Zagrebačka županija prednjači po broju nezaposlenih gimnazijalaca

Prva gimnazija Zagreb pokrenula je projekt ‘Škola poduzetničke konkurentnosti na tržištu rada za gimnazijalce’ kojim nastoji kod učenika općeg srednjoškolskog obrazovanja potaknuti razvoj poduzetničkih vještina. U sklopu projekta kao finalni korak jučer je u prostorijama škole održan okrugli stol ‘Gimnazije i tržište rada – kako gimnazijski programi mogu unaprijediti gospodarstvo?’.

srednja.hr

Povodom završetka provodbe radionica iz poduzetništva u sklopu projekta Škola poduzetničke konkurentnosti na tržištu rada za gimnazijalce, u organizaciji I. gimnazije u Zagrebu, 5. lipnja održan je okrugli stol pod nazivom ‘Gimnazije i tržište rada – kako gimnazijski programi mogu unaprijediti gospodarstvo?’.

Učenici XVI. gimnazije organiziraju humanitarni koncert koji garantira odličnu zabavu

Okrugli stol kao kruna hvalevrijednog projekta

Budući da, što se tiče srednjeg općeg obrazovanja u Hrvatskoj, ne postoji niti jedan predmet koji bi učenicima omogućio razvijanje osnovnih poduzetničkih kompetencija, I.gimnazija osmislila je i pokrenula projekt pod nazivom Škola poduzetničke konkurentnosti na tržištu rada za gimnazijalce. Cilj je projekta potaknuti razvoj tih kompetencija i omogućiti učenicima koji pohađaju gimnazije stjecanje vještina koje bi ih, donekle, osposobile za integraciju na tržište rada.

– Pregledavali smo sve moguće edukacije o tome kako pisati europske projekte i prijavljivati se na fondove. Jedan je mladi nastavnik njaviše bio zaiteresiran i prošao je tu edukaciju. U suradnji sa jednim užim timom ljudi došlo je do toga da se smisli ta tema i da se osmisli projekt. Igor Lukić je autor cijelog tog projekta. Ja sam to naravno podržala i cjelokupna ekipa od petnaestak nastavnika iz škole se aktivno uključila. Onda se kasnije sve zahuktalo. Dobili smo novac. Dobili smo sredstva. Prošli smo i evo tu smo, prisjetila se samih početaka uvođenja poduzetništva ravnateljica I. gimnazije Dunja Marušić Brezetić.

Što se tiče pronalaska dobrovoljaca za polaženje radionica u sklopu projekta, ravnateljica Marušić Brezetić navodi kako nije bilo teško pronaći učenike, već im je bilo teško objasniti što ih to zapravo očekuje. Nakon selekcije, dvadeset osam učenika i učenica pohađalo je radionice, podijeljene u šest modula, u trajanju od 120 sati.

Poslodavci ne znaju što im gimnazijalci mogu ponuditi

Na okruglom stolu sudionici i gošće raspravljali su o trendovima zapošljavanja mladih u Hrvatskoj, trenutačnom stanju nezaposlenih gimnazijalaca prijavljenih na Hrvatski zavod za zapošljavanje i kompetencijama koje gimnazijalci mogu ponuditi budućim poslodavcima.

Prijavite se na najveće europsko natjecanje u društvenom poduzetništu za studente

Također su predstavili podatke HZZ-a prema kojima Zagrebačka županija zauzima prvo mjesto po nezaposlenosti gimnazijalaca. Radi se o tome da sami poslodavci ne znaju što mogu ponuditi gimnazijalcima pa im u većini slučajeva daju posao tajnika ili administratora. Stoga je Katarina Ćurković iz HZZ-a istaknula da je nužno educirati i poslodavce kako bi znali što im gimnazijalci sa svojim stečenim znanjima mogu ponuditi.

Na to se nadovezao, Gordan Horbec, poduzetnik i urednik prvog portala za osobne financije ističući kako mu niti gimnazija niti fakultet nisu pomogli da postane poduzetnik, referirajući se na potrebu uvođenja financijske pismenosti u škole.

Budućnost poduzetništva u I. gimnaziji

Ove je školske godine projekt bio u eksperimentalnoj fazi, a za njegov nastavak se, prema riječima ravnateljice I. gimnazije, priprema sva potrebna dokumentacija kako bi se predmet verificirao kod Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te od školske godine 2015./2016. postao sastavnim predmetom školskog kurikuluma.

Odgovori