Pretraga

Rektor Lakušić dodijelio je prvi počasni doktorat u svojem mandatu: ‘Iznimno sam počašćen’

A- A+

Zagrebački rektor Stjepan Lakušić dodijelio je prvi počasni doktorat u svom mandatu. Dobitnik je Erik Cohen, professor emeritus s Hebrejskoga sveučilišta u Jeruzalemu, poznat po interdisciplinarnim istraživanjima i suradnjom s hrvatskim profesorima. Cohen je, inače, rođen u Zagrebu, a njegova je obitelj 1949. emigrirala u Izrael nakon što su za vrijeme NDH izgubili sve što su imali.

rektor sa žezlom u ruci proglašava profesora počasnim doktorom

Erik Cohen (lijevo) prima počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu od rektora Stjepana Lakušića
Foto: Sveučilište u Zagrebu

Erik Cohen, profesor emeritus Hebrejskoga sveučilišta u Jeruzalemu, dobio je počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu. Uručio mu ga je danas na svečanoj ceremoniji rektor Stjepan Lakušić i to za doprinos razvoju znanstvenih istraživanja na Sveučilištu u Zagrebu u području društvenih znanosti, internacionalizaciji zagrebačkog sveučilišta i njegovu otvaranju svjetskom prostoru visokoga obrazovanja. Prvi je ovo počasni doktorat koji u svojemu mandatu dodjeljuje rektor Lakušić.

Poznat po interdisciplinarnim istraživanjima i suradnji s hrvatskim profesorima

Erik Cohen rođen je u Zagrebu 1932. godine, a njegova obitelj emigrirala je iz Zagreba u Izrael 1949. godine. Diplomirao je sociologiju i ekonomiju na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, na kojem je i magistrirao iz područja sociologije i filozofije religije te obranio i disertaciju pod naslovom The Power Structure of Israeli Development. Autor je više od 250 znanstvenih publikacija, a svojim radom pridonio je značajnom napretku znanosti u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Od 2013. godine professor emeritus Erik Cohen surađuje s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu, ponajviše na projektu iskustvenoga učenja u turizmu – International Tourism & Hospitality Academy at Sea, čime je iznimno pridonio internacionalizaciji zagrebačkog sveučilišta.

Profesor Cohen ubraja se, podcrtavaju s rektorata, u elitnu skupinu najpoznatijih i najpriznatijih znanstvenika u području društvenih znanosti u svijetu, posebice u području sociologije i antropologije turizma. Ono što ga izdiže iznad brojnih znanstvenika u pojedinim znanstvenim područjima jest njegova privrženost interdisciplinarnim i multidisciplinarnim istraživanjima i sposobnost premošćivanja jaza između mnogih znanstvenih disciplina od sociologije, ekonomije, etnologije i kulturne antropologije do istraživanja posljedica razvoja turizma na gospodarstvo i društvo u cjelini.

Izdvojeni članak
Damir Boras

Bivši rektor Damir Boras postaje professor emeritus? Idući tjedan o tome glasaju senatori

Njegova obitelj za vrijeme NDH izgubila sve što je imala

Svečanost današnje dodjele počasnog doktorata započela je uvodnim govorom rektora Lakušića.

– Poštovani profesore Cohen, iznimno sam počašćen što mi je pripala čast da Vas proglasim 102. počasnim doktorom našega Sveučilišta, koje je prepoznalo Vaše iznimne doprinose razvoju hrvatske i svjetske znanosti. Posebice mi to i osobno znači jer ste i prvi počasni doktor kojega proglašavam u svojem rektorskom mandatu. U ime cijele akademske zajednice veliko Vam hvala na ostvarenoj suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, istaknuo je zagrebački rektor.

S nekoliko se riječi, prisjećajući se svojeg izbjeglištva iz Zagreba nakon što je njegova obitelj za vrijeme NDH izgubila sve što je imala, prisutnima obratio i dobitnik počasnog doktorata, professor emeritus Erik Cohen.

– Godine 1949., kada se moj otac, nakon što je sve izgubio za vrijeme NDH i ostao nezadovoljan komunističkim režimom, odlučio iseliti s obitelji u Izrael, ni u snu nisam mogao zamisliti da ću za gotovo tri četvrt stoljeća stajati ovdje pred vama, primajući počasni doktorat. Meni je to velika čast i zahvaljujem Sveučilištu u Zagrebu na tome. Tijekom svih tih godina izgubio sam vezu sa Zagrebom i nisam ga posjetio 64 godine, dok me 2013. godine profesorica Nevenka Čavlek nije pozvala u Zadar na znanstvenu konferenciju Myths of Tourism i na sudjelovanje u edukacijskom programu Ekonomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – International Tourism & Hospitality Academy at Sea ‒ ITHAS, kazao je Cohen.

Time se, dodao je, stvorila nova veza s Hrvatskom i Zagrebom, a ojačala je tijekom godina znanstvene suradnje i brojnih posjeta njegovu rodnom gradu. Konačno, zaključio je ugledni profesor, sve je to dovelo i do ove svečanosti.

Copy link
Powered by Social Snap