Pretraga

Imenovani su novi članovi Nacionalnog vijeća za znanost: Ovo su njihove biografije

A- A+

Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje, znanost i tehnološki razvoj dobilo je 15 novih članova. Nekima od njih mandat će trajati dvije, a nekima četiri godine. To će se odlučiti ždrijebom. Na konstituirajućoj sjednici među sobom će izabrati predsjednika kojemu će mandat trajati dvije godine. Hrvatski sabor imenovao je članove sa 77 glasova za, bez glasova protiv, kao i onih suzdržanih, a objavljene su i detaljne biografije novoimenovanih članova.

znanost u laboratoriju

Ilustracija: Unsplash

Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje, znanost i tehnološki razvoj sastoji se od 15 članova. Članove imenuje Hrvatski sabor na prijedlog saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu.

Među članovima se nužno nalaze četiri znanstvenika savjetnika, bilo u trajnom izboru ili ne, sedam redovitih profesora, bilo u trajnom izboru ili ne, gdje je najmanje jedan iz umjetničkog područja, zatim dva profesora stručnog studija, neovisno je li trajni izbor te naposljetku dvoje predstavnika iz poduzetništva. Hrvatski sabor je ovoga tjedna imenovao nove članove Nacionalnog vijeća.

Izdvojeni članak
radovan fuchs

Programski ugovori: Detaljno smo proučili Fuchsov novi model financiranja, velika sveučilišta mogla bi imati problema s tim

Tko su novi članovi?

Među znanstvenim savjetnicima i znanstvenim savjetnicima u trajnom zvanju u Nacionalno vijeće za znanost ulaze Ivana Ujević, Damir Kralj, Domagoj Šimić i Ljiljana Kaliterna Lipovčan. Kada suu pitanju redoviti profesori i redoviti profesori u trajnom zvanju, novi članovi su Borka Jadrijević, Hrvoje Buljan, Alan Šustić, Milan Oršanic, Alen Stojanović, Nebojša Stojčić i, jedini među njima iz područja umjetnosti, Goran Končar.

Profesori stručnih studija i profesori stručnih studija u trajnom zvanju koji su ušli u Nacionalno vijeće za znanost su Sanja Gongeta i Leo Mršić, a među članova iz redova osoba iz poduzetništva, na prijedlog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, imenovani su Mladen Pejković i Zdeslav Milas.

Odluku o njihovu imenovanju kao i njihove životopise te biografije pogledajte u dokumentu ispod. (Napomena: ako vam se dokument ne prikazuje, ponovno učitajte stranicu)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Predsjednik se bira na konstituirajućoj sjednici

Mandat članova, propisano je to sve Zakonom o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti u članku 88., inače traje četiri godine. Sabor svake dvije godine bira sedam do osam članova. No, budući da je ovo prvi put da se bira novo Nacionalno vijeće za znanost, odmah se biraju svi članovi, a onda će oni ždrijebom poslije odlučiti kome mandat traje dvije, a kome četiri godine.

Usto, na konstituirajućoj će sjednici, kako propisuje novi Zakon o visokom obrazovanju, natpolovičnom većinom članovi Nacionalnog vijeća za znanost među sobom izabrati tko će biti predsjednik. Predsjedniku će mandat trajati dvije godine, a konstituirajućom će sjednicom predsjedati najstariji član Vijeća.