Pretraga

U Ukrajini zatvorene škole, nastava se provodi online: ‘Sreća ostaje samo duh iz mojih snova’

A- A+

Vijest o pokrenutom ruskom napadu na ukrajinske gradove ovog jutra potresle su javnost. Tenzije koje traju duži niz godina zadnjih su se dana intenzivirale i svaka se nova vijest sa istoka Europe sa strepnjom se iščekuje. U takvim teškim vremenima, nesumnjivo su pod najtežim teretom djeca i mladi, a sve dodatno ilustrira najnovija vijest o zatvaranju obrazovnih ustanova te evakuacijama studenata koje provodi Indija.

abandoned school

Ilustracija: Pixabay

Zatvaranje škola i vrtića u Ukrajini posljedica je najnovijih napada ruskih snaga. Objavio je to kijevski gradski odbor, dodavši na to kako hitne službe operiraju u stanju pojačanog opreza, prenosi The Kyiv Independent. Uslijed ovih događanja, velik broj stanovnika napušta grad, pa je promet pojačan na izlazima iz grada u smjeru zapada. U specijalnim vojnim operacijama na istoku Ukrajine, kako ih je rano jutros nazvao ruski predsjednik Vladimir Putin, ruske su snage zauzele dva mjesta u oblasti Luhansk. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij proglasio je ratno stanje i pozvao na ujedinjeni otpor.

Izvanredna situacija

Ukrajinski ministar znanosti i obrazovanja Serhiy Shkarlet smiruje situaciju putem službenih kanala komuniciranja i savjetuje ljudima da ostanu kod kuće te da prate službena izvješća i preporuke državnih tijela Ukrajine, Nacionalne policije, Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, Ministarstva obrane i lokalnih vlasti. Predavanja se u obrazovnim ustanovama održavaju na daljinu.

Iz Ministarstva su se posebnom objavom obratili javnosti i iznijeli upute svima u obrazovnom sustavu te zasebno voditeljima visokoškolskih ustanova s ažuriranim vodičem ‘U slučaju nužde ili rata’ gdje se predlažu adekvatni potezi uslijed novonastale situacije.

U evakuaciji svojih studenata iz napadnute Ukrajine prednjači Indija, čiji velik broj studenata pohađa fakultete u toj zemlji. Oni se avionima vraćaju u svoju zemlju, piše TheHindu.com, na poziv ambasade, dok situacija u Ukrajini svakim satom sve više eskalira.

Izdvojeni članak

Stravična pucnjava u školi u Rusiji, ubijeno najmanje osam osoba: Evo što je do sada poznato o slučaju

Statistika je poražavajuća

Mladi koji žive u pogođenim područjima za neki oblik oružanih sukoba ili općenitog društvenog nemira znaju već osam godina. UNICEF upozorava kako najranjivije grupe mladih žive upravo na područjima gdje su sukobi najčešći i kako gotovo tri i pol milijuna ljudi treba neki oblik humanitarne pomoći.

Nastavno na to, navodi se kako je više od pola milijuna djece pod konstantnim utjecajem sukoba, a u regijama Donetsk i Luhansk, postotak djece koja žive u siromaštvu kreće se između 65 i 75. Tek nešto manje, njih 400 tisuća, svoje škole pohađa u ratnom području. Od početka sukoba, više od 750 škola oštećeno je, a takvi su potezi poremetili školovanje tisuća djece s obje strane.

Svjedočanstvo Natalke, 16-godišnjakinje iz istočne Ukrajine, otkriva zabrinjavajuće činjenice koje su i u dijelovima Hrvatske, za vrijeme ratnih razaranja, bile i više nego poznate.

– Rat je došao do nas, a sreća ostaje samo duh iz mojih snova, riječi su ove 16-godišnjakinje.