Pretraga

Helikopter tata operira po Fejsu: Traži studentski ugovor za maloljetnog sina

A- A+

U popularnoj Facebook grupi za potražnju i ponudu studentskih poslova, osvanula je objava u kojoj jedan otac traži studentski ugovor za svog 17-godišnjeg sina. Rad putem tuđeg ugovora je, naravno, nezakonita radnja koja izravno krši Zakon o obavljanju studentskih poslova.

Foto: srednja.hr

Facebook grupa ‘Studentski poslovi 2022./2023.’, dom je za brojne ponude i potražnje poslova, ali i za nezakonite radnje, poput potražnje za tuđim studentskim ugovorima.

Tako je, primjerice, jedan otac objavio zanimljiv oglas u kojem traži studentski ugovor za svog 17-godišnjeg sina. Onaj tko mu ga uruči, pri vađenju novca bit će počašćen.

– Trebam za sina studentski ugovor jer ima 17 godina. Kod podizanja novca počastiti ćemo, pisalo je u objavi uz broj telefona.

Screenshot: Facebook

Objava je ubrzo uklonjena s Facebooka, dakle otac je ili pronašao ugovor ili je ostao posramljen komentarima. Podsjetimo, zakon za svakog studenta koji zlouporabi ugovor tako da omogući obavljanje posla osobama koje nisu potpisnici ugovora, predviđa kaznu zabrane korištenja usluga posredovanja do jedne godine.

Uz to, još je propisana i novčana kazna u iznosu vrijednosti obavljenog posla definiranog ugovorom, a koja ne može iznositi više od 50.000 kuna. Učenici, inače, bez ikakvih problema mogu raditi preko učeničkog servisa, a o načinu rada posredstvom učeničkog servisa više možete doznati u našem članku ovdje.