Pretraga

Inicijativa ‘Studenti govore’: Rektor Boras narušio autonomiju Hrvatskih studija

A- A+

Prošlog se ponedjeljka održala izvanredna sjednica Znanstveno-nastavnog vijeća Hrvatskih studija. Na istoj je sjednici zaključeno da Hrvatski studiji podržavaju rad Sveučilišta da se konačno riješi pitanje Hrvatskih studija. Inicijativa Studenti govore tvrdi kako je prilikom izglasavanja Zaključka kojim je podrška pružena došlo do nekoliko problema: od upitnog načina imenovanja studentskog predstavnika do krivo prebrojanih glasova. Njihovo priopćenje prenosimo vam u nastavku, u cijelosti.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Nakon četverosatnog izvanrednog sastanka Znanstveno-nastavnog vijeća, odlučeno je da će Hrvatski studiji umjesto fakulteta postati – odjel. Zaključak je to sjednice na kojoj su se nenajavljeno pojavili rektor Damir Boras, prorektor Ante Čović i akademik Mislav Ježić.

Izdvojeni članak

Hrvatski studiji stavili svoju sudbinu u ruke Senata Sveučilišta u Zagrebu

Gdje ste bili 9.1.?

U ponedjeljak (9. siječnja) rektor Damir Boras, prorektor Ante Čović i član Odbora za provedbu postupka rješavanja pravnog statusa, znanstveno-nastavnog profila i ustroja Hrvatskih studija, Mislav Ježić nenadano su se pojavili na izvanrednoj sjednici Znanstveno-nastavnog vijeća Hrvatskih studija. Na sjednici se trebalo raspravljati o prijedlogu rektora i Odbora da se Hrvatski studiji transformiraju u sveučilišni odjel. Iako su se studenti nadali da će ZNV autonomno donijeti zaključke o navedenom prijedlogu, to se nije dogodilo budući da je vodstvo Sveučilišta odlučilo, i u ovom slučaju, uzurpirati autonomiju institucije.

Na istoj sjednici je izglasan Zaključak o rezultatima rada spomenutog Odbora prema kojemu ZNV podupire prijedlog da se Hrvatskim studijima promjeni status iz sveučilišnog centra u sveučilišni odjel. U Zaključku je navedeno da je ovaj status „optimalno rješenje […] s krajnjom svrhom stjecanja pravne osobnosti, bilo kao sveučilišni odjel […] ili kao fakultet Sveučilišta u Zagrebu“.

Izdvojeni članak

Studenti na sastanku s rektorom saznali kako se planira riješiti status Hrvatskih studija

FFDI odlučio o sudbini Hrvatskih studija

Važno je napomenuti da u samom izglasavanju navedenog Zaključka postoji više problema. Prvi problem je sudjelovanje zaposlenika Filozofskog fakulteta Družbe Isusove u ZNV-u Hrvatskih studija. FFDI je status fakulteta dobio još u prosincu 2015. godine (5. Sjednica Senata SuZg), ali još uvijek zaposlenici i predstavnici studenata FFDI-a sjede u ZNV-u Hrvatskih studija. Budući da FFDI više nije odjel Hrvatskih studija i da je već potpisao Ugovor o položaju i djelovanju u sastavu Sveučilišta u Zagrebu, postavlja se pitanje s kojim pravom i po kojoj osnovi zaposlenici i studenti jedne institucije odlučuju o drugoj instituciji? Od 18 glasova koji su bili ZA navedeni Zaključak, 5 glasova je došlo od zaposlenika FFDI-a i jedan od njihovog studentskog predstavnika.

Upitan način imenovanja studentskog predstavnika

Sljedećih 6 glasova došlo je od Uprave (oktroirane ranije od strane rektora, o čemu su mediji izvještavali), a izvan Uprave, samo su 3 zaposlenika glasovala za Zaključak. Preostala 4 glasa pripadaju studentskim predstavnicima, s tim da je način imenovanja jednoga od njih kao studentskog predstavnika upitan te je prijava zbog tog slučaja već ranije upućena Studentskom zboru Sveučilišta.

Izdvojeni članak

Predsjednica odgovorila na pismo kolega studenata s Hrvatskih studija i stala uz njih

Krivo prebrojani glasovi

Drugi problem nastao je s prebrojavanjem glasova. Službeno prebrojavanje donijelo je rezultat od 18 glasova ZA i 14 PROTIV ili SUZDRŽANIH. Nakon sjednice se utvrdilo da je 17 glasova bilo PROTIV ili SUZDRŽANIH. Studente zbunjuje valjanost tako izglasanog Zaključka, posebice u kontekstu toga da je isti dan objavljen kao službena odluka, bez potrebne verifikacije na sljedećem ZNV-u.

Kako to da je status odjela rješenje?
Zaključak koji govori o potrebi transformiranja Hrvatskih studija u sveučilišni odjel ”u prijelaznom razdoblju” da bi se nakon tog prijelaznog razdoblja kao jedna od opcija opet ponudio sveučilišni odjel potpuno je konfuzan, osobito ako uzmemo u obzir činjenicu da nam nitko nije pojasnio što će status podružnice u svojstvu sveučilišnog odjela značiti. Razumijemo da je to možda nemoguće pojasniti jer na Sveučilištu u Zagrebu ne postoje odjeli i nitko konkretno ne zna kako bi to funkcioniralo, ali nam je utoliko manje jasno zašto se sveučilišni odjel uopće nameće kao rješenje.

Zaključak koji je, izuzevši glasove Uprave, izglasan sa samo tri glasa zaposlenika Hrvatskih studija u najmanju je ruku upitan, a krivo prebrojavanje glasova također ne ulijeva povjerenje. Kakve će posljedice od „reforme“ studija iz sveučilišnog centra u odjel imati studenti i kakav će unutrašnji ustroj HS-a biti kada se promjena dogodi, do danas nije razjašnjeno.