Pretraga

Glavni studentski predstavnik ponovno će se kandidirati: ‘Računi će svima biti dostupni’

A- A+

Ivan Pavao Boras, glavni studentski predstavnik na Sveučilištu u Zagrebu, zgotovio je prvi mandat. Prije ponovne kandidature, koju nam je najavio, za srednja.hr se osvrće na proteklu godinu, ispunjene ciljeve, ali i da nam najavi što će raditi u budućnosti.

ivan pavao boras

Ivan Pavao Boras, glavni predstavnik studenata na zagrebačkom sveučilištu
Foto: Studentski zbor | srednja.hr

Jedna akademska godina je iza nas, do iduće sitno odbrojavamo. Još jedna stvar do koje sitno brojimo su interni studentski izbori. Naime, među studentskim se predstavnicima na sveučilišnoj razini svakih godinu dana bira predsjednik.

Ivan Pavao Boras na kraju je svojega prvoga mandata pa smo o uspjesima njegovima tima poveli kratki razgovor. Najavio nam je tom prilikom i da će se ponovno kandidirati i tražiti svoje kolege povjerenje za drugi i posljednji mandat na funkciji predsjednik Studentskog zbora zagrebačkog sveučilišta, odnosno – glavnog studentskog predstavnika.

Tri poteza iz mandata na koje je ponosan

Na kraju prvog mandata glavnog studentskog predstavnika pitamo da nam istakne tri poteza na koje je ponosan, a koji su zasluga njegovog tima u studentskog predstavništvu na Sveučilištu u Zagrebu.

– Napravili smo nekoliko izmjena u samoj organizaciji SZZG-a da bi povećali transparentnost i učinkovitost u radu, a glavna su izmjene statuta SZZG-a kojima su smanjene ovlasti predsjednika, odnosno kojima kolektiv preuzima upravljanje, a samim time i odgovornost rada Studentskog zbora. Najviše se navedene izmjene odnose na financijsku transparentnost unutar same skupštine gdje su svi računi svim skupštinarima dostupni u bilo kojem trenutku, pojasnio je Boras prvu stvar na koju je ponosan.

Izdvojeni članak

Hrvatski studentski zbor proslavio 25 godina postojanja

Drugo, kaže, osigurali su pomoć studentima iz ratom pogođenih područja u Ukrajini. Studentski zbor zagrebačkog sveučilišta, ističe, prvi je u državi preko Hrvatskog studentskog zbora poslao podršku i traži pomoć za studente.

– Pomogli smo u smještaju i upisu studenata na studijske programe u cijeloj Hrvatskoj. Uz sve to smo još i organizirali humanitarni buvljak za Ukrajinu koji se pokazao iznimno uspješnim te smo prikupili velika financijska i materijalna sredstva koja su u suradnji s udrugom ‘Dobro dobrim’ proslijeđena potrebitima. Za ovu akciju bih se još jednom htio zahvaliti kolegama studentima i cijeloj akademskoj zajednici na pomoći, rekao nam je naš sugovornik.

Na koncu, ponosan je i na edukacije vezane uz projekte Zdravo sveučilišta i Odbor za promicanje psihološkog zdravlja. Takve su edukacije o psihofizičkom zdravlju studenata, smatra Ivan Pavao, jako bitne te će se truditi da ih u budućnosti bude još više.

Zalagat će se za gradnju novih domova

Mandat od godinu dana jako je kratko razdoblje, kaže nam Boras, da se naprave sve stvari koje se zacrtaju. To se posebno odnosi na infrastrukturne projekte; smještaj, sport i zdravlje za studente infrastrukturalno su manjkavi

– Nastojat ću da se priča o obnovi i proširenju smještajnih kapaciteta, sportska dvorana kao i adekvatna zdravstvena zaštita nastave. Priča studentske poliklinike i sportske dvorane se već pokrenula, nadamo se da ćemo s novom upravom Sveučilišta i drugim državnim institucijama tu priču uskoro i završiti, kazao nam je Ivan Pavao Boras.

Priča u futuru jer se, kako smo i spomenuli na početku priče, planira ponovno kandidirati za glavnog studentskog predstavnika na sveučilišnoj razini. To je svojim kolegama najavio na posljednjoj skupštinskoj sjednici Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. Nada se, kaže nam, podršci, kao i prije godinu dana.

– Uz sve gore navedeno, svakako će glavni fokus u mom drugom mandatu biti Studentski centar koji ima mnogo prostora za napredak. Temelj djelovanja će biti modernizacija i digitalizacija studentskog života u svrhu prilagodbe tehničkim standardima 21. stoljeća, najavljuje svoje buduće planove.

Financijski izvještaj će biti svima dostupan

Ivan Pavao Boras na čelo je Studentskog zbora došao u izrazito zanimljivim okolnostima. Njegov je studentski predstavnik Mihovil Mioković u samoj završnici svojeg prvog i jedinog mandata javno objavio sve fakture koje je kao predsjednik potpisao. Bilo je tu svega; od laptopa vrijednih 22.000 kuna preko osobnog komunikacijskog treninga pa do sefova za oružje. Njegovog nasljednika pitamo hoće li i on to napraviti na koncu mandata.

– Računi su dostupni svim članovima Skupštine i Sveučilišta kao što sam već napisao. Godišnji financijski izvještaj u skladu s financijskim planom za ovu godinu će biti predstavljan svim predstavnicima u Skupštini i članovima Senata Sveučilišta u Zagrebu. Nakon potvrde je javno dostupan na službenim stranicama, kazao je Boras.

Izdvojeni članak
mihovil mioković

Studentski predstavnik spiskao 44.000 kn na dva laptopa, a platio si i govorničku školu – našim novcem

Izrazio je i žaljenje što se tijekom mandata nije uspio toliko posvetiti svim točkama iz svoje kandidature. Puno vremena je potrošio, kaže, na aktualnosti.

– Puno vremena je potrošeno na aktualne teme poput: covid potvrda i same pandemije, izbora za Rektora sveučilišta u Zagrebu, Zakona o znanosti i visokom obrazovanju, kao i održavanja cijena prehrane i smještaja tijekom trenutne energetske krize, zaključio je Ivan Pavao Boras.