Pretraga

Trećina zagrebačkih studenata prelazi godišnji limit u Student servisu

A- A+

Godišnja zarada koju članovi Student servisa mogu ostvariti da su pritom oslobođeni plaćanja poreza od 25 posto iznosi 50 tisuća kuna, a pravo na poreznu olakšicu gube roditelji studenata koji zarađuju preko 11 tisuća kuna godišnje. S obzirom da se zarada obračunava po kraju kalendarske godine, odlučili smo doznati koliko je zagrebačkih studenata prešlo spomenute limite u 2013. godini, ali i prije.

Foto: srednja.hr

Zagazili smo u 2014. godinu, što znači da studenti koji rade preko Student servisa okreću novu stranicu te im se godišnja zarada vraća na nulu. Postoje dva limita unutar kalendarske godine koje brojni studenti pokušavaju ne prijeći, stoga smo odlučili doznati kolikom broju zagrebačkih studenata to nije pošlo za rukom.

Izdvojeni članak

Osječki Studentski servis: Sve više ugostiteljskih objekata traži studente

Više od 300 studenata zaradilo preko 50 tisuća kuna u 2013.

Prema riječima voditelja zagrebačkog Student servisa Tomislava Jurkića, studenti u jednoj kalendarskoj godini mogu zaraditi do 50 tisuća kuna, a za svaki veći iznos moraju plaćati porez po stopi od 25 posto. Spomenuti limit se nije mijenjao još od 2005. godine, a prošlogodišnji limit za poreznu olakšicu roditelja iznosio je 11 tisuća kuna.

Prema podacima koje nam je Jurkić ustupio, u prošloj 2013. godini je 318 zagrebačkih studenata prešlo limit od 50 tisuća kuna te su morali platiti porez. Što se tiče porezne olakšice koju ostvaruju roditelji, bez iste je u protekloj godini ostalo 10 992 studenta koji primaju plaću preko ovog Servisa.

Izdvojeni članak

Zagrebački studenti sve manje žele ‘pružati usluge građanima’

Trećina roditelja ostaje bez prava na poreznu olakšicu

Usporedbom brojki od 2009. do 2013. godine, uvidjeli smo da oko dvije trećine studenata u godini dana zarade manje od 11 tisuća kuna. Drugi riječima roditelji trećine studenata koji su primili bar jednu isplatu putem Servisa imaju pravo na poreznu olakšicu.

Najviše studenata koji su zaradili preko 50 tisuća kuna zabilježeno je 2010.godine, no ujedno se radi o godini u kojoj je napravljeno i najviše isplata. Brojka redovitih studenata koji su primali plaću preko studentskih ugovora od 2009. godine nije prelazila 330, s tim da je najniža bila 2011. godine kada je 165 studenata platilo porez po stopi od 25 posto jer su prekoračili određeni limit.

Ukupan broj isplata te broj studenata koji su prešli prvi i drugi limit