike Hrvatske usvojila je Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strukovnom obrazovanju. Kako je rekao ministar Radovan Fuchs, cilj izmjena je bolja usklađenost obrazovnog sustava s tržištem rada, jer je jedan od glavnih problema, pokazuju analize, manjak praktičnih znanja kod učenika koji izlaze iz strukovnih škola.

Ovo nije jedini propis koji Ministarstvo obrazovanja planira mijenjati u 2022. godini. Ovih dana objavljen je Plan savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u 2022., koji sadržava popis zakona, pravilnika i odluka koje će se mijenjati ili donositi kroz ovu godinu. Treba naglasiti kako su promjene oko nekih propisa bile planirane još za prošlu godinu, ali do izmjena nije došlo pa su se ti isti propisi ponovno našli u planu savjetovanja za 2022.

Visoko školstvo očekuje jedna od većih promjena

Još je na našoj konferenciji Srednja.hr+ obrazovnih deset ministar Radovan Fuchs predstavio dugo najavljivane izmjene Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Prema Planu, on će u javno savjetovanje biti pušten 1. ožujka, dok bi trebao biti donesen u trećem kvartalu ove godine. Mijenja se i Zakon o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju, kao i Zakon o Agenciji za mobilnost i programe EU.

Od važnijih pravilnika vezanih uz visoko školstvo, a posebno su važni za studente, mijenjat će se Pravilnik o studentskoj ispravi (x-ici), Pravilnik za državnu stipendiju koja se dodjeljuje romskim studentima te Pravilnik o studentskoj prehrani, čije se izmjene najavljuju već unazad par godina, ali još nisu zaživjele. Prema sadašnjem planu, javna rasprava oko tog pravilnika započet će tek u listopadu.

Trebao bi, prema Planu MZO-a, biti donesen i Pravilnik o evidencijama u visokom obrazovanju, koji bi također trebao stupiti na snagu u četvrtom kvartalu ove godine.

Mijenja se i niz akata za škole

Kada je riječ o osnovnom i srednjem školstvu i ondje se planiraju izmjene jednog od najvažnijih propisa – Zakona o odgoju i obrazovanju. Kako stoji u Planu Ministarstva, razlog je najavljeni prijelaz na cjelodnevnu nastavu i ‘ujednačavanje uvjeta za rad i kvalitetnije izvođenje odgojno-obrazovnog rada’. U javno savjetovanje trebao bi izaći u svibnju, a ideja je da se donese u zadnjem kvartalu ove godine.

Ministarstvo planira mijenjati i Zakon o udžbenicima, kao i Pravilnik o upisima u 1. razred srednje škole i to već u prvom kvartalu ove godine. U Ministarstvu kažu da žele poboljšati postojeće propise. U Planu MZO-a stoji i da će se mijenjati Pravilnik o nagrađivanju odgojno-obrazovnih djelatnika, a ideja je da se novim sadržajnije i preciznije definiraju uvjeti i kriteriji za postupak nagrađivanja.

Osim svega navedenog, plan Ministarstva je promijeniti i dio pravilnika i propisa koji se odnose na darovite učenike, kao i onih vezanih uz obrazovanje odraslih. Koji bi sve propisi vezani uz obrazovanje trebali doživjeti promjene ove godine, možete vidjeti u Planu Ministarstva u nastavku.

Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.56 MB]