Pretraga

Glavni predstavnik zagrebačkih studenata: Kažu da smo leglo HDZ-a, a samo nas je troje u stranci

A- A+

Mihovil Mioković, glavni studentski predstavnik na zagrebačkog sveučilištu, danas je gostovao u Novom danu N1 televizije. Opet je branio rektora Borasa i njegove seksističke ispade, a pojasnio i na što je mislio kad je u petak novinare pitalo koje su to rektorove afere.

mihovil mioković i kolinda grabar kitarović

Mihovil Mioković na fotografiji s bivšom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović
Foto: Facebook stranica Mladež HDZ-a Sisak

Zagrebačko sveučilište, unatoč brojnim skandalima o kojima mediji pišu godinama, a napose posljednjih mjesec danas, nema lošu reputaciju. Mišljenje je to glavnog studentskog predstavnika Mihovila Miokovića koji je danas gostova o u Novom danu N1 televizije.

Izdvojeni članak
mihovil mioković

Glavni studentski predstavnik danas je, mrtvo ozbiljno, pitao novinare koje su to Borasove afere

Ne vidi problem u seksističkom ispadu rektora

Mioković smatra da sveučilište nema tako lošu reputaciju u javnosti jer je među ostalim, ove godine ipak upisalo četiri posto više studenata, a upravo s tog sveučilišta dolazi i velik broj domaćih znanstvenika. Kratko se osvrnuo i na najaktualnije afere koje se vezuju uz zagrebačkog rektora Damira Borasa.

To što su se Boras i supruga cijepili preko reda ne vidi kao problem za njegovu rektorsku funkciju, no ističe kako smatra da se nitko ne bi trebao cijepiti preko reda. Za skandal s nagrađenim profesorom protiv kojeg je postojala prijava za seksualno uznemiravanje, i unatoč kojoj je Boras profesoru uručio počasnu titulu, kaže da bi to bio problem kada bi se utvrdilo da je istina.

– Imamo detektor laži. Ako se utvrdi da je istina, najmanje što se može dogoditi je oduzeti profesoru počasno zvanje, istaknuo je Mioković.

Na pitanje o Borasovim nedoličnim komentara prema studentima i studenticama, kaže da na to gleda s osobnog stajališta u smislu “ako se istakne nečija pamet i ljepota”, u tome ne vidi problema i ne smatra to “dovoljnim razlogom za smjenu rektora”. Ovdje se Mioković, podsjetimo, referira na seksistički ispad rektora koncem prošle godine kada je od najbolje kadetkinje u generaciji, na promociji diploma, tražio da skine masku pa novinare i fotografe uputio da slikaju “lijepu kadetkinju”, dodavši “ne samo pametnu, nego i lijepu”. Tada je za naš portal Mioković istaknuo da su to komplimenti i da njemu rektor zna reći da mu je “baš lijepi”. Danas je u eteru N1 Istaknuo da je Borasu i sam rekao za gafove, jer to jesu bili gafovi.

‘Samo nas trojica je u stranci’

Potvrdio je kako je član HDZ-a, te dodao da smatra da je to jedina stranka uz SDP u kojoj se mogu raditi neke promjene, dok su sve drugo trgovačke koalicije. Odgovorio je i na novinarsko pitanje je li Studentski zbor poligon za lansiranje u više političke orbite.

– Ovisi kako tko to iskoristi. Često ljudi karakteriziraju Studentski zbor kao neko HDZ-ovo leglo, ali samo nas trojica je u stranci pa ne vidim da imamo neku prevlast. Želim poboljšati sustav i sugerirati što bi bilo najbolje za studente. Po meni postoje samo dvije stranke – HDZ i SDP, sve ostalo se pokazalo kao trgovačke koalicije. Ako želimo mijenjati sustav jednostavno izaberemo HDZ ili SDP, pojasnio je.

Dodao je i da je bilo ponuda da bude ne nekoj od lista za lokalne izbore, ali da zasad to nema u planu.

Izdvojeni članak
mihovil mioković

Predsjednik Studentskog zbora žestoko brani Borasa: I meni zna reći da sam mu ‘baš lijepi’

Opet kaže da su otvoreni za sve opcije

Prošlog petka uoči sjednice zagrebačkog senata, tijela koje upravlja Sveučilištem, Mioković je imao još jednu zanimljivu izjavu. U jednom je trenutku mrtvo ozbiljno upitao novinare koje su to afere rektora Borasa. U današnjem je gostovanju pojasnio da je od novinara zapravo htio čuti “koje točno afere ih zanimaju i koje to one jesu”. Budući da je sada jasno da glavni studentski predstavnik od novinara traži pojašnjenje, opet ćemo biti slobodni uputiti ga na našu iscrpnu listu Borasovih skandala i afera koje je nakupio u svojem šestogodišnjem mandatu na čelu zagrebačkog sveučilišta.

Istaknuo je i kako Studentski zbor s rektorom Borasom i upravom Sveučilišta dosad nije imao problema. Mioković kaže da su studentskim predstavnicima izlazili ususret u svim pitanjima i projektima, pojasnivšii da Zbor od Borasa dobiva “podršku u realizaciji onog najbitnijeg”. Istaknuo je kako su ipak kao studentski predstavnici otvoreni za sve opcije.

– Ne mogu reći da smo naišli da ikakav otpor prema rektoru i cijeloj Upravi Sveučilišta. Bitno je da se ne dogodi situacija da se rektor smjeni, da se ne odabere v.d. rektora. Moramo biti sigurni da su svi potpisnici unisoni za smjenu rektora, rekao je Mioković.

Idućeg utorka, 23. ožujka, održavaju se izbori za studentske predstavnike pri zagrebačkom sveučilištu. Narednih tjedan dana detaljno ćemo i kritički pratiti izbore te sve okolnosti vezane uz njih.