Pretraga

Hrvatski grad dijeli rekordne stipendije: Pojedinim studentima i do 5.000 eura, mogu je dobiti i oni iz drugih gradova

A- A+

U nastojanju da privuče studente iz cijele Istre i Hrvatske za deficitarna zanimanja u javnom sektoru na području grada, Grad Umag ove je godine raspisao natječaj s rekordnim stipendijama do 5.000 eura godišnje. Stipendiju mogu dobiti i studenti iz drugih gradova, a uvjet je da ostanu raditi u Umagu onoliko dugo koliko su primali stipendiju.

Ilustracija: Unsplash

Mnogi gradovi bore se s privlačenjem deficitarnog kadra, a Grad Umag taj će problem nastojati riješiti visokim stipendijama koje dodjeljuje studentima iz cijele Istre i Hrvatske, ne samo grada.

Stipendija do 5.000 eura

– Deficitarna zanimanja na području grada Umaga trenutno obuhvaćaju studij medicine i sestrinstva te studij informatike-nastavnički smjer, matematike-nastavnički smjer, biologije-nastavnički smjer i učiteljski studij. Studij medicine i sestrinstva uvršten je u prvu kategoriju do 5.000 eura, dok stipendije za ostale deficitarne studijske programe iznose 3.500 eura godišnje, piše u priopćenju Grada.

Uvjet je da studenti ostanu raditi u Umagu onoliko godina koliko su dobivali stipendiju.

Izdvojeni članak
nastavnik piše na ploču

Studenti koji su prihvatili jednu vrstu državne stipendije obvezali se na rad u školi: ‘To neće riješiti kronični nedostatak nastavnika’

Bodovanje za POS-stanove nakon zapošljavanja

– Grad Umag će studentima nakon završetka studija i zapošljavanja u Umagu, kroz poticajne mjere bodovanja, omogućiti kupnju POS-stanova što predstavlja, uz postojeću mjeru besplatnih vrtića, konkretan način osiguravanja uvjeta i perspektive za mlade obitelji čija su zanimanja na korist cijele zajednice. Posebnost ovih stipendija je da su one praktično raspoložive kroz cijelu godinu do ispunjenja kvote te da se zainteresirani studenti mogu javiti u gradsku upravu neovisno o godini studija i mjestu prebivališta, navode iz Grada Umaga.

Ovih dana gradonačelnik Vili Bassanese sa svojim zamjenicima Florianom Bassanese Radin i Maurom Jurmanom dodijelio je studentima i redovne stipendije u rasponu od 1.000 do 1.200 eura te potpore za troje studenata od 1.330 eura.