Pretraga

Gradonačelnik Bandić zabranio studentima rad u gradskim ustanovama

A- A+

Gradonačelnik Milan Bandić zabranio je gradskim ustanovama koje se financiraju iz Proračuna Grada Zagreba da sklapaju poslove preko studentskih ili autorskih ugovora. Zbog spomenute odluke, studenti od 1. siječnja više ne mogu raditi u gradskim ustanovama, pa čak niti u onima kulturnog karaktera.

Foto: srednja.hr

Odlukom Milana Bandića redoviti studenti koji se obrazuju u Zagrebu od 1. siječnja 2014. godine više ne mogu tražiti ili obavljati posao u gradskim upravnim tijelima i gradskim ustanovama koje se financiraju iz Proračuna Grada Zagreba.

Izdvojeni članak

Trećina zagrebačkih studenata prelazi godišnji limit u Student servisu

Gradske ustanove ne smiju sklapati studentske i autorske ugovore

– S obzirom na početak kolektivnog pregovaranja sa sindikatima u vezi sklapanja Kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u gradskim upravnim tijelima Grada Zagreba, sklapanja dodatka Kolektivnog ugovora za zaposlene u predškolskim ustanovama Grada Zagreba, Kolektivnog ugovora za zaposlene u ustanovama kulture Grada Zagreba i Kolektivnog ugovora za zaposlene u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba, a u vezi smanjenja plaća zaposlenicima u rasponu od 5 do 15 posto te smanjenja broja zaposlenih za 5 posto u okviru daljnjeg provođenja mjera racionalizacije u poslovanju kroz mjere štednje, nalaže se od 1. siječnja 2014., provođenje zabrane zapošljavanja u gradskim upravnim tijelima Grada Zagreba i gradskim ustanovama koje se financiraju iz Proračuna Grada Zagreba, naveo je u naputku zagrebački gradonačelnik Bandić.

Izdvojeni članak

Sankcije za zlouporabu studentskih ugovora nigdje nisu propisane

Zabrana zapošljavanja odnosi se na zasnivanje radnog odnosa sklapanjem ugovora o radu na određeno i neodređeno vrijeme preko ugovora o obavljanju povremenih ili prekovremenih poslova, preko ugovora Student servisa ili ugovora o autorskom djelu. Također se zabrana odnosi i na plaćanje prekovremenog rada osim u slučajevima koji su propisani Odlukom o visini naknade za sklapanje braka te odlukama o raspisivanju provedbi izbora.

Naputak i provođenje ovih mjera stupilo je na snagu danom donošenja, a kontrolu provođenja vršit će Gradski kontrolni ured uz napomenu da će se natječaji za zapošljavanje koji su objavljeni i pokrenuti u prethodnoj 2013. godini, provesti do kraja.

Izdvojeni članak

Student servis: Istina o satnicama za čišćenje snijega

Grad Zagreb nije obavijestio Student servis o odluci

Kontaktirali smo voditelja Student servisa Tomislava Jurkića da nam kaže svoje mišljenje i reakcije studenata o zabrani sklapanja studentskih ugovora s gradskim ustanovama, no isti je ostao zatečen našim upitom. Gradonačelnik je zabranu i njeno obrazloženje uputio na adrese šest gradskih ureda, ali je u informiranju o ovoj odluci preskočio Student servis.

– Nisam dobio nikakvu obavijest o tome da studenti više ne mogu raditi u gradskim ustanovama, ali bi bilo lijepo da su nas obavijestili. Postoje studenti koji u u prošloj godini obavljali posao u gradskim ustanovama te nisu podigli ugovor pa bi moglo doći do tehničkih problema, izjavio je Jurkić.

Nastavio je kako tu obavijest Grad i nije dužan poslati Student Servisu nego na adresu sanacijskog upravitelja Peje Pavlovića. Na upit što će se dogoditi ako ove godine padne veliki snijeg te se budu angažirali studenti za čišćenje, voditelj Servisa je kratko i jasno rekao: ‘Tko angažira, taj i plaća’.