Pretraga

Veterinarski fakultet uključio se u zbrinjavanje stradalih životinja na područjima koje je pogodio potres

A- A+

Pomoć područjima pogođenim potresom stiže sa svih strana. Fakulteti i studenti daju svoj doprinos organizacijom raznih akcija. Svoj obol daje i Veterinarski fakultet u Zagrebu, koji je najavio kako će se uključiti u zbrinjavanje životinja koje su ozlijeđene tijekom potresa.

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Iako su im domovi u potpunosti razoreni potresom, mnogi mještani pogođenih naselja ne žele napustiti domove, prvenstveno zbog životinja koje ondje imaju. Pomoć stiže sa svih strana, a stradalim životinjama pružit će ju i djelatnici Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Pomažu životinjama, a studenti su organizirali i akciju za stanovništvo

– Stručnjaci s Fakulteta u kontaktu su s veterinarskim organizacijama na terenu te će se aktivno uključiti u zbrinjavanje životinja koje neće moći biti zbrinute na terenu, kažu nam s fakulteta.

Uz to, posebnu akciju za stanovnike pogođene potresom organizirali su studenti Veterinarskog.

– U međuvremenu studenti okupljeni u udrugu Equus, na inicijativu Ante Vidoševića, prikupili su novčana sredstva kojima su do jutarnjih sati 30. prosinca 2020. prikupili najpotrebnije namirnice te higijenske potrepštine i drugo što može pomoći nastradalima od potresa. Fakultetskim kombijem i jednim osobnim automobilom odvezli su pakete u Glinu i okolna sela u koja ih je uputio stožer civilne zaštite, a koja dotad nitko nije stigao obići. Osim Gline, obišli su naselja u sastavu Gline i sela u okolici: Šatornju, Vlahović, Maju, Gornji Viduševac, Dragotinu, Bijele Vode, Ravno Rašće i Drenovac Banski. Na području na kojemu nema struje, telefona ni interneta i na kojemu je zatečeno većinom starije stanovništvo, nastradalim su ljudima najpotrebniji bili kruh i voda. Studenti i naša zaposlenica Marina Kocijan, koja je upravljala kombijem, podijelili su vodu, mlijeko, kruh i ostale namirnice koje se mogu odmah konzumirati te higijenske potrepštine i drugu potrebnu pomoć, kažu nam s Veterinarskog fakulteta.

‘Nestručno postupanje sa životinjama može im naškoditi’

Nakon što smo zaprimili odgovor na svoj upit, naknadno je Veterinarski objavio kako je za sada je tek manji broj životinja zahtijevao njihovu veterinarsku skrb.

– Određeni broj pasa je na privremenom smještaju kod udruga i pojedinaca dok se ne ispune uvjeti za povratak vlasnicima ili drugi oblik trajnog smještaja. Udruge i pojedinci prikupili su i distribuirali veće količine donacija hrane za životinje, a informacije s terena govore da trenutačno nema životinja u hitnoj potrebi za veterinarskom skrbi. Molimo pojedince da se suzdrže od odlaska u pogođena područja u samoinicijativnu potragu za životinjama i distribuciju donacija hrane za životinje. Veterinarske organizacije i udruge za zaštitu životinja odrađuju taj posao, a nestručno postupanje sa životinjama može im naškoditi. Također, ostale nadležne službe (policija, vojska, HGSS) mole građane da ne dolaze samoinicijativno na ugrožena područja jer velik broj automobila na uskim prometnicama otežava rad profesionalnih službi i pružanje sustavne, organizirane pomoći. I našim kolegama veterinarima jučer je bio otežan pristup u pojedina područja zbog velikog broja vozila, a to može uzrokovati zastoje i probleme u pružanju skrbi onima kojima je najpotrebnija, kažu s Veterinarskog.

One koji su pronašli i zbrinuli kućne ljubimce s ugroženog područja, pozivaju da o tome obavezno obavijestite najbliže sklonište za zaštitu životinja ili Ministarstvo poljoprivrede Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane na e-mail [email protected]. Važno je, kažu, objediniti popis životinja koje su preuzete s ugroženog područja te ih povezati s vlasnicima.

– Također apeliramo na suzdržavanje od dijeljenja neprovjerenih informacija na društvenim mrežama, na taj se način otežava rad, gubi se mnogo vremena i posljedično se može zakinuti one kojima je pomoć potrebna. Oslobodite kanale društvenih mreža za komunikaciju udruga i pojedinaca koji su na terenu te vlasnika životinja kojima je potrebna pomoć. Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu sa svim svojim resursima stoji na raspolaganju ljudima i životinjama, te nas u slučaju potrebe za veterinarsku skrb možete kontaktirati u inbox, na e-mail [email protected] ili na broj telefona 01 2390 111, poručili su s Veterinarskog.


Stanovništvu koje se suočava s posljedicama razornog potresa pomoći možete pozivom na broj 060 9011. (Cijena poziva iznosi 6,25 kuna, u iznos je uključen PDV kao i naknada teleoperateru. Teleoperater: Hrvatski Telekom d.d.)

Hrvatski Crveni križ poziva sve one koji žele i mogu pomoći stradalima novčanom donacijom,
donacije uplate na sljedeći račun:

Banka: Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR6923400091511555516
Poziv na broj: 770
Za uplate iz inozemstva – SWIFT CODE: PBZGHR2X

U Hrvatskoj poštanskoj banci otvoren je poseban račun za uplatu donacija Gradu Petrinji. Svoje donacije građani mogu izvršiti bez naknade na IBAN: HR28 23900011500198069 s pozivom na broj HR68 PNB 7765-oib, a za uplate iz inozemstva SWIFT HPBZHR2X. 

U Hrvatskoj poštanskoj banci otvoren je i račun za uplatu donacija Gradu Glini pod brojem: HR87 23900011500198462 na koji također možete izvršavati uplate bez naknade, uz isti model i poziv na broj kao za Grad Petrinju.

Više o potresu čitajte na sljedećim poveznicama:

[FOTO] Potres je bio toliko jak da je stradala i škola u Zaprešiću, još se ne zna što će biti s nastavom

Posljednje zbogom učenici preminuloj u potresu: ‘Bila je toliko velikodušna, imala je tako veliko srce’

Dio škola nakon stravičnog potresa mora se kompletno rušiti, milijunske štete i na dva fakulteta

Poruka mladića iz doma ganut će vas do suza: Od ravnateljice traži da pomognu vršnjacima iz Petrinje

Jučerašnji potres dodatno oštetio zagrebačku školu, dio učionica ne mogu koristiti u drugom polugodištu

Psiholozi dva zagrebačka faksa nude pomoć svima koji su doživjeli traumu od potresa

Zbor pozvao studente pogođene potresom da im se jave: ‘Dat ćemo sve od sebe da olakšamo situaciju’

[FOTO] Katastrofalni prizori iz srednje u Glini: Djelatnici u zadnji čas pobjegli iz škole

Kakva gesta: Učenicima iz područja pogođenih potresom nude besplatne pripreme za maturu

Studenti pokrenuli mnoštvo akcija za stradale u potresu, evo kako se možete priključiti

Docent s PMF-a objasnio što se jučer dogodilo: ‘Glavni uzrok nalazi se daleko od lokacije potresa’

S PMF-a kažu da su jutros zabilježili nove potrese: One koji su ih osjetili mole da ispune obrazac

Kako se određuje jačina potresa i što znači kad stručnjak kaže da je jedan 30 puta jači od drugog?

Stručnjaci izdali smjernice za djecu i mlade: Evo kako se nositi s traumom od potresa

Građani masovno organiziraju pomoć za unesrećene potresom, priključili se i studenti

Potres odnio još jedan mladi život, smrtno je stradao 20-godišnjak u Glini

U snažnom potresu koji je pogodio Petrinju smrtno stradala djevojčica

Pogledajte gdje se skloniti u slučaju potresa u Zagrebu

[FOTO] U jučerašnjem potresu teško oštećena zgrada Učiteljskog fakulteta

[FOTO] U snažnom potresu stradala škola: ‘Uočili smo napuknuća u vanjskim i unutarnjim zidovima’

S PMF-a pojasnili kako se trebamo ponašati tijekom potresa