Pretraga

Programi kandidata za novog rektora: Povećanje broja prorektora, sprječavanje odljeva mozgova i važnost spin-off poduzeća

A- A+

Izbor za novog zagrebačkog rektora je za tjedan dana, a nasljednik Alekse Bjeliša krije se iza dva dekana – Damira Borasa i Nedjeljka Perića, te dvije prorektorice – Blaženke Divjak i Melite Kovačević. Navedena četiri kandidata koji su dobili potporu Vijeća iz svojih područja na sutrašnjoj izvanrednoj sjednici predstavljaju svoje programe.

Foto: Ivan Klindić

Aktualni rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš svoju dužnost prestaje obnašati u rujnu, a budući da mu je pred istekom drugi mandat, ne može se ponovno kandidirati za spomenutu poziciju. Stoga će se za rektorsku fotelju boriti dekan Filozofskog fakulteta Damir Boras, dekan FER-a Nedjeljko Perić i prorektorice Blaženka Divjak te Melita Kovačević. Ime koje će uskoro biti na čelu Sveučilišta bit će poznato 15. travnja, a kandidati svoje programe predstavljaju na sutrašnjoj izvanrednoj sjednici Senata, piše Jutarnj list.

U nastavku pročitajte čim bi se ukratko bavili kandidati u prvom rektorskom mandatu, ako isti osvoje.

Izdvojeni članak

Bivši dekan zagrebačkog Prava neće se kandidirati za novog rektora

Profesorima tri slobodne godine za osnivanje spin-off poduzeća

– Smatram da mi trebamo rezultate znanstvenih istraživanja usmjeriti, usmjeriti na inovacije. U budućim inovacijskim centrima trebamo rezultate znanstvenih istraživanja pretvarati u nešto što je opipljivo, u neki prototip ili proizvod. Zatim slijedi etapa inkubacije, potom proizvodnja i komercijalizacija. Čim je proizvodnja u pitanju otvaraju se nova radna mjesta, a s obzirom da govorim o rješenjima koja su iz visoke tehnologije, onda se govori i o radnim mjestima koja zahtjevaju visoka stručna znanja, rekao nam je Nedjeljko Perić prilikom razgovora o programu s kojim se natječe za rektorsku poziciju.

Perić se u svom programu dijelom dotaknuo i osnivanju spin-off poduzeća na temelju inovacija nastalih na Sveučilištu. – Osobno ću se založiti da se nastavnicima omogući korištenje dviju ili triju slobodnih studijskih godina kako bi pokrenuli spin-off poduzeća za uključivanje u studijske programe koji će studente pripremiti za poduzetništvo i samozapošljavanje, istaknuo je za Jutarnji list kandidat iz tehničkog područja.

Izdvojeni članak

U utrci za rektorsku fotelju u Zagrebu dvije prorektorice i četiri dekana

Više prorektora, ali rezanje broja zaposlenika u Rektoratu

Vijeće društveno-humanističkog područja svoju potporu dalo je dekanu Filozofskog fakulteta Damiru Borasu koji nam je otkrio kako da bi bio dobar rektor jer ima sposobnost dobre komunikacije te da oko sebe planira okupiti i vrhunske stručnjake.

Što se tiče njegova programa, planira smanjiti broj zaposlenika u Rektoratu, ali i povećanje broja prorektora. Po pitanju financiranja osnovnih djelatnosti, Boras je iznio dva rješenja: smanjenje troškova poslovanja povremenim prekidom financiranja projekata koji nisu od strateške važnosti, a drugi je povećanje prihoda novim djelatnostima.

Izdvojeni članak

Upoznajte kandidate koji će se boriti za fotelju rektora Sveučilišta u Splitu

Prorektorica Divjak krenula bi u borbu protiv odljeva mozgova

Aktualna prorektorica Blaženka Divjak s Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu ako zasjedne na rektorsku poziciju borit će se protiv odljeva mozgova. Smatra da ukupna upisna kvota na Sveučilištu treba ostati ista, ali je nužno povećati broj studenata na prirodoslovnom, tehničkom, biotehničkom i biomedicinskom području.

– Očito je da imamo prostora za racionalizaciju broja studija pa namjeravam uvesti poticajne mjere, navela je u svom programu prorektorica za studente i studije.

Kao što su važnost spin-off poduzeća prepoznali dekan Perić i prorektorica Divjak, svojim programom slično mišljenje otkrila je i prorektorica Melita Kovačević. Bitnim izvorom financijskih sredstava vidi hrvatsko, ali i globalno gospodarstvo, dok bi se zauzela i za razvoj sporta na Sveučilištu.