Pretraga

Ima li trenutno hrvatskih studenata i profesora u Ukrajini? ‘Na razmjeni nema, ali…’

A- A+

Hrvatskih profesora i studenata na razmjenama poput Erasmusa u Ukrajini trenutno nema. Potvrdila nam je to nadležna Agencija za mobilnost i programe Europske unije. Ipak, to su podaci samo za programe iz njihove nadležnosti pa napominju da to i dalje ne znači da hrvatskih studenata nema na ukrajinskom tlu. Pojasnili su nam koje su poteze do sada povukli vezano za studente u susjednim državama Ukrajine.

kijev, ukrajina

Kijev, glavni grad Ukrajine
Foto: Unsplash; Hristo Sahatchiev

Drugi je dan ruske invazije na Ukrajinu, pogođena je većina gradova, a trenutno se u samom centru Kijeva vodi žestoka borba između ruske i ukrajinske vojske, a mobilizirali su se i civili, neki od njih pripremivši molotovljeve koktele. Uslijed svih događanja kontaktirali smo Agenciju za mobilnost i programe Europske unije te ih upitali – ima li hrvatskih studenata u Ukrajini i što će biti s njima.

Nema studenata ni profesora na razmjeni

Naime, od prošle godine u sklopu Erasmus+ programa domaći su studenti po prvi puta mogli ići na razmjenu u Ukrajinu. No, kako kažu iz Agencije, trenutno u toj zemlji nema nijednog sudionika mobilnosti iz programa pod njihovom ingerencijom na ukrajinskom tlu.

To se, razjasnimo, odnosi i na studente i na profesore, budući da potonji mogu koristiti mehanizme mobilnosti kako bi na neko vrijeme otišli predavati na neko od sveučilišta ili instituta država koje su uključene u projekt. To i dalje, kažu nam, ne znači da hrvatskih studenata trenutno nema u Ukrajini, budući da Agencija barata podatcima isključivo za programe mobilnosti u njihovoj nadležnosti.

Izdvojeni članak
abandoned school

U Ukrajini zatvorene škole, nastava se provodi online: ‘Sreća ostaje samo duh iz mojih snova’

Nemaju podatke za susjedne zemlje

Ipak, napominju kako su službenici Agencije u stalnom kontaktu s Europskom komisijom kao i resornim Ministarstvom znanosti i obrazovanja te prate situaciju, ne samo u Ukrajini, već i u okolnim državama kako bi, u slučaju da je to potrebno, mogli pružiti svu pomoć i podršku hrvatskim sudionicima mobilnosti. Kako su spomenuli okolne države, pitali smo ih da nam kažu koliko je naših studenata i nastavnika na razmjeni u susjednim država Ukrajine.

– Te podatke nismo u mogućnosti dostaviti u kratkom roku i sa sigurnošću da su oni potpuno točni radi ograničenosti naših alata i prirode projekata programa EU. Točne datume mobilnosti imamo samo za projekte koji su završeni, zato što se točni podaci o projektima (i mobilnostima) unose i/ili ažuriraju tek nakon njihovog završetka. Za Ukrajinu imamo podatke zato što se radi o partnerskoj zemlji u okviru programa Erasmus+ za koju nije bio raspisan natječaj u 2021. godini, a od mobilnosti ugovorenih prethodnih natječajnih godina (2019. i 2020.) u alatima nema zabilježenih planiranih mobilnosti u ovom razdoblju, zaključuju iz Agencije za mobilnost i EU programe.