Pretraga

Sankcije za zlouporabu studentskih ugovora nigdje nisu propisane

A- A+

Nakon smjene ravnatelja SC-a Nike Vidovića napokon smo došli do nekoliko informacija koje zanimaju sve zagrebačke studente. U razgovoru s voditeljem Student servisa Tomislavom Jurkićem saznali smo kolika je godišnja zarada koju studenti smiju zaraditi preko studentskih ugovora, a da ne plaćaju porez te koje su sankcije ako netko drugi radi na njihove ugovore.

www.ffzg.unizg.hr

Odgovore na pitanja koja zanimaju sve zagrebačke studente dobili smo tek kad je pokrenuta sanacija SC-a i kad je bivšeg ravnatelja Niku Vidovića zamijenio Pejo Pavlović. Voditelj Student servisa Tomislav Jurkić otkrio nam je kako se u posljednjih par godina kreće ponuda poslova, koliki je godišnji iznos koji studenti smiju zaraditi da pri tom ne plaćaju porez te još nekoliko informacija korisnih za studentsku populaciju.

Izdvojeni članak

Studentski centri će se mailovima upozoravati na sumnjive tvrtke

Broj zaposlenih studenata manji nego 2009. godine

Jurkić nam je dao detaljne podatke o tome koliki je broj tvrtki u posljednje četiri godine tražio studente i studentice preko servisa čiji je on voditelj, te kolika je brojka onih koji rade na studentske ugovore.

Prema podacima kojima raspolaže SC, 2009. godine je bilo znatno više zaposlenih studenata nego prošle godine, ali je i broj tvrtki koje su se obratile Student servisu naglo pao.

Treba napomenuti kako u navedene brojke ne ulaze studenti koji sami pronađu posao u nekoj tvrtki pa traže isplatu preko spomenutog servisa.

– Godišnja zarada koju student može ostvariti, a da ne plaća porez po stopi od 25 posto, nije se mijenjala od 1. siječnja 2005. godine, a iznosi 50 tisuća kuna, istaknuo je voditelj Servisa. Nadodao je kako roditelji studenata koji zarade preko 11 tisuća kuna godišnje nemaju pravo na poreznu olakšicu, dok je prethodnih godina ta cifra bila neznatno manja.

U aktu nisu navedene sankcije za zlouporabu ugovora

Ni jednim aktom SC-a nije navedeno pravilo o sankcijama u slučaju zlouporabe studentskih ugovora. Drugim riječima, ne može se sa sigurnošću tvrditi koje bi posljedice snosili studenti koji dozvoljavaju da drugi rade te primaju plaću preko njihovih ugovora.

– Već šest godina predlažem izradu pravilnika u kojemu bi bila navedena prava, dužnosti i obveze studenata te određene sankcije u ovakvim i sličnim situacijama, izjavio je Jurkić ističući kako bi taj pravilnik uskoro mogao ugledati svjetlo dana. Prema njegovim riječima to je danas regulirano, s jedne strane Statutom sveučilišta i Pravilnikom o studiranju, a s druge strane Zakonom o radu, odnosno Pravilnikom o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima, a u nadležnosti je Državnog inspektorata-inspekcije rada.

Naveo je kako se jednom mjesečno zna dogoditi da studenti pokušavaju podignuti ugovor na tuđe ime bez ikakvih identifikacijskih dokumenata i da u tom slučaju samo od zaposlenika dobiju odgovor kako je to nemoguće. – Da bi podigli ugovor na nečije ime morate predočiti člansku iskaznicu tog studenta, indeks, iksicu ili obrazac prethodnog ugovora, objašnjava voditelj Student servisa.

Izdvojeni članak

Nezadovoljni studenti: ‘Nije pošteno da mi ispaštamo zbog grešaka u SC-u’

Ne znamo što se događa kada studenti napuste Student servis

Zaposlenici najvećeg servisa za zapošljavanje studenata se još nisu našli u situaciji da su imali pisanu ili usmenu prijavu kako na nečiji ugovor radi odrasla osoba te za protuuslugu daje 10 posto svoje plaće, iako u studentskim krugovima kruže priče da je to sasvim normalna pojava.

– Mi ne znamo što se događa kada studenti napuste Student servis sa svojim ugovorom. Kod nas se student/ica samo osobno može učlaniti uz predočenje svih propisanih dokumenta i isprava, a isto tako posao se izdaje samo osobno uz predočenje članske iskaznice, dalje je na poslodavcima da provjere tko radi na čije ime. Svaki poslodavac dobiva uputnicu u kojoj je navedeno da je dužan prije početka rada provjeriti identitet uvidom u člansku iskaznicu i osobnu iskaznicu studenta ili studentice koju su zaposlili, izjavio je Jurkić.

Ističući kako se nisu susreli s tim problemom, rekao je kako se u slučaju zlouporabe ugovora, student više ne bi mogao zaposliti preko Student servisa no isto bi se dogodilo i da napravi neko kazneno dijelo kod poslodavca.