Pretraga

Novi dekan zagrebačkog faksa traži studenta koji će mu biti savjetnik: ‘Mi smo ovdje zbog njih, ne oni zbog nas’

Dio zagrebačkih fakulteta ima novo vodstvo od ove akademske godine. Novu upravu dobio je i Veterinarski fakultet, a izmijenjeno čelništvo nije jedina novost u upravljanju faksa. Dekan Marko Samardžija odlučio je i kako će imati studenta savjetnika s kojim će surađivati na rješavanju izazova s kojima se suočavaju studenti, a oni koji bi željeli obnašati tu funkciju javljaju se na otvoreni natječaj.

Marko Samardžija, dekan VEF-a|foto: Veterinarski fakultet Zagreb/screenshot: YouTube

Ovih je dana Veterinarski fakultet u Zagrebu objavio zanimljiv natječaj namijenjen studentima. Njime traže osobu koja će biti student savjetnik novom dekanu Marku Samardžiji. Budući da je riječ o praksi koja je prava rijetkost, odlučili smo provjeriti što je ta funkcija i zašto se nova uprava Veterinarskog fakulteta odlučila uvesti je.

Radit će dva sata tjedno u uredu Zbora i biti na raspolaganju studentima

– Neposredna, redovita komunikacija sa studentima osnovni je preduvjet svrsishodne međusobne suradnje Uprave Fakulteta i studenata u smislu sustavnog i podrobnog razmatranja te iznalaženja načina za rješavanje izazova s kojima se naši studenti susreću. U svrhu poboljšanja protoka informacija odlučio sam da će mi u radu pomagati i student savjetnik koji će biti izabran putem natječaja, iz redova studenata. Uz navedeno namijenio sam i novu funkciju predsjedniku Studentskog zbora. On će djelovati i kao redoviti član Dekanskog kolegija u širem sastavu, odgovara nam dekan Samardžija.

Natječajem koji dekan spominje traži se student savjetnik koji radio bi dva sata tjedno u uredu Studentskog zbora. Morao bi biti na raspolaganju studentima za savjetovanja o pitanjima vezanim uz studiranje, ali i odgovarati na pitanja studenata upućena mu elektroničkom poštom ili nekim drugim komunikacijskim kanalom. Student savjetnik će, stoji to u natječaju, biti plaćen kao demonstator na fakultetu.

– Najmanje jednom mjesečno student savjetnik bi u pisanom obliku izvještavao upravu Veterinarskog fakulteta i Studentski zbor o najčešćim upitima studenata i problemima na koje nailaze te bi na mrežnoj stranici fakulteta vodio stranicu studenta savjetnika koja, među ostalim materijalima, sadržava i odgovore na često postavljena pitanja. U suradnji sa Studentskim zborom i upravom fakulteta osmišljavao bi nove aktivnosti za promicanje kvalitete studiranja na VEFUNIZG-u. U suradnji s Uredom za studente osmislio bi načine pružanja potpore studentima fakulteta, opisuje nam dekan Samardžija.

Izdvojeni članak
dvorana za predavanje na fakultetu

Imamo 15 novih dekanica i dekana na fakultetima naših najvećih sveučilišta: Evo tko su oni

‘Mi nastavnici smo ovdje zbog naših studenata, a ne oni zbog nas’

Uvjet koji prijavitelji moraju zadovoljiti je taj da su uspješni studenti 5. i 6. studijske godine studija. Moraju, među ostalim, dostaviti i motivacijsko pismo u kojem će navesti zašto misle da bi upravo oni predstavljali najbolji izbor za studenta savjetnika dekana na Veterinarskom.

– Kao dugogodišnji nastavnik na ovome fakultetu uvijek sam na umu imao činjenicu da smo mi, kao nastavnici ovdje zbog naših studenata, a ne oni zbog nas. Mnogi naši odlični studenti nakon stjecanja diplome doktora veterinarske medicine svoj su rad nastavili u okružju Veterinarskog fakulteta kao naši mladi suradnici istraživači. Tako su mnogi moji vrsni studenti danas moji cijenjene kolegice i kolege. Pozicija studenta savjetnika dekana koji se bira iz redova najboljih omogućit će izabranome da na svim razinama podrobno upozna sustav djelovanja i rada jedne kvalitetne visokoškolske ustanove te će steći iskustvo koje će mu biti iznimno dragocjeno ukoliko jednom, nakon završetka studiranja, odluči aplicirati na suradničko radno mjesto ili se priključiti nekom znanstvenoistraživačkom timu u okviru nekog od međunarodnih projekata. U svakom slučaju, kao kandidat za dekana fakulteta koji je u svome programu istaknuo nužnost otvaranja pozicije studenta savjetnika dekana drago mi je da sam dobio priliku planirano i ostvariti te ne sumnjam da će naša suradnja biti jedan od najboljih alata za pravovremeno detektiranje i traženje rješenja za mnoga studentska pitanja, zaključuje dekan Samardžija.