Pretraga

Zavod, na kojem Mihanović radi kao nastavnik, izrađuje studije za Lučku upravu, gdje je on ravnatelj

A- A+

Vice Mihanović i Luka Vukić kolege su iz HDZ-a. Rade na Pomorskom faksu, isti su dan branili docenturu, a njihov zavod izradio je barem jednu studiju koju je naručila splitska Lučka uprava. Baš ona Lučka uprava gdje je Mihanović ravnatelj.

vice mihanović

Foto: Screenshot N1, Unsplash; Ana Klaric | ilustracija srednja.hr

Sada već i ptice na grani pjevaju dobro znanu pjesmu o Vici Mihanoviću, HDZ-ovom kandidatu za gradonačelnika Splita, kojem su mediji otkrili da je dio doktorske disertacije prepisao od drugih bez navođenja izvora. Radi li se službeno o plagijatu još treba odlučiti povjerenstvo Sveučilišta u Osijeku gdje je sporni doktorat obranjen. No, koje točno povjerenstvo nije jasno, budući da se ono formirano – možemo to slobodno tako reći – raspalo. Ostalo je na jednom članu, a ostalih četvero, iz ovih ili onih razloga, odlučilo je ne raspravljati o ispravnosti disertacije moćnog HDZ-ovca. I dok se u Osijeku lome koplja oko plagijata, iz Splita dolaze nove zanimljive crtice o Vici i njegovom stranačkom kolegi.

Njihov zavod radi studije za Lučku upravu

Široj javnosti poznato je da je Vice Mihanović od 2016. godine ravnatelj Lučke uprave u Splitu. Ta je Lučka uprava od Pomorskog fakulteta naručila jednu zanimljivu studiju. Zanimljivu, jer na Pomorskom faksu kao nastavnik radi Mihanović i barem jedan njegov stranački kolega, poznati splitski HDZ-ovac Luka Vukić.

Naime, Lučka uprava naručila je studiju Okvir za razvoj master plana luke Split 2021-2046, a na njoj su, kako nam je potvrđeno s Pomorskog fakulteta, radili nastavnici Zavoda za menadžment pomorskih tehnologija i Zavoda za nautiku. Prema podacima sa službenih stranica PFST-a, i Mihanović i Vukić nastavnici su upravo na Zavodu za menadžment pomorskih tehnologija. Ponovimo; dakle, nastavnici zavoda na kojem rade Mihanović i kolega Vukić iz HDZ-a, izrađuje studije koje naručuje Lučka uprava, na čijem je čelu upravo Mihanović.

Stranački kolege zajedno pišu barem dva znanstvena rada u koautorstvu s još jednim nastavnikom PFST-a Ivanom Peronjom; “Port Area of the Split Port Authority in the Function of Economic Development: Concessionaires Attitudes” objavljen je 2019. u časopisu Transactions on Maritime Science, a koautori su i članka “Attitudes of the Local Population and Business Stakeholders on the Impact of Cruise Tourism on Destination” objavljenog ove godine u časopisu Naše more: znanstveni časopis za more i pomorstvo. Posebno je interesantna crtica s njihove obrane docenture na Pomorskom faksu.

Izdvojeni članak
vice mihanović

Raspad povjerenstva: Četvero od pet profesora odbilo propitivati doktorat Vice Mihanovića

Isti dan, ista komisija

Poveznice tu ne staju, a posebno je interesantna crtica s njihove obrane docenture. Mihanović, podsjetimo, na Pomorskom radi u dvadeset posto radnog opterećenja, a zvanje docenta u području tehničkih znanosti, polju tehnologija prometa i transporta na tom faksu dobio je prije otprilike godinu i pol dana, nakon što je 16. prosinca 2019. održao nastupno predavanje na temu “Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja”. U povjerenstvu za ocjenu tog predavanja sjedili su profesori Pero Vidan i Mihaela Bukljaš te docent Veljko Plazibat.

KOLEGE IZ STRANKE

Dok je Mihanović možda ipak nešto bitniji kao predsjednik splitskog HDZ-a i kandidat stranke za gradonačelnika drugog najvećeg grada u Hrvatskoj, ni Vukić nije, što bi rekli Dalmatinci, ‘za bacit’. Barem za partiju. On je, naime prošle godine u ožujku izabran u izvršni odbor temeljnog ogranka HDZ-a na splitskom Trsteniku.

Ništa to ne bi bilo neuobičajeno da istog dana na istom faksu nastupno predavanje nije imao i njegov stranački kolega Vukić, koji je također izabran u docenta u području tehničkih znanosti, u polju, kao i Mihanović, tehnologije prometa i transporta. Njegova je dodatna specijalizacija, doduše, pomorski i riječni promet, a tema predavanja bila je “Utjecaj eksternih troškova na izbor prometnog pravca”. I u povjerenstvu za Vukićevo predavanje sjedili su profesori Pero Vidan i Mihaela Bukljaš te docent Veljko Plazibat. Vidan je, naglasimo, dekan Pomorskog faksa u Splitu koji se prijašnjih godina našao među izvođačima i voditeljima izrade studija koje je od Pomorskog naručivala upravo Lučka uprava.