Pretraga

Student servis: Istina o satnicama za čišćenje snijega

A- A+

Gradonačelnik Milan Bandić je u vrijeme snježnih neprilika ponudio zagrebačkim studentima posao čišćenja snijega sa satnicom od 35 kuna te je isti takav oglas bio objavljen na oglasnoj ploči u Studentskom centru. Kad se doznalo kako će satnica ipak biti niža za 10 kuna, brojni su studenti su tvrdili da su prevareni. Voditelj Student servisa Tomislav Jurkić nam je objasnio kako je Grad Zagreb svakog studenta obavijestio o promjeni prije početka rada, jer najavljeni snijeg nije pao pa su čistili ostatke prethodno napadalih pahulja.

U periodu kada je Zagreb bio pod okriljem bijelog pokrivača, dok su se kvarili tramvaji te ljudi kasnili na poslove, gradonačelnik Milan Bandić ponudio je posao čišćenja snijega studentima po satnici od 35 kuna. Budući da su svi meteorolozi najavljivali nove pahulje, no one nisu pale, satnica je snižena za 10 kuna, a studenti su čistili stari snijeg. Brojni studenti su protestirali kako su prevareni, a voditelj Student servisa Tomislav Jurkić odlučio je razjasniti priču oko sporne satnice.

Izdvojeni članak

Sankcije za zlouporabu studentskih ugovora nigdje nisu propisane

Nije isto čistiti novi ili stari snijeg

– Za snižavanje satnice na 25 kuna odgovorni su Grad Zagreb, Studentski centar, ali i svi studenti koji su prihvatili posao, izjavio je Jurkić objašnjavajući kako je popis s imenima i kontakt brojevima svakog prijavljenog studenta otišao u ruke Gradu Zagrebu te da je su svi bili telefonski obavješteni o sniženoj satnici.

Neki su studenti, shvativši da se radi o 25 kuna po satu, odbili posao, a drugi su se, pak, prihvatili lopata i čistili stari snijeg. Voditelj Servisa istaknuo je kako bi fizički napor bio veći da su napadale najavljene pahulje, a i uvjeti rada bi bili teži, stoga nije imalo smisla zadržati prvotnih 35 kuna.

‘Studenti nikada nikome ništa ne potpisuju unaprijed’

Savjet koji je Jurkić dao studentima glasi da ‘nikada nikome ništa ne potpisuju unaprijed’. Objasnio je kako oni u Servisu rade sve što je u njihovoj moći da pomognu studentima pa su predložili Gradu da ih rasporede po kvartovima u kojima žive, kako se ne bi dogodilo da student iz Dubrave po tim otežanim uvjetima u gradskom prijevozu idu čisti Novi Zagreb.

U Cjeniku studentskih poslova također je navedena satnica za čišćenje snijega u iznosu od 25 kuna.

Izdvojeni članak

Zagreb prevario studente koji su čistili snijeg: Obećano im 35, a dobit će 25 kuna po satu

Treba se aktivirati odmah u listopadu

– Zagrebački holding i njegove podružnice bi trebali već u listopadu kontaktirati Student servis te ponuditi određeni broj radnih mjesta za studente, kako bi bili u pripravnosti ako zapada snijeg i tada bi bilo manje problema, rekao je voditelj.

Također je dodao kako bi se tim istim studentima, u slučaju da zima prođe bez bijelog pokrivča, trebalo dati pravičnu naknadu jer su se javili za posao i bili u pripravnosti.

Minimalna satnica je 18 kuna

Prosječna satnica koju student zarađuje varira od 18 do 20 kuna, no maksimalne granice nema. Poslodavci također mogu satnicu dogovoriti sa studentima, no svaku promjenu obvezni su najaviti unaprijed.

Jurkić je napomenuo je kako je logično da su zahtjevniji poslovi više plaćeni te da oni prilikom zaprimanja narudžbi ugovaraju i veću satnicu nego što je u Cjeniku, ukoliko je posao složeniji od uobičajenog, ako su uvjeti rada teži ili iz nekog trećeg razloga.