Pretraga

Kakva vam je hrana u zagrebačkim menzama? U 5 minuta možete pomoći da se poboljša

A- A+

Zagrebački studentski zbor provodi anketu o menzama. Cilj im je dobivene rezultate koristiti za jedno istraživanje, ali i za popravljanje studentske prehrane. Odgovaranje, kažu, traje svega pet minuta.

špageti bolognese, vilica, žlica, nož, čaj, iksica, sok, puding

Obrok u studentskoj menzi Zagreb – Cvjetno naselje | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Studenti će vam često reći da nisu zadovoljni prehranom u menzama. No, što ih točno muči i kako to popraviti? Tim se pitanjima ovih dana bavi Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu. Putem društvenih mreža, lansirali su svoju anketu o prehrani. Odgovore će prikupljati do 22. travnja putem ovog linka.

– Ako želiš promjene u kvaliteti i raznovrsnosti prehrane, koje su u zagrebačkim menzama nužne, ispuni anketu i pokreni promjenu! Izdvoji 5 minuta, ispuni anketu Odbora za zdravlje, sport i prehranu i reci nam kako ti se sviđa hrana u menzi i kako se inače hraniš, pozvali su iz zagrebačkog Studentskog zbora.

Izdvojeni članak
menza na savi

Kada je zadnji put uređivano područje studentske prehrane, današnji brucoši išli su u treći osnovne

Koliko je vidljivo po zagrebačkim studentskim grupama, anketa je uspjela prikupiti interes populacije kojoj je i namijenjena. No, u komentarima ovih objava su se javile i pritužbe da je ponovno zanemareno pitanje  veganske prehrane. No, sama pitanja su poprilično detaljna, za anketu od pet minuta. Kao jedno zanimljivo, ali nimalo bezazleno pitanje, ističe se crtež šest epruveta s različitim bojama urina u kojima studenti moraju odabrati koja boja je najsličnija boji njihovog urina. Postoji doduše i odgovor ‘Nisam siguran/na’.

Ostatak pitanja ispituje koliko studenti redovito jedu doručak, ručak, večeru, koliko često jedu voće, povrće, mahunarke, ribu i  orašaste plodove. Anketa propituje studente i o njihovom vlastitom kuhanju, kao što je primjerice, pripremaju li hranu na maslinovom ulju. Studenti u anketi, između ostalog, mogu se izjasniti koja im je najdraža menza u Zagrebu i zašto. Također se mogu izjasniti oko svojih prioriteta. Primjerice, je li im kod konzumacije hrane najbitniji, okus, nutritivna vrijednost, tjelesna masa ili okruženje. Studentski zbor je poručio da su odgovori anonimni, a osim za popravljanje problema u zagrebačkim menzama, rezultati će biti korišteni i u svrhu jednog istraživačkog rada.