Pretraga

Isprika čitateljima: Studentski rad i stipendije neće utjecati na smještaj u studentskom domu

A- A+

Budući da smo na portalu jučer objavili tekst s netočnim informacijama vezanima za novi nacrt oko prijedloga Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje, ovim se putem svim čitateljima ispričavamo zbog istih te zahvaljujemo na razumijevanju. U daljenjem tekstu donosimo nove i prije svega ispravljene informacije. 

Kako je ranije rečeno, na e-Savjetovanju objavljen je nacrt prijedloga Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje. Kako stoji u Nacrtu, pravo na subvencionirani smještaj imaju redoviti studenti hrvatski državljani i državljani Europske unije s prijavljenim stalnim boravkom u Hrvatskoj. 

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Ako ne dođe do izmjena nacrta, prema novom bi se Pravilniku za subvencionirani smještaj redovitih studenata povećao broj bodova za studente s niskim mjesečnim primanjima u kućanstvu, no u te mjesečne primitke ulazili bi neoporezivi primici u koje ne ulaze stipendije i studenski rad.

Izdvojeni članak

Evo kojeg datuma studenti trebaju napustiti domove

U mjesečni prihod ne ulaze stipendije i studentski rad 

Kao i prošle godine, pravo na izravan smještaj u domu prema kriteriju izvrsnosti ostvaruju studenti kojima mjesečni prihodi njihova kućanstva u prethodnoj godini ne prelaze po članu kućanstva iznos od 65 posto proračunske osnovice, a ujedno ostvaruju izvrsne prosjeke ocjena.

I dok je prema članku 12. desetog stavka lanjskog Pravilnika broj bodova za studente čiji ukupni mjesečni prihod po članu zajedničkog kućanstva iznosio do 500 kuna broj bodova za smještaj bio također 500, u novom Nacrtu on bi se povećao na 900 bodova. Tome se dodaje stavak 11. prema kojemu se pribrajaju i ukupni dohodak i neoporezivi primici u koje se ubrajaju primici od kamata na kunsku i deviznu štednju, polozi na žiroračunu, tekućem i deviznom računu koji su ostvareni od banaka, štedionica i štedno-kreditnih zadruga, te primici od kamata po vrijednosnim papirima koje se odnose na članak 9. stavka 1. točke 1. Zakona o porezu na dohodak. Primici po osnovi dividendi i udjela u dobiti koji ne podliježu oporezivanju, novčana pomoć polaznicima stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa te drugi, u nacrtu striktno navedeni neoporezivi primici usklađeni prema Zakonu o porezu na dohodak. 

Iako su komentari studenata na e-Savjetovanju upućivali na to kako se u mjesečni prihod ubrajaju stipendija i studentski rad, informacija je netočna jer iz članka 10. Zakona o porezu na dohodak odnosi se samo točka 3. koja uključuje naknadu plaće za vrijeme privremene nezaposlenosti i spriječenosti za rad isplaćenu na teret sredstava obveznih osiguranja. 

Nadalje, novi Nacrt pravilnika u potpunosti je ispustio iz teksta dosadašnjih 300 bodova za studente viših godina koji na temelju svih položenih ispita do dana prijave na natječaj za smještaj. Razloge predloženih ukidanja ovih bodova u Nacrtu dodatno nam je pojasnio Petar Labrović, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. 

– Razlog prijedloga u Nacrtu oko ukidanja 300 bodova je taj što se sve studente želi staviti u istu poziciju. Svjesni smo činjenice da studenti čine sve moguće kako bi položili sve ispite na prvim rokovima kako bi dobili tih 300 bodova i ovim putem želimo skinuti taj teret sa studenata, potaknuti izvrsnost kako bi studenti adekvatno savladali gradivo, a ne brže-bolje položili sve na prvim rokovima. Nije nam cilj studente ohrabrivati da ispite daju na jesenskim rokovima, nego im želimo pružiti mogućnost da jednako kvalitetno pristupe svim ispitnim rokovima, istaknuo je Labrović. 

Izdvojeni članak

Ministar Šustar prihvatio prijedlog novih cijena za smještaj u studentskim domovima

Povećani bodovi za preminulog i nestalog roditelja 

Novi Nacrt prijedloga Pravilnika za subvencionirano savjetovanje u odnosu na lanjski promjenio je bodovanje i kada je riječ o studentima čiji je roditelj umro, nestao, ili nepoznat. Naime, od mogućih dosadašnjih 400 bodova, studenti s takvim slučajem ostvaruju mogli bi ostvariti pravo na 600 bodova. 

Bodovi za djecu hrvatskih branitelja ostali su prema nacrtu nepromijenjeni, a jednako vrijedi i za studente i buduće studente dobitnike nagrada u vidu državnih natjecanje u koje ulaze prva tri mjesta te rektorove nagrade u koje nisu uključene posebne rektorove nagrade. Budući studenti koji su postigli visoke rezultate na državnoj maturi također bi trebali biti bodovani za smještaj.

Nacrt u cjelosti možete pročitati ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap