Pretraga

‘Fuj! Gdje to stanuje?’: Veterinarski objavio fotku neobične životinje, pitali studente kako se naziva

A- A+

‘Znate li koja je ovo životinja?’ – stoji u objavi Veterinarskog fakulteta uz ispod objavljenu fotografiju na Facebooku. Riječ je o životinjici dugoj svega šest centimetara, a koja uvelike podsjeća na malu lokvicu krvi.

Veterinarski fakultet u Zagrebu u četvrtak je na svojoj Facebook stranici objavio fotografiju poprilično neobične životinje. Pratitelje su pitali znaju li o kojoj je životinji riječ. Iako je laicima možda nepoznata, većina komentatora na objavu Veterinarskog  ustvrdila je kako je riječ o metilju.

Fakultet je danas naknadno objavio nove fotografije, te potvrdio kako se zaista radi o metilju i to onom velikom američkom latinskog naziva Fascioloides magna. Riječ je o parazitu koji se pojavljuje kod jelenske divljači.

– Veliki američki metilj izvorno je parazit sjevernoameričkih vrsta jelena, a u Europi je prvi put zabilježen 1875. godine u Italiji. Prema dostupnim genetskim analizama veliki američki metilj u Europu je unesen višekratno, pri čemu su formirana tri žarišta bolesti, u Italiji, u Češkoj i uz tok rijeke Dunava. Nakon toga se migracijama invadiranih jelena fascioloidoza počela širiti prikladnim europskim staništima, a u Hrvatskoj je parazit prvi put potvrđen na primjeru jetre jelena običnog prikupljene na području Šeprešhata u Baranji što je i objavljeno 2002. godine. Razvojni ciklus velikog američkog metilja relativno je složen, sastoji se od sedam faza i kao posrednike uključuje pužiće iz roda Lymnaea. Odrasli metilji parazitiraju u jetri te uzrokuju stvaranje cisti različitih promjera, najčešće 3 – 5 cm, ali mogu narasti i do veličine šake. Kod sjevernoameričkih vrsta jelenske divljači invazija većinom prolazi bez vidljivih kliničkih simptoma, kao i kod europskog jelena običnog i svinje divlje. No kod srne obične, muflona i domaće ovce već pojedinačna invazija može uzrokovati uginuće. Prijenos parazita moguće je kontrolirati jedino na način da se jelenska divljač terapira antihelminticima i na taj način smanji izlučivanje jajašaca u okoliš te indirektno smanji pritisak okoliša na daljnju invaziju, pojasnili su s Veterinarskog uz nove fotografije.