Pretraga

Jedan studentski centar u velikim je problemima: Ministarstvo im zabranilo izdavanje ugovora

Studentski centar (SC) u Sisku, koji je pod Sveučilištem u Zagrebu, jedini je SC u Hrvatskoj koji studentima izdaje ugovore za obavljanje studentskih poslova, a nema svoj studentski dom. Prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova iz 2018. godina svaki SC u roku od pet godina mora imati studentski smještaj i menzu kako bi mogao nastaviti svoj rad. Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je rješenje za neodobravanje izdavanje ugovora SC-u u Sisku, no nakon žalbe Sveučilišta Upravni sud odgodio je provedbu te odluke.

SC Sisak

Prostori SC Sisak u Sisku – Trg grada Heidenheima 1 | screenshot: Google Maps

Studentski centar (SC) u Sisku jedini je SC u Hrvatskoj koji studentima izdaje ugovore za obavljanje studentskih poslova, a nema svoj studentski dom. To je pokrenulo pitanje njihove budućnosti izdavanja studentskih ugovora, o čemu je rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić izvijestio na sjednici Senata u siječnju.

‘SC u Sisku nema izgrađen studentski dom te posljedično ne pruža uslugu subvencioniranog stanovanja studenata’

Naveo je da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo rješenje kojim se ne odobrava nastavak obavljanja djelatnosti posredovanja u obavljanju studentskih poslova SC-u u Sisku. Kako su nam objasnili iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova SC može izdavati studentske ugovore ako ima minimalno deset posto izgrađenih i stavljenih u funkciju smještajnih jedinica od ukupnog broja redovitih studenata koji studiraju izvan mjesta prebivališta u mjestu u kojem se nalazi sjedište posrednika.

Drugi uvjet je i usluga studentske prehrane s minimalno 2,5 posto sjedećih mjesta u odnosu na broj redovitih studenata koji studiraju u mjestu u kojem se nalazi sjedište posrednika. Drugim riječima, SC mora imati svoj studentskih dom i menzu kako bi mogli izdavati studentske ugovore. SC u Sisku svoj studentski dom nema, a rok od pet godina koji su imali od donošenja Zakona da taj uvjet zadovolje je istekao.

– Obveza usklađivanja poslovanja posrednika i podnošenja zahtjeva za izdavanje rješenja o nastavku odobrenju djelatnosti posredovanja istekla je krajem 2023. godine. Studentski centar u Sisku nema izgrađen studentski dom te posljedično ne pruža uslugu subvencioniranog stanovanja studenata. Na temelju negativnoga mišljenja Povjerenstva, ovo Ministarstvo izdalo je rješenje kojim se ne odobrava Sveučilištu u Zagrebu Studentskom centru u Sisku nastavak obavljanja djelatnosti posredovanja u obavljanju studentskih poslova, rekli su nam iz Ministarstva.

Izdvojeni članak
student servis i fakultet

Gubitak studentskih prava: Evo kada ostajete bez iksice, studentskog ugovora, doma i stipendije

Provedbu rješenja odgodio sud, iz SC-a u Sisku kažu da je izgradnju doma otežala korona

Napomenuli su i da je Povjerenstvo činilo sedam članova, od čega su dva iz Ministarstva, dva iz Hrvatskog studentskog zbora, dva iz Zajednice studentskih centara Hrvatske i jedan iz Rektorskog zbora. Na sjednici Senata rektor je kazao da je Sveučilište podnijelo žalbu jer je prije pola godina Sisačko-moslavačka županija sa Sveučilištem u Zagrebu i uz financiranje Svjetske banke pokrenula projekt izgradnje novoga studentskoga doma u Petrinji.

– Takvo rješenje može ugroziti realizaciju vrijednosti od 37 milijuna kuna koje je osigurala Svjetska banka za navedeni projekt. Upravni sud u Zagrebu odgodio je provedbu rješenja Ministarstva znanosti i obrazovanja te je potvrdio argumente koje je Sveučilište iznijelo u svojoj žalbi, stoji u zapisniku sjednice Senata iz siječnja.

Božan Šutalo, vršitelj dužnost ravnatelja SC-a u Sisku, kazao nam je da u ovom trenutku ne postoje nikakve pravne zapreke da studenti obavljaju studentske poslove preko njihova SC-a. Uvjeti propisani u Zakonu oko izgrađenih smještajnih jedinica, napomenuo je, sada ne predstavljaju nikakvo ograničenje u radu.

– SC u Sisku uredno obavlja poslove posredovanja u obavljanju studentskih poslova. S osobitim zadovoljstvom možemo potvrditi da je izgradnja studentskog doma u Petrinji jedan od prioritetnijih projekata u Sisačko-moslavačkoj županiji, a čija izgradnja je do sada bila otežana uslijed okolnosti izazvanih potresom na tom području 2020. godine te preraspodjelom novčanih sredstava, pojasnio je Šutalo.

Izdvojeni članak
školska ploća zamusana s kredom i novčanice eura

Povećana je minimalna studentska satnica: Izračunali smo koliko možete zaraditi u jednom mjesecu

‘Uskoro se očekuje početak gradnje studentskog doma’

Ponosni su, nastavio je, da je 9. siječnja sklopljen Ugovor o izgradnji nove zgrade studentskog doma za SC-u Sisku između Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Sisačko-moslavačke županije.

– Sve je to u okviru sredstava koji su osigurani temeljem Ugovor o zajmu Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj. Napominjem da su do sada ishođene sve dozvole i akti za gradnju te se uskoro očekuje početak gradnje studentskog doma, objasnio je Šutalo.

Izdvojeni članak
produljenje članstva student servis zagreb

Zagrebački SC ušao u 21. stoljeće? Automatski produžuju članstva u student servisu

 ‘U zadnjih pet godina SC Sisak izgradio je i opremio dva studentska kluba’

Prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova poslodavac za svaki studentski ugovor daje i 12 posto neto zarade studenta posredniku, odnosno SC-u. SC-u taj novac služi, navedeno je u Zakonu, za podmirivanje troškova posredovanja i poboljšanje studentskog standarda. U to ulazi poboljšanje u djelatnosti smještaja studenata, poboljšanje u djelatnosti studentske prehrane te za kulturne i sportske aktivnosti isključivo namijenjene studentima. Za ovo potonje SC-ovi obično raspisuju poseban natječaj na temelju kojeg se studentima dijeli novac za njihove aktivnosti. Šutalo nam je kazao da oni novac koji dobivaju kao posrednici koriste za ono što je i navedeno u Zakonu.

– Konkretnija ulaganju su svakako bile dvije značajne investicije u izgradnju i opremanje studentskog restorana u Petrinji i to prije i nakon razornog potresa na tom području. Također, SC u Sisku je financirao projekt izgradnje i opremanje studentskog restoran u Sisku te je u zadnjih pet godina izgradio i opremio dva studentska kluba – jedan u Sisku, a drugi u Petrinji, zaključio je Šutalo.

Inače, SC u Sisku sa Sveučilištem u Zagrebu koristi aplikaciju Spajalica za digitalno potpisivanje studentskih ugovora za studente i poslodavce. SC u Zagrebu, koji je isto pod Sveučilištem u Zagrebu, tu aplikaciju ne koristi. Oni, naime, još nisu uveli digitalni potpis koji bi studentima omogućio digitalnu prijavu na natječaj za studentski dom ili digitalizaciju potpisivanja studentskih ugovora. U svojem planu za 2024. SC u Zagrebu naveo je da će raditi na uvođenju digitalnog potpisa.