Pretraga

Ministarstvo ima plan savjetovanja za 2023.: Evo kad će novi zakon o školama pustiti u javnost

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je plan savjetovanja za 2023. godinu. Doznali smo tako da će nacrt novog Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama pustiti u javnost već na proljeće, dok ćemo o studentskom radu i studentskim predstavnicima diskutirati tek koncem ove godine.

zgrada ministarstva znanosti i obrazovanja

Ministarstvo znanosti i obrazovanja | Foto: srednja.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je plan savjetovanja s javnošću za 2023. godinu. Drugim riječima, iz MZO-a su nam najavili kada će bitne nove pravilnike i zakone pustiti u javnost.

Uskoro ćemo raspravljati o školama i nastavnicima

Doznajemo tako iz dokumenta da izmjene i dopune Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju idu na savjetovanje od 1. do 31. ožujka. Nakon toga slijedi Zakon o udžbenicima, pripadajućim radnim bilježnicama i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu naći će se na javnoj raspravi od 15. ožujka do 14. travnja. Ranije su već kritičari bili nezadovoljni najavom izmjena jer im, kako smo pisali, nije bilo jasno što će se i kako mijenjati, a imali su i svoje prijedloge.

Nacrt potpuno novog Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, koji sektor očekuje već neko vrijeme, o čemu smo raspravljali i na drugoj godišnjoj konferenciji portala srednja.hr, u javno bi savjetovanje trebao biti pušten 15. travnja do 15. svibnja. Taj bi zakon, među ostalim, trebao urediti pitanje zaključivanja ocjena, ali i otvoriti mogućnost za nove deficitarne nastavničke studije na učiteljskim fakultetima.

Nakon navedenih, Ministarstvo znanosti i obrazovanja planira, pred ljeto, u javno savjetovanje pustiti i Zakon o tehničkoj kulturi. Za to je planiran period savjetovanja od 15. svibnja do 14. lipnja. Tijekom ljetnih mjeseci ni jedan od propisa, prema ovom dokumentu, neće ići na javno savjetovanje.

Izdvojeni članak
predavanje na fakultetu

Četiri velika sveučilišta imaju prve verzije novih statuta: Analizirali smo najspornije odredbe

Studentski zakoni tek na kraju godine

Prvo sljedeće savjetovanje u kojem će građani moći sudjelovati je vezano za novi Zakon o stručno-pedagoškom nadzoru, i to od 1. rujna do 1. listopada. Postojeća je verzija zakona donesena 1997. i nije usklađena sa svim promjenama koje su uslijedile.

Neke manje izmjene i prilagodbe Zakona o obavljanju studentskih poslova, obzirom na nove temeljne propise koje su jesenas stupile na snagu, očekuju se u javnom savjetovanju od 15. listopada do 14. studenog. U istom tom periodu građani će u javnom savjetovanju moći dati svoje kritike na novi Zakon o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama. Tu je cilj, prisjetimo se, djelovanje studentskih predstavnika učiniti transparentnijim. To se, među ostalim, odnosi i na financiranje i trošenje doznačenih sredstava.

Ministarstvo u ovoj godini planira donositi cijeli niz novih, kao i mijenjati postojeće pravilnike i uredbe. Detaljan popis s datumima i obrazloženjima pronađite u dokumentu ispod. (Ako vam se ne prikazuje, osvježite stranicu)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab