Pretraga

Gorivo za studente: Koja hrana najviše pomaže u preživljavanju rokova?

A- A+

Tick-tock, vrijeme curi – bliži se kraj školske i akademske godine i kreće ono najgore. Kreću ispiti. Koliko god da vam (ni)je stalo do škole, stalo vam je do toga da završite sa svime i ovo ljeto provedete ne razmišljajući o školi/faksu. Kako bi se to zaista i dogodilo, potrebno je sada stisnuti zube. A to nije lako.

foto: Pexels; Maria Orlova

Najgore razdoblje u godini slijedi, ono kada danima ne spavate i na rubu ste snaga, a često nemate vremena za uzeti kratki predah. Čak i da imate vremena za par sati odmora, to vam ne bi bilo dovoljno. Potrebno vam je odahnuti na par dana, a za to sasvim sigurno nećete imati vremena u nekoj skorijoj budućnosti.

Zato se snalazimo. Snalazimo se kako god možemo i znamo. Nažalost, većina ‘snalaženja’ završi u samo još nezgodnijim stvarima. Posao se odgađa do posljednje minute, a onda najviše pati tijelo. Ne kaže se za bez veze ‘u zdravom tijelu, zdrav duh’. Upravo je to ono što studentima najviše fali – zdravo tijelo.

Nećemo se lagati, kada su ispiti, zadnja stvar na koju se misli jest zdravlje, pogotovo fizičko. Što sad ima veze: bitnije je proći ispiti, pa makar se udebljali (ili smršavili) pet kila, dobili podočnjake ili nešto gore… Naravno da to nije tako – zdravlje je na prvom mjestu. Vjerojatno nećete imati vremena za vježbati ili spavati punih osam sati dnevno, ali na neke stvari možete pripaziti.

Među tim stvarima se svakako nalazi i hrana. Ono što unosite u svoje tijelo je itekako bitno zato što, između ostalog, utječe i na to koliko energije imate i kako se osjećate. Nakon što pojedete vreću čipsa sasvim sigurno se nećete osjećati ni prosječno dobro, a kamoli onako kako trebate u vrijeme ispita (ako to planirate preživjeti). Zato donosimo nekoliko zdravih prijedloga!

Izdvojeni članak

Hitno ih uvedite u prehranu: Ovo su namirnice koje pomažu u održavanju dobrog zdravlja

Voće

Postoji jedan vrlo dobar razlog zašto rijetko jedemo voće, a i kada ga jedemo, u pitanju su mandarine – jesti voće je naporno. Na stranu to što prvo morate ubosti dobro voće, već i sam proces pripreme. Često ga je potrebno držati u hladnjaku (tko to još ima?!), pa zatim oprati, a nerijetko očistiti, rezati…

Ali na kraju, sve se to isplati – ako kupite dobro voće, je li. Osim što je voće zaista ukusno, dat će vam energiju potrebnu da se saberete, a nećete se osjećati grozno. Najgora stvar jest kada danima ne jedete nešto normalno, pa vas obuzme onaj grozan osjećaj da je vrijeme za pojesti nešto zdravo. Ako svaki dan pojedete malo voća kao snack, neće doći do toga!

Jogurt

Iz nekog razloga, jogurt uspijeva popraviti i najgoru situaciju. Čak i na dane kad doslovno preživljavate na hrani iz pekare, jogurt uspijeva popraviti. Dovoljno je samo popiti šalicu jogurta i život je odjednom ponovno lijep (ili djeluje kao da bi mogao biti lijep). Uz jogurt i drugi burek dana nekako lakše klizi.

Šalu na stranu, jogurt je dobar za sve i svašta, a pogotovo zato što kada ste student, vrlo vjerojatno ne jedete hranu koja je tekuća, a ona je ipak potrebna da bi se dobro osjećali. Jedino bolje od ovoga je juha, a to nam je sljedeće na popisu.

Juha iz vrećice

Koliko često čujete da ‘treba jesti na žlicu’? Vjerojatno previše. Istina, treba jesti na žlicu, ali… Tko ima vremena usred najveće životne panike ići kuhati juhu? Apsolutno nitko. Dakle, ako ne studirate doma, nema šanse da ćete jesti domaću juhu. Zato je najbolja moguća opcija juha iz vrećice.

Svjesni smo toga da juha iz vrećice nije ni približno dobra opcija koliko domaća juha, ali je najbliže tome. Možete odabrati okus koji želite, a osim toga, postoje neke nove juhe koje ni ne treba kuhati – dovoljno je politi ih s vodom iz kuhala i nakon što odstoje par minuta, spremne su.

Čaj

Preživjeti ispite bez kave je gotovo pa nemoguće i ne želimo vam to predložiti kao opciju. Želimo vam predložiti samo da smanjite količinu kave i ponekad popijete i čaj. Zeleni čaj djeluje na tijelo slično kao i kava, a nije toliko štetan.

Ako vam se zeleni čaj ne sviđa, možete si napraviti bilo koji drugi. Svaki ima neku svoju funkciju, no koji god da odaberete, sasvim sigurno će vam pomoći da se osjećate bolje i zdravije. Ako ništa, barem šalicu kamilice prije spavanja. Da tih par sati bude slatko!