Pretraga

HAZU dobio nove članove: Akademici postali demograf Akrap i autor Tuđmanova kipa

A- A+

Titulu akademika dobilo je sedmero novih članova HAZU-a. Za redovne članove Hrvatske akademije znanosti i umjetnosi imenovati su tako demograf Anđelko Akrap, kao i kipar Kuzma Kovačić, poznat i po zagrebačkom kipu dr. Franje Tuđmana, koji mnoge ne podsjeća na prvog hrvatskog predsjednika. Najmlađi akademik i dalje ima 51 godinu, dok najmlađa članica suradnica ima tek 35.

Zgrada HAZU | screenshot: Google Street View

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predsjednik HAZU-a akademik Velimir Neidhardt proglasio je nove članove – sedam redovitih članova, osam dopisnih članova i 11 članova suradnika izabrane na skupštini Akademije koja je zbog pandemije koronavirusa održana dopisnim putem.

Novi redoviti članovi su: u Razredu za društvene znanosti akademik Anđelko Akrap i akademkinja Nella Lonza, u Razredu za medicinske znanosti akademik Željko Kaštelan i akademik Bojan Jelaković, u Razredu za filološke znanosti akademik Milan Mihaljević, u Razredu za književnost akademik Drago Štambuk te u Razredu za likovne umjetnosti akademik Kuzma Kovačić. Akademik Kovačić, podsjetimo, izradio je kip dr. Franje Tuđmana, koji je mnoge, pa čak i njegova sina, više nego na prvog hrvatskog predsjednika, podsjetio na gradskog pročelnika Pavla Kalinića.

Prema zakonu, redoviti članovi Akademije primaju stalnu mjesečnu nagradu u visini prosječnog osobnog dohotka u Republici Hrvatskoj za prethodno tromjesečje, dok oni u mirovini imaju pravo na dodatak mirovini u visini utvrđene proračunske osnovice za godinu koja prethodi godini u kojoj se ostvaruje to pravo.

Dodjela diploma nakon vrhunca pandemije

Novi dopisni članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti su: Boris A. Novak iz Slovenije, Josef Eberhardsteiner iz Austrije, Smiljan Radić Clarke iz Čilea, Kristijan Ramadan iz Velike Britanije te Ranjan Deka, Željko Ivezić, Jadranka Skorin-Kapov i Zrinka Stahuljak iz SAD-a.

Novi članovi suradnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti su: u Razredu za društvene znanosti Hrvoje Petrić i Martina Basarac Sertić, u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Nikola Basarić i Marijana Đaković, u Razredu za prirodne znanosti Iva Tolić u Razredu za medicinske znanosti Hrvoje Gašparović, Mislav Vrsalović i Ljubo Barbić, u Razredu za likovne umjetnosti Gordana Bakić, u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju Krešimir Seletković i u Razredu za tehničke znanosti Hrvoje Pandžić.

Akademik Neidhardt je, napominju iz HAZU-a, pojasnio da je izborna skupština HAZU-a bila sazvana za svibanj, ali je morala biti odgođena zbog epidemiološke situacije te bila sazvana za 5. studenog. Budući da niti tada nije bilo moguće skupštinu održati fizički, ona je održana dopisno. Svečano proglašenje novih članova HAZU-a s dodjelom diploma održat će se kad epidemiološka situacija to omogući, no njihov status novih članova najviše hrvatske znanstvene i umjetničke institucije počinje s danom 16. studenog 2020.

Veliki uspjeh: Već s 35 ušla u Akademiju

Nakon ovogodišnjih izbora Hrvatska akademija ukupno ima 134 redovita člana, 122 dopisna člana i 90 članova suradnika.

Najmlađi redoviti član HAZU-a je akademik Goran Muić, rođen 1969., izabran 2018., a najstariji je akademik Stjepan Babić, rođen 1925., izabran za redovitog člana 1991., a za člana suradnika 1977. Od svih članova HAZU-a najmlađa je Martina Basarac Sertić rođena 1985.

PROUČITE ŽIVOTOPISE NOVIH ČLANOVA:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.07 MB]

Ako vam se dokument ne učitava, osvježite stranicu.