Pretraga

Hitno ih uvedite u prehranu: Ovo su namirnice koje pomažu u održavanju dobrog zdravlja

A- A+

Zdrava prehrana je ona koja je uravnotežena, što znači da u njoj ima svega pomalo. Da, to znači i da ćete nekada pojesti slatkiše i nezdrave grickalice. Možda ćete to čak i često napraviti, ali definitivno neće biti u pitanju velike količine. I dok ni s čime ne treba pretjerati, ipak postoje neke namirnice koje su poželjnije u prehrani od drugih.

foto: Unsplash

Danas postoji toliko različitih vrsta dijeta i prehrana, da je gotovo nemoguće pratiti koliko ih sve ima, kao ni to koje čemu služe. Ali, jedno je sigurno – sve dijete koje se baziraju na isključivanju pojedinih namirnica imaju potencijal za postati štetne, ako nisu već na samom početku. Svako pretjerivanje vodi u ekstrem, a ekstremi su loši.

I dok loša hrana apsolutno ne postoji, postoje neke namirnice koje su dobre. To ne znači da morate početi jesti samo tu hranu – dapače, tako biste i tu dobru hranu pretvorili u lošu. Ali, ako to ubacite u svoju prehranu, kao nešto normalno, a ne povremeno, mogli biste uskoro vidjeti i neke pozitivne promjene. Svakako, ništa ne ide preko noći, pa ćete i tu morati pričekati za ozbiljne rezultate.

Svakako želimo naglasiti da hrana sama po sebi nije loša, pa nema smisla sebi zabranjivati hranu zato što je to netko tako rekao. Na kraju krajeva, svatko drugačije reagira na hranu – ako vama nešto smeta, sasvim je logično da ćete to onda izbjegavati. Isto kao što ima smisla da ćete više jesti ono što vam je ukusno, ali i da osjećate dobro nakon toga. Mi donosimo nekoliko prijedloga!

Izdvojeni članak

Poremećaji u prehrani: Kako pomoći osobama koje boluju od anoreksije i/ili bulimije?

Banane

Banane će se često naći na popisu ‘loših’ namirnica, zato što imaju puno ugljikohidrata. Sasvim je jasno da je to pogrešno. Nekada davno, bilo je prihvatljivo jesti ugljikohidrate. Na kraju krajeva, oni daju energiju, a ona svima treba da bi mogli funkcionirati, zar ne? Banane su također bogate kalijem, vlaknima i vitaminom B6, piše Healthline.

Jaja

Nekada davno, preporučalo se prečesto jesti jaja, zbog visokog udjela kolesterola. No, nova istraživanja su pokazala da su jaja u potpunosti sigurna i zdrava. Štoviše, riječ je o jednoj od najboljih namirnica općenito. Samo kada ih pripremate, pripazite da ipak ne stavite previše ulja – što ne znači da trebate ulje u potpunosti izbjegavati!

Bademi

Bademi su odlični za smirivanje želuca, pa ako imate problema sa žgaravicom ili mučninom, ovo je dobra ideja. Također su bogati vitaminom E, magnezijem, vlaknima i antioksidansima. Upravo su zbog toga odlični za mršavljenje, ali i općenito poboljšanje vašeg organizma. Spor metabolizam je nešto što treba ubrzati, a ovo je jedan odličan prirodan način za to učiniti.

Kokosovo ulje

O ovome ste već čitali s raznoraznim idejama: od toga da pomaže kosi da bude gusta, zdrava i bujna, pa do toga da je odlično za smirivanje kože. Uz to, odlično je i kada ga ubacite u prehranu. Između ostalog, moglo bi pomoći kod Alzheimera, ali i u gubljenju sala na trbuhu. Što, ponavljamo, ne znači da trebate u potpunosti izbjegavati ostala ulja.

Batat

Iako batat i nije toliko zaživio kod nas, riječ je o jednoj odličnoj namirnici koja pomaže na sto milijuna načina, a između ostalog, i u tome da dobijete onu blistavu kožu kakvu bi svi voljeli imati. Puni su antioksidansa i upravo zato su odlična zamjena za običan krumpir, na koji smo mi ovdje naviknuli.

Tamna čokolada

Opće je poznato da čokolada kao čokolada nije posebno zdrava – zato i postoji tamna čokolada. Ne samo da je zdrava, već je puna magnezija i jedan je od najboljih izvora antioksidansa. Ukratko, ako se želite zasladiti, slobodno uživajte u tamnoj čokoladi. Ako vam nije ukusna čokolada za kuhanje, sjetite se da postoji još milijun drugih opcija tamne čokolade – baš kao i s mliječnom!