Pretraga

Hrvatska pamet Hrvatskoj: Prijavite se na studentsko natjecanje koje će spriječiti odljev mozgova

A- A+

Poslovni dnevnik pokrenuo je društveno odgovoran projekt ‘Hrvatska pamet Hrvatskoj’ čiji je cilj nagrađivati izvrsne hrvatske studente, ali ih i potaknuti na lakše uključivanje u sustav nacionalne ekonomije. Na današnjoj konferenciji za medije detalje oko projekta i studentskog natjecanja otkrili su zamjenica ministra obrazovnja Ružica Beljo Lučić, prorektor Miljenko Šimpraga, glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović te izdavački direktor Mislav Šimatović.

Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u prostorijama Večernjeg lista predstavljen je društveno odgovoran projekt Poslovnog dnevnika pod nazivom ‘Hrvatska pamet Hrvatskoj‘. Radi se o projektu s ciljem nagrađivanja izvrsnosti hrvatskih studenata kao i poticanja njihova lakšeg uključivanja u sustav nacionalne ekonomije, ali i rješavanja problema poznatog kao odljev mozgova.

Izdvojeni članak

Hrvati masovno odlaze van granice zbog posla, no prije toga bi trebali bolje razmisliti

Odljev mozgova prioritet je na nacionalnoj razini

– ‘Hrvatska pamet Hrvatskoj’ je natjecanje studentskih razvojnih projekata vezanih uz pet osnovnih tematskih smjerova nacionalne razvojne strategije. Smatramo da rješavanje problema nezaposlenosti mladih i odljeva mozgova mora biti nacionalni razvojni prioritet. Na natjecanje se mogu prijaviti svi studenti u Hrvatskoj od 18 do 27 godina, a sudjelovati mogu samostalno ili u tročlanom timu. Ovime želimo uključiti studente u nacionalnu ekonomiju, ali i povezati ih s potencijalnim poslodavcima, izjavio je Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika.

Studenti će svoje projekte razvijati oko tematskih smjerova: izvorno Hrvatsko, destinacija Hrvatska, održiva Hrvatska, poduzetna Hrvatska i inovativna Hrvatska. Pet najboljih radova bit će nagrađeno s 21 tisuću kuna, a sudionici će steći nova znanja i umijeća iz segmenta projektnog menadžmenta.

Kao što je Šimutović naveo, dodijelit će se i posebna nagrada od Zaklade Luka u iznosu od 15 tisuća kuna koju će primiti jedna ženska sudionica, odnosno studentica.

Izdvojeni članak

Programi kandidata za novog rektora: Povećanje broja prorektora, sprječavanje odljeva mozgova i važnost spin-off poduzeća

Dan karijera treba podići na sveučilišnu razinu

Izdavački direktor Večernjeg lista Dražen Klarić, koji je već 14 godina i fakultetski profesor, pohvalio je projekt te istaknuo kako našim studentima moramo dati do znanja da ima smisla ostati u Hrvatskoj. Uz Večernji list, Hrvatska pamet Hrvatskoj projekt je kojeg su podržali i Sveučilište u Zagrebu kao i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

– S problemom odljeva mozgova mučimo se već 20-ak godina, stoga mi želimo studentima pružiti, ne samo obrazovanje, nego i pomoći im u traženju posla. Ovo je hvalevrijedan projekt, a toga se i mi želimo u budućnosti prihvatiti. Jedan od koraka će biti Dan karijera, što održavaju neki fakulteti, podići na razinu Sveučilišta kako bi se studenti lakše povezali s gospodarstvom i poslodavcima, istaknuo je Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije na zagrebačkom Sveučilištu.

Izdvojeni članak

Zagrebačka županija prednjači po broju nezaposlenih gimnazijalaca

Sveučilište u Splitu radi na projektu start up firme sa studentima

Prorektor Šimpraga dotaknuo se i problema fakultetskih asistenata koji Sveučilište u Zagrebu nastoji riješiti otvaranjem spin off tvrtki. – Ideja nam je povezati se s drugim sveučilištima u Hrvatskoj. Split je već krenuo u projekt osnivanja start up firme sa studentima. Mislim da je to vrijedan projekt te ćemo im se i mi pridružiti, za kraj je izjavio prorektor koji je na tu dužnost došao početkom tekuće akademske godine.

Na kraju konferencije riječ je dobila i zamjenica ministra obrazovanja Ružica Beljo Lučić koja nije bila škrta na riječima hvale oko projekta ‘Hrvatska pamet Hrvatskoj’. Kako zamjenica ministra tvrdi, MZOS podržava cirkuliranje mozgova umjesto odljeva mozgova. – Mladi ljudi neka odlaze u Europu, obrazuju se i stječu znanje, pa po povratku u Hrvatsku mogu pomoći državi. To i potičemo programima za mobilnost, govori Beljo Lučić.

Dodala je kako je ovaj projekt dobar jer potiče, ne samo zapošljavanje, nego i samozapošljavanje mladih te je istaknula kako je idealna prilika da mladi pokažu što su naučili na fakultetima kao i svoju kreativnost.