Pretraga

HZZ savjetuje: Kako odabrati pravu srednju školu i zanimanje?

A- A+

Većina osmaša ovih je dana suočena s prvom velikom odlukom u životu – koje zanimanje i srednju školu odabrati. Ako još niste odlučili ili se dvoumite, portal Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, E-savjetovanje ima nekoliko savjeta kako donijeti ovu važnu odluku. Najvažniji je, kažu, da se ne povodite za vršnjacima, a kako bi saznali koja su idealna zanimanja za vas možete i koristiti upitnik interesa i kompetencija koje ovaj portal nudi.

Odgovori na pitanja koju školu i zanimanje odabrati nisu ni malo jednostavni, budući da za većinu odlučuju o daljnjem životnom putu. Stoga bi vam ovih nekoliko savjeta uvelike moglo pomoći prilikom ove odluke.

Odaberite školu koja odgovara vašim interesima, sposobnostima i željama

Ako još uvijek niste sastavili popis srednjoškolskih programa u kojima želite nastaviti svoje obrazovanje, ne očajavajte jer još uvijek stignete. Na ovoj poveznici možete vidjeti popis svih srednjih škola u Hrvatskoj, prosječan broj bodova koje su upisani u program imali prošle godine, te najmanji broj bodova koje je imao upisani u pojedini program. Na taj način možete vidjeti, prema svom broju bodova, imate li realne šanse upisati određeni program neke škole.

– Kod izbora škole treba imati u vidu da se neki učenici u izboru srednje škole vode savjetima prijatelja i odlučuju da će zajedno krenuti u daljnje obrazovanje. Vodi računa da odlučiš što je najbolje za tebe. Možda je određena škola idealan odabir za tvog prijatelja, ali ne i za tebe i obratno. Također, nemoj birati školu samo po kriteriju blizine, nego onu koja najbolje odgovara tvojim interesima, sposobnostima i željama, savjetuje Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Ako vaša buduća škola nije u kraju u kojem živite, a svakodnevno putovanje bi oduzelo previše vremena, trebat će vam smještaj u učeničkom domu. Na ovoj poveznici možete dobiti sve informacije koje vas zanimaju o učeničkim domovima.

Upoznajte se sa zanimanjem i mogućnostima po završetku škole

Pri samom odabiru škole nije važan samo program koji ćete odabrati, nego i koje su vaše mogućnosti po završetku tog programa.

– Bilo bi dobro upoznati se sa zanimanjem, odnosno detaljno proučiti potencijalna zanimanja. Informiraj se koji bi to bili opisi poslova sa završenim pojedinim obrazovnim programom te gdje se sve možeš zaposliti s tim zanimanjem. Potraži zanimanja koja su ti interesantna u Opisima zanimanja gdje ćeš više saznati i o uvjetima rada. Svako zanimanje traži neke specifične osobine. Imaš li osobine koje se traže u nekom zanimanju? Ako si u opisima dobio potvrdu svojih razmišljanja, možda to znači da si na pravom putu, objašnjavaju iz Zavoda za zapošljavanje.

Ako još uvijek niste sigurni što upisati, HZZ je sastavio i informativne brošure ‘Kamo nakon osnovne škole?’. Brošure odgovaraju na pitanja poput toga što je sve važno pri donošenju odluke, koje informacije trebate prikupiti i kako do njih doći, kako izračunavate bodove te koja su najtraženija zanimanja i slično. Za svaku regiju Hrvatske izrađene su posebne brošure, a dostupne su ovdje.

Ukoliko vam svi ovi savjeti nisu pomogli, nema panike! Na portalu E-savjetovanje možete popuniti upitnik koji će na temelju vaših odgovora odabrati zanimanje koje vam najviše odgovara. Računalo će analizirati vaše odgovore i predložit će vam nekoliko zanimanja koja bi vam mogla odgovarati s obzirom na vaše interese i sklonosti te vještine, znanja i sposobnosti. Klikom na bilo koje zanimanje s tog popisa, moći ćete pročitati njegov opis – sadržaj tipičnih poslova, potrebno obrazovanje, poželjne osobine radnika i slično.