Pretraga

Hrvatski studiji postaju utočište za članove HSP AS: Nakon dopredsjednice, zaposlen i glasnogovornik stranke

A- A+

Još jedan krajnje bizarni slučaj zapošljavanja po naizgled političkoj liniji stiže nam iz samog vrha obrazovnog sustava, točnije Sveučilišta u Zagrebu i njegovih Hrvatskih studija. Naime, s novim radnim mjestom se na Facebooku pohvalio novopečeni glasnogovornik HSP-a dr. Ante Starčević Dario Knežić, zaposlen na istoj instituciji kao i dopredsjednica te stranke, docentica dr. sc. Vlatka Vukelić.

O problematici zapošljavanja na Hrvatskim studijima pisali smo već nebrojeni broj puta. Po tom pitanju je otvoren i upravni nadzor u ministarstvu, na koji se rektorat Sveučilišta još nije oglasio. Štoviše, pokrenuta je i ustavna tužba s kojom se traži ukidanje mogućnosti pokretanja nadzora nad radom Sveučilišta.

Nedavno je zapošljavanja na HS-u komentirao Damir Bakić, protukandidat Damira Borasa na izborima za rektora, koji je ustvrdio kako je na HS u prošloj godini alocirano 25 novih radnih mjesta. O točnim brojkama nije mogao reći jer Sveučilište ne otkriva podatke, ali zanimljivo da u istoj godini PMF, Filozofski, Edukacijsko-rehabilitacijski te Farmaceutski fakultet dobili u zbroju nula novih radnih mjesta.

Vratimo se na Hrvatske studije i poveznicu sa Hrvatskom strankom prava Ante Starčević.

Izdvojeni članak

Hrvatski studiji imenovali koordinatoricu za strane jezike pa se izblamirali nepismenim oglasom za posao

Posao na Hrvatskim studijima dobio stranački kolega i sugrađanin docentice Vukelić

Dopredsjednici HSP-a AS, dr.sc. Vlatki Vukelić, ujedno i docentici na Hrvatskim studijima, prošlog je mjeseca iznova potvrđena stranačka funkcija. Tada je za novopečenog glasnogovornika izabran Dario Knežić, član stranačke podružnice iz Siska u kojem je Vukelić gradska vijećnica s liste HDZ-HSP AS-HSLS.

Ne bi to bilo ništa neobično da u isto vrijeme Hrvatski studiji nisu bili raspisali natječaj za tehničkog suradnika na neodređeno vrijeme (broj 13.). Uvjeti su vrlo skromni; završena srednja škola, opća zdravstvena sposobnost, vozačka dozvola, najmanje pet godina radnog staža, znanje rada na računalu i – zanatske vještine. Upravo u potonjem leži „kvaka 22“ koja otkriva kako je riječ o spefičnom natječaju za tehničkog suradnika. Posao je, pogađate, dobio visokopozicionirani stranački kolega i sugrađanin docentice.

Podudarnost leži i u činjenici kako je ovaj, inače vrlo aktivni član stranke nedugo ranije ostao bez posla kao prodavač u trgovini solarnih panela. No, njegov aktivizam u kampanji uoči lokalnih izbora, prepoznat je glasnogovorničkom pozicijom u stranci. Nedugo nakon, zaposlen je na Hrvatskim studijima gdje radi dopredsjednica iste stranke.

No, vratimo se na tražene zanatske vještine. Što je to što novog glasnogovornika kvalificira za poslove tehničkog suradnika na Hrvatskim studijima? Očito, zanatske vještine koje je Dario Knežić stekao radeći u obiteljskoj postolarskoj radionici u Sisku u kojoj i danas pomaže s poslovima poput brušenja klizaljki i slično, što ga je očigledno učinilo najboljim kandidatom od prijavljenih za traženu poziciju. A njome se i sam pohvalio na svom Facebook profilu, a nakon što smo ga kontaktirali za izjavu, objava je nestala.

Valja pojasniti kako Vlatka Vukelić svoju novu poziciju kao gradska vijećnica dobrim dijelom duguje upravo Dariu Knežiću, zbog čega je prije svega nagrađen glasnogovorničkom funkcijom, a sada i radnim mjestom. Naime, radi se o jednom od pokretača desno orijentirane političke Facebook grupe „Sisački križari“ koju su pokrenuli pretežno članovi HSP AS-a. U toj su grupi nadomještali predizbornu neaktivnost sestrinske gradske organizacije HDZ-a, virtualno privlačeći i animirajući desne birače uoči lokalnih izbora. Pravaški su kandidati time uspjeli izboriti visoka mjesta na zajedničkoj listi HDZ-a te ući u Gradsko vijeće. Vukelić je pritom bila i kandidatkinja za dogradonačelnicu Siska.

Administratori grupe Sisački križari

Knežić tvrdi da mu stranačka pripadnost nije nimalo pomogla u dobivanju posla

Sa samim Knežićem smo uspjeli kratko porazgovarati o natječaju koji je izgledno napravljen za njega. Postavili smo mu pitanje je li mu stranačka pripadnost pomogla u dobivanju ovog posla, te kako komentira da jedna visoko obrazovna institucija traži zanatske vještine koje on neupitno posjeduje.

– Ne, ni najmanje mi nije pomogla stranačka pripadnost. Javio sam se uredno na natječaj, zadovoljavao sam sve uvjete. Imam zanatske vještine kao i informatičke, rekao je Knežić.

U trenutku kada smo ga htjeli pitati hoće li se učlaniti u Hrvatski sveučilišni sindikat koji je nedavno na Hrvatskim studijima osnovala Vlatka Vukelić, ispričao se i poklopio, tako da to pitanje ostaje otvoreno za budućnost.

Privremeni pročelnik Hrvatskih studija Mario Grčević nije nam odgovorio na pitanja zašto su za to radno mjesto bile potrebne zanatske vještine i je li na zapošljavanje Daria Knežića iz Siska utjecalo što docentica Vlatka Vukelić dolazi iz Siska te još važnije, što su oboje u istoj stranci na istaknutim pozicijama.