Pretraga

Sveučilištu u Zagrebu nije dovoljan jedan skupi pamflet: Od sada počinju izdavati i Akademski list

Sveučilište u Zagrebu predstavilo je prvi broj svog Akademskog lista koji će jednom mjesečno izlaziti s Večernjim listom i Novim listom. Akademski list predstavljat će teme vezane uz Sveučilište, njegove fakulteta i studente. Takav pamflet zagrebačko Sveučilište već ima, ime mu je Universitas i izlazi isto jednom mjesečno. Godišnje zagrebačko Sveučilište na njega troši preko 120.000 eura.

akademski list

Predstavljanje Akademskog lista | foto: Branko Nađ, Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu dobilo je još jedan, kako ga nazivaju, medijski projekt pod imenom Akademski list. On će izlaziti jednom mjesečno s Večernjim listom i Novim listom, a sa Sveučilišta ga opisuju kao potpuno novu tiskovinu koja nije sljednik novina Universitas.

‘Ako bude potrebe nećemo, vjerujem, s ovom upravom imati nikakvih problema da bismo mogli prikazati kritičko mišljenje’

Akademski list predstavljat će, najavljuju sa Sveučilišta, rad Sveučilišta i njegovih sastavnica te studentski život. Glavni urednik Akademskog lista je Petar Bilobrk s Hrvatskih studija, inače i zamjenik glavne urednice u Universitasu. Bilobrk je ranije radio kao asistent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, a bio je i urednik Radija Marija. Doktorirao je iz područja kroatologije 2022. na Hrvatskim studijima na temu  ‘Kulturni vidici razvoja Hrvatskoga katoličkog pokreta od 1900. do 1913.’.

– Želja nam je ovim projektom omogućiti širenje vijesti, istraživanja i događanja koja oblikuju akademsku zajednicu. Kroz suradnju sa studentima i sveučilišnim nastavnicima nastojat ćemo istaknuti bogatstvo, ali i raznolikost Sveučilišta, potaknuti interakciju i dijalog unutar akademske zajednice te povezati sve sastavnice Sveučilišta u zajedničkom cilju promicanja znanja i kulture, rekao je Bilobrk na predstavljanju Akademskog lista u utorak u prostorijama Sveučilišta u Zagrebu.

akademski list

Rektor Stjepan Lakušić s prorektorima, članovima Nakladničkoga savjeta Akademskoga lista i glavnim urednikom Petrom Bilobrkom | foto: Branko Nađ, Sveučilište u Zagrebu

U prvom broju tako Akademski list niže članke o novom vizualnom identitetu Studentskoga zbora Sveučilišta u Zagrebu, znanstvenom skupu Dies historiae, o podjeli nagrada Centra za bioetiku Fakulteta filozofije i religijskih znanosti, o posjetu premijera Andreja Plenkovića kampusu Borongaj. Nadalje, piše i o završenoj obnovi Škole narodnoga zdravlja ‘Andrija Štampar’, o Danima potresnoga inženjerstva i Forumu hrvatskoga šumarstva.

– Kada govorimo o modernome trenutku, to je naravno digitalna transformacija, umjetna inteligencija i razvijanje talenata, rekao je Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu i dodao da će Akademski list imati svoj portal akademski.hr te podcast kako bi se na moderne načine prezentirala istraživanja, ideje i dostignuća sastavnica Sveučilišta, njihovih nastavnika i studenata.

Izdvojeni članak
universitas

U Universitasu, skupom pamfletu sveučilišta, samo idila: Nema ni riječi o aferama na fakultetima

Sveučilište već na Universitas daje preko 120.000 eura godišnje

Predsjednik Nakladničkog savjeta Akademskog lista je prorektor za organizaciju, infrastrukturni razvoj i ljudske potencijale zagrebačkog Sveučilišta Tibor Pentek, inače redoviti profesor u trajnom izboru na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije. On je kazao da je Akademski list tek prva faza cjelovitog medijskog programa Sveučilišta u Zagrebu.

Inače, Sveučilište u Zagrebu već ima svoj list, Universitas, koji jednom mjesečno na 16 stranica izlazi uz Jutarnji list i Slobodnu Dalmaciju u suradnji sa Sveučilištem u Splitu. Universitas, kako smo izvještavali, ne piše o aferama na Sveučilištu. Universitas izlazi od 2015. godine kada je na čelu zagrebačkog Sveučilišta bio Damir Boras. Kako su nam kazali sa zagrebačkog Sveučilišta na kraju 2023. godine, troškovi Sveučilišta u Zagrebu za provedbu projekta Universitas za 2021. godinu iznosili su gotovo 170.000 eura, za 2022. godinu 140.000 eura, a za 2023. do 20. prosinca 2023. gotovo 126.000 eura. Usporedbe radi, Sveučilište u Osijeku mjesečno za svoj Sveučilišni glasnik, kazali su nam ranije s osječkog Sveučilišta, daje 1.500 eura, što je godišnje oko 18.000 eura.