Pretraga

Još tužnih vijesti: Preminuo Ivan Sondi, jedan od najcitiranijih profesora zagrebačkog Sveučilišta

A- A+

Preminuo je Ivan Sondi, hrvatski geoznanstvenik i redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). Umro je u 59. godini života, a bio je najcitiraniji hrvatski geoznanstvenik i jedan od najcitiranijih profesora Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom karijere dobio je brojne nagrade, među kojima se ističu Godišnja nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Nagrada Andrija Mohorovičić, Nagrada Ivan Filipović i Godišnja nagrada Instituta Ruđer Bošković.

preminuo ivan sondi

Preminuo akademik Ivan Sondi | foto: HAZU, Pixabay

Preminuo je hrvatski geolog i akademik Ivan Sondi u 59. godini života. Kako su izvijestili s Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) čiji je Sondi bio redoviti član, Sondi je bio najcitiraniji hrvatski geoznanstvenik i jedan od najcitiranijih profesora Sveučilišta u Zagrebu s respektabilnim međunarodnim ugledom.

– Njegov rad objavljen 2004. u časopisu Journal of Colloid and Interface Science jedan je od najcitiranijih radova hrvatskih znanstvenika u svijetu općenito (prema bazama Google Scholar i Scopus, ima 7.620, odnosno 5.102 citata). Bio je voditelj ili suradnik na brojnim međunarodnim i domaćim projektima. Svojim znanstvenom radom i publiciranjem u prestižnim međunarodnim znanstvenim časopisima promicao je hrvatsku znanost u svijetu. Za svoj istraživački rad dobio je brojne nagrade od kojih se prema važnosti ističu: 2008. Godišnja nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, 2018. Nagrada Andrija Mohorovičić,  2019. Nagrada Ivan Filipović, 2010. Godišnja nagrada Instituta Ruđer Bošković, napisali su iz HAZU-a.

Izdvojeni članak

Veliki gubitak za znanstvenu zajednicu: Nakon teške bolesti preminuo istaknuti sociolog i profesor

Sondi se rodio 1965. u Pitomači, a 1990. diplomirao je geologiju na Rudarsko-geološko-naftnome fakultetu te magistrirao 1993. oceanologiju i doktorirao 1995. geologiju na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu u Zagrebu. Iz HAZU-a su rekli i da je Sondi od 1991. do 2011. radio u Institutu Ruđer Bošković, gdje je 2010. izabran u zvanje znanstvenoga savjetnika. Od 2011. bio je redoviti profesor u trajnom zvanju na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu te gostujući profesor Instituta Jožef Stefan u Ljubljani.

– Radio je i na Sveučilištu Clarkson u SAD-u (1997.–2003.) te bio gostujući istraživač u više institucija. Redoviti član HAZU, u Razredu za prirodne znanosti, bio je od 2022., a od 2016. bio je član suradnik. Akademik Ivan Sondi bavio se istraživanjima u području mineralogije okoliša, geokemije i sedimentologije, ponajprije formiranjem nanominerala i mineralnih nanočestica i njihovom ulogom u biogeokemijskom kruženju tvari u prirodnom okolišu. Dao je velik doprinos svjetskoj znanosti u području sedimentologije, geokemije, biomineralizacije i nanoznanosti. Objedinio je i istraživao biogeokemijske procese na nanorazini. Pokrenuo je novi smjer u geoznanostima u Hrvatskoj koji uključuje istraživanje formiranja nanominerala i nanostrukturiranih mineralnih čestica i njihovu ulogu u biogeokemijskom kruženju tvari u okolišu. Dao je i važan doprinos razumijevanju procesa biomineralizacije karbonatnih minerala na nanorazini, obavijestili su iz HAZU-a.