Pretraga

Ilegalni predstavnici studenata u Studentskom zboru FGAG-a? Njihovo opravdanje nije nas uvjerilo u suprotno

A- A+

Studentski zbor (SZ) svake pojedine sastavnice nekog Sveučilišta tijelo je koje sačinjavaju studenti izabrani na studentskim izborima. Na tim izborima pravo glasa imaju studenti sastavnice na kojoj SZ djeluje. Studentski zbor splitskog Fakulteta građevinarsta, arhitekture i geodezije (FGAG) u lipnju prošle godine izabran je na studentskim izborima, no nisu svi sadašnji članovi Zbora bili na izabranoj kandidacijskoj listi. Nakon što su neki studenti prestali biti članovi Zbora, trebali su se održati novi izbori, međutim, to se nije dogodilo, a na upražnjeno mjesto došli su neki novi ljudi. Opravdanje Studentskog zbora je da su se izbori proveli unutar Zbora, što nije posve legalno.

Foto: pixabay.com

Na stranici splitskog FGAG-a nalazi se popis članova Studentskog zbora i njihovih zamjenika. Na tom popisu između ostalih navedene su Ana Kakić (diplomski studij Arhitekture i urbanizma, članica) i Bruna Maslov (diplomski studij Arhitekture i urbanizma, zamjenica). Jedini problem je u tome što ove studentice nisu izabrane na studentskim izborima za pozicije koje trenutno imaju u Zboru.

Izdvojeni članak

Studentski zbor u Zagrebu godišnje raspolaže s preko milijun kuna, a internetsku stranicu nema mjesecima

Statut u Zboru tumače na svoj način

Naime, studentica preddiplomskog studija Kakić je na kandidacijskoj listi bila postavljena za preddiplomski studij, a ne diplomski koji sada predstavlja, a Maslov uopće nije bila na toj pobjedničkoj listi iz lipnja prošle godine. Pobjedničku listu koja je tada bila i jedina kandidacijska lista na izborima možete vidjeti na dnu ovog teksta.

Osim njih, na stranicama Fakulteta kao članovi i zamjenici Zbora upisani su još neki studenti koji nisu izabrani na studentskim izborima. To su Ante Ćaleta (preddiplomski studij Arhitekture i urbanizma, zamjenik) te Grgo Kamber (poslijediplomski sveučilišni (doktorski) studij Građevine, zamjenik).

Statut Studentskog zbora Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu u članku 6. nalaže da se “u slučaju prestanka mandata članu Studenskog zbora prije isteka vremena na koji je izabran, zamjenjuje ga njegov zamjenik odnosno kandidat za studentskog predstavnika koji je sljedeći na izbornoj listi s koje je student izabran, a ako to nije moguće provest će se izbori za novog člana Studentskog zbora. Tako izabrani član ima mandat koji odgovara mandatu člana umjesto kojega je izabran.”

Izdvojeni članak
stipendije

Sveučilište u Rijeci dodjeljuje financijska sredstva studentskim projektima: Evo kako se prijaviti

Međutim, nakon što su legalno izabranim studentima prestali mandati, studentski izbori za nove članove i zamjenike koji bi popunili njihove pozicije nisu se proveli, barem ne na razini Fakulteta. Na naš upit o tome kako su novi članovi i zamjenici došli do pozicija u Zboru, ako ne putem izbora, iz Zbora FGAG rekli su nam da su to učinili na unutarnjim izborima.

– Imenovane studentice izabrane su sukladno čl. 6 st. 4 Statuta Studentskog zbora, na izborima unutar zbora, a što je nužno napraviti u slučaju kada članu studentskog zbora prestane mandat prije isteka vremena na koji je izabran te su o tome pravovremeno obavještene pravne institucije Fakulteta te Sveučilišta, odgovorili su nam iz SZ FGAG.

Unutarnji izbori nisu ono što Statut propisuje. Istina, ne piše ni kakvi će se izbori točno provesti, međutim, unutarnji izbori kao takvi ne postoje, a Studentski zbor može izabrati predsjednika i njegovog potpredsjednika, studentskog pravobranitelja te članove Povjerenstava i Fakultetskog vijeća.

Upravo se dio na koji se iz Zbora pozivaju odnosi na treći dio statuta naziva Sastav i izbor studentskog zbora. Pod njega spada članak 5. i spomenuti članak 6.  Članak 5. jasno propisuje da “Studentski zbor ima 8 članova koje biraju studenti Fakulteta na neposrednim izborima“.

Promjena pozicija i zanimljiva molba da ne objavimo imena studenata

Upitna je i prelazak spomenute Kakić s mjesta članice koja predstavlja preddiplomski na diplomski studij Arhitekture i urbanizma jer na izborima studenti nisu glasali za tu njenu novu poziciju. Studenti fakulteta odabrali su je za predstavnicu preddiplomske razine, a ona se, iako je i sama na preddiplomskom studiju, odjednom pojavila kao članica diplomskog studija.

Izdvojeni članak

Gdje su mladi birači? I oni koji su ostali u Hrvatskoj nisu shvatili važnost izlaska na izbore

Iz Zbora nam odgovaraju da prema Statutu nije propisano kao isključujući uvjet da netko s jedne vrste i razine studije bude predstavnik neke druge vrste i razine studija.
– U protivnom, ukoliko ne bi bilo zainteresiranih studenata prilikom sastava liste s jedne vrste i razine studija tada se Studentski zbor nikada ne bi mogao konstiturati i ne bi postojao. Bitno je da određeni student zastupa interese određene vrste i razine studija kojoj je imenovan predstavnikom (članom), a iako je uobičajeno u praksi da to bude student upravo te vrste i razine studija, navedeno nije propisano statutom kao obligatoran zahtjev, kažu nam.
Međutim, spomenute promjene pozicija možda nisu izričito zabranjene Statutom, ali nisu njime ni predviđene.

Zanimljiv i neobičan zahtjev Studentskog zbora

Na kraju odgovora na naš upit iz Studentskog zbora zamolili su nas da imena ovih studenata ni na koji način ne koristimo u objavi našeg teksta, pozivajući se na zaštitu podataka o studentima. Nismo sigurni na koju zaštitu točno misle s obzirom na to da su ova imena javno objavljena na stranicama Sveučilišta, a i svi dokumenti poput kandidacijske liste, objavljeni su javno. Kandidacijska lista sadrži matične brojeve studenata i njihove potpise koje smo zacrnili da bismo zaštitili njihove podatke, međutim, na stranicama Fakulteta nisu učinili isto. Osim toga, ovi studenti predstavnici su važnog tijela te samim time njihova imena mogu, pa i moraju biti javna. Nejasno je na koji način bi se objavom ovih imena kršila zaštita podataka o studentima te bi to isto tako značilo da i njihov Fakultet objavom imena ne štiti podatke o studentima.
KANDIDACIJSKA LISTA – screenshotovi sa zacrnjenim matičnim brojevima i potpisima studenata:
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download